Mleczko Pszczele cudowny dar pszczelej pracy !
Obraz “Pasieka” L.Zajączkowski (widok przedwojennej Rękawki w Krakowie)płótno, olej
Krótki rys historyczny :
Royal Jelly (Mleczko Pszczele») od zawsze nazywane było eliksirem młodości. Po raz pierwszy analizy mleczka pszczelego dokonał Planta w latach 1888-1889.
Od tej pory dokonano wielu badań i wykazano, iż w jego składzie znajdują się między innymi :
białka albumin i gamma-globulin (odpowiedzialne za budowanie odporności) w proporcji 2:1 (Abbot i French 1945) .
Według zaś Ardry (1956) w białkach mleczka znajduje się:
60% gamma-globuliny i 40% albumin.
Nadto w mleczku pszczelim zawarta jest wielość aminokwasów takich jak np.:
Arginina, cystyna, alanina, glutamina, kwas asparaginowy, lizyna, oraz wiele innych.
Mleczko pszczele» zawiera również witaminy np. B1, B2, B6, B12, PP, kwas pantotenowy, kwas foliowy, biotynę, inozytol, niacynę, oraz składniki mineralne takie jak np. :
- potas,
- chrom,
- wapń,
- miedź,
- żelazo,
- mangan.
W trakcie wielu badań nad mleczkiem pszczelim wykazano między innymi jego bodźcowe działanie na organizm człowieka ( dr Matuszewski Polanica- Zdrój) , i jego dobroczynne działanie dla dzieci ( przyrost apetytu , wzrost odporności na choroby zakaźne profesor Malossi , Bolonia).
Profesor Izar (Siena) w swojej praktyce leczenia mleczkiem pszczelim chorych na owrzodzenia dwunastnicy uzyskał pomyślne wyniki.
Mleczko pszczele to pokarm królowej pszczelego roju. Dla nas ludzi, to cudowna odżywka dostarczająca organizmowi biologicznie czynnych substancji odżywczych, regenerujących nas po :
- przebytych chorobach
- lub wspierających naszą odporność.
Jak wykazały badania może być stosowane w:
- profilaktyce układów oddechowego,
- krążenia,
- w dolegliwościach układu pokarmowego.
Świeże mleczko pszczele ma bardzo krótki okres przydatności , w temperaturze od 2-3 stopni to około 2-3 tygodni. Sposobem na przedłużenie trwałości mleczka pszczelego jest jego liofilizacja.
Proces ten polega na zamrożeniu świeżego mleczka pszczelego w temperaturze -40 stopni, a następnie wysuszeniu go . Obecnie w obrocie znajdują się utrwalone formy mleczka pszczelego, gwarantujące jego jakość i działanie. Najpopularniejszą jest forma tabletek i kapsułek.
Mleczko pszczele bardzo korzystnie wpływa na :
- poprawę wzroku,
- na wyspokojenie emocji,
- na koncentrację,
- jest wskazane dla osób prowadzących bardzo aktywny tryb życia,
- dla uprawiających sport
- dla ludzi starszych.
Wspaniale poprawia odporność u dzieci po przebytych chorobach.
Oczywiście jest wskazane tylko dla tych, którzy nie cierpią na uczulenia na produkty pszczele.
MG
Inne produkty pszczelej pracy : http://zielarnia.com.pl/pierzga-bogactwo-pszczelej-spizarni/
http://zielarnia.com.pl/kit-pszczeli-propolis-antybiotyk-pszczeli-przedmurze-naszego-zdrowia/
Opracowano na podstawie między innymi : “Produkty pszczele i przetwory miodowe” mgr. inż. Mieczysław Wojtacki
6 komentarzyto Mleczko Pszczele cudowny dar pszczelej pracy !
Dodaj komentarz
Uwaga! Komentarze zawierające dane osobowe nie będą publikowane.
A mnie mleczko pszczele pomoglo przy anemii, w ktorą mnie wpakowały antybiotyki.
Szybko zadziałało i jeszcze mi wzmocniło odporność! 🙂
To prawda, mleczko pszczele kryje w sobie niezwykły potencjał.
[…] jak betaglukany, czystek, mleczko pszczele (dopiero 2 tygodnie po zakończeniu antybiotyków)mleczko pszczele to prawdziwe źródło białek odpowiedzialnych za odporność, maca, woda z miodem na krążenie i […]
[…] Zerknij też na tą stronkę : http://zielarnia.com.pl/mleczko-pszczele-cudowny-dar-pszczelej-pracy/ […]
[…] niejadków wzmaga apetyt. Wspomaga osoby uprawiające kulturystykę. Wskazana dla osób potrzebujących wzmocnienia procesów […]
[…] http://zielarnia.com.pl/mleczko-pszczele-cudowny-dar-pszczelej-pracy/ […]