Surówka z kiszonej kapusty i nie tylko :)

surówka2DSC_0137

W naszym domu od zawsze,  w okresie jesienno-zimowym i na wiosnę, przygotowuje się surówkę  z kiszonej kapusty. Gości ona na stole nader często. Oto przepis na 4 osoby na około 3 dni. Kiszonej kapusty 50-60 dkg,pokroić na drobne cząstki, 3 duże cebule posiekać i zalać wrzątkiem na około 15 minut, 4 duże marchewki i 4 jabłka utrzeć na drobnym tarle. Wszystkie składniki dokładnie wymieszać w misce, dodać cebulę, dolać 1/4 szklanki oliwy z oliwek, cukier, sól, pieprz świeżo mielony do smaku. Tak przyrządzona surówka stać może w lodówce nawet do 4-5 dni. U nas nigdy tak długo nie wytrzymuje, ponieważ jest zjadana szybko i skutecznie,  nie tylko do obiadu ale i do wędliny i kanapek. Do wersji bardziej wykwintnej dodajemy rodzynki lub żurawinę. Smacznego 🙂

 

MG

 

One Commentto Surówka z kiszonej kapusty i nie tylko :)

  1. […] nas w domu w okresie jesienno- zimowym i wczesną wiosną, przygotowywało się raz w tygodniu surówkę z koszonej kapusty, marchewki, jabłek i cebuli. Stanowi to wspaniałe uzupełnienie witamin i minerałów, w sposób przez nasze organizmy […]

Dodaj komentarz

Komentowanie artykułu nie wymaga logowania, ani podawania adresu email.
Proszę nie zamieszczać danych osobowych w komentarzach.

Proszę o przeczytanie i zaakceptowanie polityki prywatności przed wysłaniem komentarza.

Uwaga! Komentarze zawierające dane osobowe nie będą publikowane.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Ta strona przechowuje ustawienia przeglądarki użytkownika. Dane te są wykorzystywane w celu zapewnienia bardziej spersonalizowanych doświadczeń i śledzenia miejsca pobytu w naszej witrynie internetowej zgodnie z Europejskim rozporządzeniem o ochronie danych. Jeśli zdecydujesz się zrezygnować ze śledzenia, w Twojej przeglądarce zostanie ustawiony plik cookie, aby zapamiętać ten wybór przez rok. Zgadzam się , Nie zgadzam się
688