Kategoria: Tajemnice natury

Andrographis paniculata  – zioło do protokołu Buhnera i nie tylko

Andrographis paniculata »  wykazuje własności immunostymulujące, wspiera układ odpornościowy w walce ze stanami zapalnymi, grzybicami, bakteriami, chroni wątrobę i trzustkę, wspomaga procesy oczyszczania organizmu z wszelkiego rodzaju toksyn. Jest jednym z podstawowych ziół wchodzących w skład tzw. “Protokołu Buhnera“, opracowanego pod kątem działań przeciw  boreliozie. Ponadto znakomicie się sprawdza wRead More

Pierzga, bogactwo pszczelej spiżarni

Co to jest pierzga pszczela? To po „ludzku” zapasy gromadzone w komórkach pszczelich, spiżarnia rodziny pszczelej. Pierzga »(tu kupisz w dobrej cenie) to przetworzony pyłek kwiatowy, który pszczółka przenosi do ula w tak zwanych „koszyczkach” to są zagłębienia tylnych nóżek pszczół. Pyłek jest przez nie formowany na kształt kuleczki czyli tzw.Read More

Ocet winny, domowy ocet z winogron

Ocet winny to jeden z produktów bez których trudno mi sobie wyobrazić domową spiżarnie 🙂 Używam go do przetworów, do marynowania serów, do „ścinania mleka”, do sałatek do…. 🙂 Zastosowań octu winnego jest tyle, ile fantazji kulinarnej posiadamy. 🙂 Najlepszy jest oczywiście domowy ocet winny, mam niezwykłe szczęście, że mojaRead More

Jeżyna, ostrężyna ( Rubus plicatus)- tajemnica ostrego krzewu

„Jesień, to naprawdę być musi Ona, lekko złota i lekko zamglona, w koronę babiego lata spowita, w jeżynowych krzakach ukryta … “   Jeżyna zwana także drapaczem, ze względu na kolce chroniące dostępu do jej „skarbów”. 🙂 Pełno jej w wąwozach zielnych, na zboczach parowów lub skrajach lasów. 🙂 PodobnaRead More

Tymianek (Thymus vulgaris)- krzewinka moja niepospolita

“Oj tymianku, tymianku zieleniejesz  w parowie, a w zielonych listeczkach zaklęte masz zdrowie, użycz choć okruszek twych wonnych zdolności, by mi się  darzyło w domu i w miłości ” 🙂 🙂 *   Podobny ci ten tymianek do macierzanki piaskowej, siostry swojej botanicznej, aczkolwiek macierzanka jest mniejsza i bardziej sięRead More

Owoc czarnego bzu (Fructus Sambuci)- „wojownik z zielonego krzewu”

O czarnym bzie» rozwodziłam się już w trakcie kwitnięcia , kiedy bielił się bogato ubrany w białe baldachy kwiatów. 🙂 Ponieważ jednak czas nieustępliwie przesuwa nas w kolejny etap cyklu biologicznego, zapowiadając jesień, pora przyszła na krótkie informacje na temat owocu czarnego bzu (Fructus Sambuci nigra). Jest tego dobra wokółRead More

Konopia siewna (Cannabis sativa L.) – co z nią? jaka o niej prawda?

Od wieków olej z konopi siewnej ( Cannabis sativa L) był używany do nasączania lin, wyrobu pokostu, farb czy też mydeł. Uczyłam się o tym jeszcze w szkole podstawowej. Len i konopie siewne to rośliny olejarskie, dostarczające nam również oleju do celów spożywczych- uczyła Pani w szkole 🙂 W dawnejRead More

Kocimiętka ( Nepeta cataria) – o kocimiętce Labiatae słów kilka

Bardzo mnie owo ziółko Kocimiętki (Nepeta)» zainteresowało, bo jego nazwa i wygląd są niezmiernie dla mnie miłe. Już moja Św. Pamięci Babcia zawsze miała w doniczce kocimiętkę, a ziele ususzone w puszce. Jak mawiała : „ kocimiętki weź gałązkę, zgnieć i przyłóż na bolączkę”. To znaczy, rozgniatając świeże liście iRead More

Papryka (Capsicum annuum)- o papryce i jej właściwościach oraz jak ją przyrządzić na zimę, przepis domowy…

Papryka, jedno z moich ulubionych warzyw. Charakterystyczne ma papryka wszystko 🙂 Od kształtu, aromatu po smak i właściwości. Gdy na straganach latem pysznią się kolorami stosy paprykowych główek, to po prostu nie mogę sobie odmówić ich nabycia 🙂 Co tam 5kg, co tam, można i więcej 🙂 A zimą piękniejeRead More

Rdestowiec japoński ( Polygonum cuspidatum)- rdestówka japońska-kolejne mocne zioło na boreliozę?

Rdestowiec japoński zwany też jest rdestem ostrokończystym. Pochodzi z Azji, wyrasta od 3 do nawet 5 metrów. Jest niesłychanie plenny, rozrasta się bardzo szybko i inwazyjnie zajmuje (jeśli jest nie powstrzymywany) nowe miejsca w ogrodach czy na działkach. W sumie, prawdę mówiąc, do niedawna zupełnie mało znana roślina, bardziej zaRead More