pszczolka

Pierzga, bogactwo pszczelej spiżarni

Co to jest pierzga pszczela?

To po „ludzku” zapasy gromadzone w komórkach pszczelich, spiżarnia rodziny pszczelej.

Pierzga » to przetworzony pyłek kwiatowy, który pszczółka przenosi do ula w tak zwanych „koszyczkach” to są zagłębienia tylnych nóżek pszczół. Pyłek jest przez nie formowany na kształt kuleczki czyli tzw. obnóża, zwilżanego odrobiną nektaru kwiatowego.

Kolor i aromat pyłku zależy oczywiście od gatunku roślin z których został on przez pszczoły pozyskany. Z reguły obnóże składa się z pyłku jednej, określonej rośliny, przez co jest możliwe zidentyfikowanie pyłku, aczkolwiek z reguły bywa tak, że do ula znoszone są różnorakie rodzaje pyłków kwiatowych.

W ulu pszczoły robotnice nielotne ubijają pyłek w komórkach plastra, dodając odrobinę miodu i swoich enzymów zawartych w ślinie pszczół.

Pierzga to produkt w pełni naturalny, powstaje w procesie fermentacji mlekowej ( można ją porównać do kiszonek) 🙂 . Jest o wiele lepiej przyswajalnym produktem niż pyłek. Zasklepiona pierzga w komórce plastra jest dobrze zakonserwowana oczywiście z sposób absolutnie naturalny 🙂

I tak oto powstaje cudowny eliksir, bardziej wartościowy aniżeli sam pyłek, jednocześnie w pełni przyswajalny tak przez pszczoły jak i przez ludzi.

Co zawiera pierzga?

Pierzga zawiera około 14% kwasów organicznych takich jak kwas linolowy, arachidowy, ponadto niezwykle dużo witamin naturalnych takich jak : PP,P,A,B1,B2,B6,B12,C,D,K E i K.

Zawiera też biopierwiastki : żelazo, mangan, magnez, siarkę, krzem,selen,miedź, chlor, potas.

Zawiera znacznie mniej białka aniżeli czysty pyłek, naturalne cukry, wszystkie aminokwasy.

Jest to pełne kompendium niezbędnych substancji odżywczych.

pierzga-kaps-banner1

Jakie jest działanie pierzgi na nasze organizmy?

Może być stosowana jako:                 kamianna

-silny stymulant odpornościowy,

-jako odżywka dla rekonwalescentów, przy anemiach i awitaminozach.  -Stosowana jest w niwelowaniu stresu, w geriatrii i pediatrii, przy zaburzeniach wchłaniania substancji odżywczych z pokarmów,

  • Pierzga i pyłek mogą być zastosowane w profilaktyce zmian miażdżycowych.
  • Pierzga wykazuje działanie odtruwające (np. przy chorobach alkoholowych),
  • antybakteryjne,
  • wspomaga pracę mózgu, ułatwia i usprawnia procesy myślowe. Wpływa korzystnie na koncentrację,
  • wpływa na przemianę materii, ,
  • wskazana po operacjach, reguluje pracę gruczołów dokrewnych.

Pierzga jest wspaniałym darem natury, wynikiem niezwykłych umiejętności maleńkich pszczół, ich pracowitości.

pierzga-w-miodzie-400-gPierzga występuje w postaci naturalnej, w roztworze z miodem, lub w ekstrakcie w kapsułkach. Dawkowanie uzależnione jest od postaci w jakiej spożywamy pierzgę  od wieku i stanu zdrowia.

Wybór zależy od nas samych. 🙂

 

 

MG

Produkty pszczele :  http://zielarnia.com.pl/kit-pszczeli-propolis-antybiotyk-pszczeli-przedmurze-naszego-zdrowia/

http://zielarnia.com.pl/mleczko-pszczele-cudowny-dar-pszczelej-pracy/

 

 

Opracowano na podstawie:

Medycyna Naturalna – rozdział Leczenie produktami pszczelimi – autor prof. Artur Stojko

Produkty pszczele i przetwory miodowe- autor mg inż. Mieczysław Wojtacki

4 komentarzeto Pierzga, bogactwo pszczelej spiżarni

  1. […] produkty pszczelej pracy : http://zielarnia.com.pl/pierzga-bogactwo-pszczelej-spizarni/ Opracowano na podstawie „Produkty pszczele i przetwory miodowe” mgr. inż. Mieczysław […]

  2. Koncentrat pierzgi w kapsułkach to nie tylko najsilniejsza forma tego wspaniałego produktu, ale również najłatwiejsza forma jego przyjmowania. Jedna lub dwie kapsułki dziennie zapewniają kompleksową suplementację oraz zauważalny wzrost witalności i odporności.

    • Katarzyna pisze:

      Pełna zgoda, mnie pierzga wspomaga leczenie cukrzycy stpnia 2 , a u mojej córki poradziła sobie z anemią i wycienczeniem po niedożywieniu.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *