Ogórkowa sałatka z cukinią i tymiankiem cytrynowym – letnie smaki na zimową porę

Garniec pełen smaków

Garniec pełen smaków

Ta sałatka to mój pomysł na obfitość tegoroczną ogórków i cukinii. Pewnie w niejednym domu gości na stołach podobna sałatka. 🙂

Do mojej potrzeba nam:         DSC_0803

– 1,5 kg- 2 kg ogórków

– 2 duże cukinie

– 6 średnich cebulek                                            DSC_0802DSC_0805

– 2-3 marchewki

– 1, ½ szklanki octu winnego (białego) ja używam domowego 🙂

– 1 szklankę cukru, lub ½ szklanki cukru i ¾ szklanki miodu kwiatowego, lub jak ktoś woli to 1 ½ szklanki ksylitolu (brzozowego).

– ½ szklanki oliwy lub oleju ja daję olej z pestek winogron.      DSC_0807

– 1 łyżkę ziela angielskiego, 6-8 listków laurowych, kolendra

– 6-8 ząbków czosnku (czosnek kroimy na ćwiarteczki)

– 2 łyżeczki soli, (sól i cukier wedle smaku), sól do przetworów, ja daję himalajską.

– 1- 1 ½ litra wody.                                     DSC_0806

– koper lekko przerośnięty

– parę gałązek tymianku cytrynowego.

Słoiki wyparzamy, ja dodatkowo jeszcze wyprażam. Ogórki i cukinię tniemy w plasterki, cebulkę w grubsze półplasterki 🙂 marchewki ścieramy na drobnej tarce.

Przygotowujemy zalewę, do wody dodajemy przyprawy to znaczy cukier, sól, ocet winny, liście laurowe i ziele angielskie. Zalewę zagotowujemy i dodajemy pokrojone ogórki, cukinię, startą marchewkę i cebulę. Blanszujemy około 10minut na małym ogniu, tak mniej więcej w temperaturze 80 stopni.

Do wyparzonych słoiczków, na dno dajemy gałązkę kopru, czosnek, tymianek cytrynowy i parę ziarenek kolendry. Nakładamy zblanszowaną, gorącą sałatkę, zalewamy zalewą tak, aby przykryła sałatkę. Lekko zakręcamy. Ja pasteryzuję przetwory , na dno rondla daję ściereczkę, pasteryzuję w temperaturze 80 stopni przez około 10-15 minut. Słoiki wyciągam, dokręcam i ustawiam na 15 minut denkami do góry.

DSC_0808

Taka sałatka jest świetna nie tylko do obiadu ale i do wędlin i jako składnik przeróżnych past i innych sałatek na zimno.

Smacznego! 🙂

MG                            DSC_0001

 

 

 

 

 

A może też i ten przepis ? :  http://zielarnia.com.pl/czosnek-niedzwiedzi-pasta-twarozkowa/

A tu jeszcze o cukinii 🙂 : http://zielarnia.com.pl/tarta-zapiekanka-ze-szpinaku-z-ricotta-i-cukinia-w-ciescie-pietruszkowym/