Ogórkowa sałatka z cukinią i tymiankiem cytrynowym – letnie smaki na zimową porę

Garniec pełen smaków

Garniec pełen smaków

Ta sałatka to mój pomysł na obfitość tegoroczną ogórków i cukinii. Pewnie w niejednym domu gości na stołach podobna sałatka. 🙂

Do mojej potrzeba nam:         DSC_0803

– 1,5 kg- 2 kg ogórków

– 2 duże cukinie

– 6 średnich cebulek                                            DSC_0802DSC_0805

– 2-3 marchewki

– 1, ½ szklanki octu winnego (białego) ja używam domowego 🙂

– 1 szklankę cukru, lub ½ szklanki cukru i ¾ szklanki miodu kwiatowego, lub jak ktoś woli to 1 ½ szklanki ksylitolu (brzozowego).

– ½ szklanki oliwy lub oleju ja daję olej z pestek winogron.      DSC_0807

– 1 łyżkę ziela angielskiego, 6-8 listków laurowych, kolendra

– 6-8 ząbków czosnku (czosnek kroimy na ćwiarteczki)

– 2 łyżeczki soli, (sól i cukier wedle smaku), sól do przetworów, ja daję himalajską.

– 1- 1 ½ litra wody.                                     DSC_0806

– koper lekko przerośnięty

– parę gałązek tymianku cytrynowego.

Słoiki wyparzamy, ja dodatkowo jeszcze wyprażam. Ogórki i cukinię tniemy w plasterki, cebulkę w grubsze półplasterki 🙂 marchewki ścieramy na drobnej tarce.

Przygotowujemy zalewę, do wody dodajemy przyprawy to znaczy cukier, sól, ocet winny, liście laurowe i ziele angielskie. Zalewę zagotowujemy i dodajemy pokrojone ogórki, cukinię, startą marchewkę i cebulę. Blanszujemy około 10minut na małym ogniu, tak mniej więcej w temperaturze 80 stopni.

Do wyparzonych słoiczków, na dno dajemy gałązkę kopru, czosnek, tymianek cytrynowy i parę ziarenek kolendry. Nakładamy zblanszowaną, gorącą sałatkę, zalewamy zalewą tak, aby przykryła sałatkę. Lekko zakręcamy. Ja pasteryzuję przetwory , na dno rondla daję ściereczkę, pasteryzuję w temperaturze 80 stopni przez około 10-15 minut. Słoiki wyciągam, dokręcam i ustawiam na 15 minut denkami do góry.

DSC_0808

Taka sałatka jest świetna nie tylko do obiadu ale i do wędlin i jako składnik przeróżnych past i innych sałatek na zimno.

Smacznego! 🙂

MG                            DSC_0001

 

 

 

 

 

A może też i ten przepis ? :  http://zielarnia.com.pl/czosnek-niedzwiedzi-pasta-twarozkowa/

A tu jeszcze o cukinii 🙂 : http://zielarnia.com.pl/tarta-zapiekanka-ze-szpinaku-z-ricotta-i-cukinia-w-ciescie-pietruszkowym/

2 komentarzeto Ogórkowa sałatka z cukinią i tymiankiem cytrynowym – letnie smaki na zimową porę

  1. […] Słatka z ogórków z cukinią na zimę Pyyyszna ! :)» […]

Dodaj komentarz

Komentowanie artykułu nie wymaga logowania, ani podawania adresu email.
Proszę nie zamieszczać danych osobowych w komentarzach.

Proszę o przeczytanie i zaakceptowanie polityki prywatności przed wysłaniem komentarza.

Uwaga! Komentarze zawierające dane osobowe nie będą publikowane.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Ta strona przechowuje ustawienia przeglądarki użytkownika. Dane te są wykorzystywane w celu zapewnienia bardziej spersonalizowanych doświadczeń i śledzenia miejsca pobytu w naszej witrynie internetowej zgodnie z Europejskim rozporządzeniem o ochronie danych. Jeśli zdecydujesz się zrezygnować ze śledzenia, w Twojej przeglądarce zostanie ustawiony plik cookie, aby zapamiętać ten wybór przez rok. Zgadzam się , Nie zgadzam się
768