Majeranek zioło nie tylko przyprawowe…

Majeranek (Herba Majoranae) to nie tylko ziółko przyprawowe. Większość z nas majeranek kojarzy z flaczkami, w których absolutnie nie może zabraknąć tej ziołowej przyprawy. Nieoceniony jest też do zupy fasolowej czy grochówki. Niweluje wzdęcia, usprawnia trawienie po ciężkostrawnych posiłkach, działa żółciopędnie, nadaje niepowtarzalny smak mięsiwom wszelakim , a zwłaszcza indyczemu, gęsinie, dziczyźnie czy wieprzowinie. Dawniej majeranek zaliczano do ziół z gatunku Origani, dlatego też nazywano majeranek często Origanum majorana linne. Na ziemiach polskich zaś nazywano go marianek, lebiodka majerankowa. Majeranek był często uwieczniany w twórczości ludowejZajrzyj do ogródka , zorzą o poranku, narwij ziela majeranku”. ***

Majeranek jest rośliną lubianą przez pszczoły, zbierany jest w kwietniu  oraz jesienią. Od wieków wykorzystywane są wszystkie walory tego niepozornego ziółka, od przyprawowych do leczniczych. Majeranek poprzez bogaty skład: flawonoidy, olejki eteryczne, sterole, glikozydy, gorycze, kwasy organiczne, garbniki i wiele innych wykazuje wszechstronne zastosowanie lecznicze.

Okazuje się , że potrafi obniżać ciśnienie krwi, działa przeciw cholesterolowo, stosowany był w medycynie ludowej do zwalczania grypy, infekcji górnych dróg oddechowych przez działanie antybakteryjne i przeciwwirusowe. Można go z powodzeniem stosować przy uporczywym kaszlu mokrym i suchym, w średniowieczu używano majeranku do wyrobu likierów .

Ponoć skuteczny jest przy leczeniu astmy, zewnętrznie przy zapaleniu zatok, bólach reumatycznych, katarach, przeziębieniach, migrenach, w stanach wzburzenia działa uspokajająco.

Osobiście używam majeranku przy zaburzeniach trawiennych, uczuciu ciężkości po posiłkach, do peklowania mięs, ale przede wszystkim jest w naszej rodzinie niezastąpiony przy infekcjach przeziębieniowych, kaszlach z wydzieliną,” łamaniach” w kościach, katarach.

Przygotowuję go wtedy w taki oto sposób : 1 łyżka stołowa na szklankę wrzątku, pod przykryciem parzyć około 15 minut, przecedzić i pić od 2 – 4 razy dziennie w zależności od potrzeby. Posłodzić łyżeczką miodu lub łyżką prawdziwego, domowego soku np. z czarnego bzu lub malinowego.

napar2C_0071

Majeranek można łączyć np. z dziewanną czy prawoślazem. Stosowany zewnętrznie leczy owrzodzenia skóry, wypryski i stany zapalne (służy wtedy do przemywań). Znana jest maść majerankowa, która znajduje zastosowanie w stanach kataralnych lub dla złagodzenia wyprysków. Można kupić gotową albo spróbować samemu ją wykonać w domu. 🙂

 

 

Zobacz też: http://zielarnia.com.pl/katary-przeziebienia-rodzinne-przepisy/

 

MZ

***Wiersze i wierszyki. „Zbiór wierszyków rodzinnych”

 

 

Ze wszystkich informacji i receptur , jeśli z nich korzystasz, to tylko na własną odpowiedzialność. Porady zawarte na tym blogu nie mogą zastąpić wizyty lekarskiej !!

4 komentarzeto Majeranek zioło nie tylko przyprawowe…

  1. […] nieżycie pokarmowym . Wziąć po łyżce kwiatu rumianku, liścia porzeczki czarnej, ziela majeranku, liścia babki, wymieszać dokładnie. 1 łyżkę zmieszanych ziół zalać 1 szklanką wrzącej […]

  2. […] po łyżce kwiatu rumianku, liścia porzeczki czarnej, ziela majeranku, liścia babki, wymieszać dokładnie. 1 łyżkę zmieszanych ziół zalać 1 szklanką wrzącej […]

Dodaj komentarz

Komentowanie artykułu nie wymaga logowania, ani podawania adresu email.
Proszę nie zamieszczać danych osobowych w komentarzach.

Proszę o przeczytanie i zaakceptowanie polityki prywatności przed wysłaniem komentarza.

Uwaga! Komentarze zawierające dane osobowe nie będą publikowane.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Ta strona przechowuje ustawienia przeglądarki użytkownika. Dane te są wykorzystywane w celu zapewnienia bardziej spersonalizowanych doświadczeń i śledzenia miejsca pobytu w naszej witrynie internetowej zgodnie z Europejskim rozporządzeniem o ochronie danych. Jeśli zdecydujesz się zrezygnować ze śledzenia, w Twojej przeglądarce zostanie ustawiony plik cookie, aby zapamiętać ten wybór przez rok. Zgadzam się , Nie zgadzam się
686