Kategoria: Spowolnić czas

Imbir, korzeń magiczny

Cioci Marii sposób na wyziębienie, przeziębienie i na wszelki wypadek. 🙂  “Imbiru 0,5kg zamoczyć w wodzie letniej na 2godz. Obrać ze skórki imbir, zetrzeć lub zmiksować i odstawić na 10 godzin, 0,5kg cytryn wycisnąć z miodem kwiatowym połączyć, dodać imbiru, wymieszać . Do wyparzonych słoiczków nałożyć, trzymać w spiżarni (lodówce).Read More

Malinówka mojej babci…czyli nalewka najlepsza na malinach

Malinówka (nalewka na malinach) , poezja smaku, poprawia nastrój, rozgrzewa. Potrzeba nam 2,5 kg malin, najlepiej prosto z krzaczka, 0,5 l spirytusu, około 1-2kg cukru. Maliny zasypać cukrem, zamieszać drewnianą łyzką (najlepiej w słoju szklanym) nakryć gęstą gazą, odstawić na taki czas, jaki potrzebny będzie Waszym malinkom do puszczenia soku.Read More

Kiełbaska prawdziwa, domowa

Kiełbaska z prawdziwego mięska, taka nasza, rodzinna. Łatwa w zrobieniu. Naprawdę, to żadna trudność. Wypróbowaliśmy ją już wielokrotnie. Nawet do zrobienia w bloku. Lubimy raczej chude wędlinki to też do naszej domowej, wędzonej kiełbasy nie dajemy słoniny. Potrzeba nam będzie 1,4 kg mielonej,  ładnej łopatki wieprzowej, około 0,6 kg doRead More

O chlebie

Cytat  fragmentu przepięknego wiersza Leopolda Staffa o chlebie: “Wiecznie tak samo jak za czasów Piasta, po łokcie umączone ręce dzierżąc w  dzieży, zakwasem zaczyniony chleb ugniata świeży Przejęta swym odwiecznym obrządkiem niewiasta…”   koniec cytatu. Leopold Staff  

Dobry chleb

Dobry chleb Pieczenie chleba jest jak muzyka. Łagodzi obyczaje, przywraca harmonię. Dobry chleb to nasza energia, nasz podstawowy składnik pożywienia. Ale gdzie tu obecnie dostać prawdziwie dobry, uczciwie zrobiony chleb? Według mnie poprostu należy go sobie wypiec samemu. Można chleb upiec na drożdżach, można na zakwasie i nie są toRead More

Jak spacery potrafią wyspokoić duszę…

Złota, polska jesień. Czyż nie piękna? Najlepsze lekarstwo na smutki.     Rozłożysty krzew głogu jak na jesień przystało, obsypany czerwonymi owocami. Bronią dostępu do nich kolczaste gałęzie.   . Kasztany, jak co roku są symbolem jesieni, ulubione przez dzieci , a dla nas pożyteczne. Działają energetycznie, pochłanieją promieniowanie, neleżyRead More

Faworki Babci Anielci

Moja Babcia gospodynią była przednią. I chociaż pracowała zawodowo, znajdowała czas na popełnianie w swojej kuchni tych wszystkich cudowności kulinarnych . Jednym z takich słodkich cudów były jej „koniakowe ” faworki czyli u nas „chrust”. Oto co nam będzie potrzebne:  20 dkg mąki, szczypta soli, 2 g masła, 1 całeRead More

Czas …

Pośpiech,  szybkość , to są slogany najczęściej spotykane we współczesnych reklamach. Dają nam ułudne wrażenie , iż możemy dogonić czas, okiełznać go, zapanować nad nim. Nigdy tego nie dokonamy – czas możemy tylko spędzić . Jak to zrobimy i jak go wykorzystamy to faktycznie zależy tylko od nas. Po coRead More