Kategoria: Co nam dolega

Syrop z kwiatów czarnego bzu – zdrowie zaklęte w … słoiczkach

Krzewy bzu czarnego to kolejne cuda które mieści moja maleńka działeczka. Wszystkie moje ulubione rośliny znalazły się tu całkiem bez mojej ingerencji. Mam dzicz przed oknami, jakby kawałeczek dzikiego ni to lasu ni to łąki, ktoś przeniósł na ten skrawek ogródka. 🙂 Nie wtrącam się w tą splątaną różnorodność ziół,Read More

Dzikiej rózy płatki – cudowność natury

Płatki dzikiej róży » to niesamowite moje marzenie co roku. Jak najwięcej, duuużo 🙂 Zawarte w nich olejki eteryczne powodują ten oszałamiający aromat unoszący się w powietrzu. Nektar pożądany przez owady powoduje, że niejednokrotnie wieczorową porą podczas „różobrania”, spotykaliśmy słodko śpiące , w różnych pozycjach w kwiatach trzmiele. 🙂 ToRead More

Traganek (Astragalus membranceus) – sposobem na boreliozę i zapalenie wątroby ?

Astragalus» roślinka ta pochodzi z Azji, jest często uprawiana dzięki swoim leczniczym własnościom Traganek (Astragalus membranceus) błoniasty–  Radix Astragali (korzeń) jest bardzo cennym surowcem zielarskim. Astragalus »zawiera w swym składzie między innymi – saponiny trójterpenowe-astragalozydy, izoflawony, polisacharydy, flawonoidy i wiele innych. Traganek poprzez zawartość polisacharydów, może działać jako roślinny lekRead More

Liście laurowe, wawrzyn, bobkowy liść nie tylko przyprawa

Liście laurowe (Laurus nobilis)» inaczej wawrzyn lub z polska bobkowy liść. Wiecznie zielony krzew lub drzewo, pochodzący z Południa Półwyspu Bałkańskiego i z Azji Mniejszej. Znamy go z mitologii jako ten krzew, z którego gałązek pleciono wieńce i obdarowywano zwycięzców, czy to wsławionych w wojnach czy też w zapasach olimpijskich,Read More

O Poziomce pospolitej ( Fragaria vesca)- zwanej koziomką lub jagodą czerwoną

Niepozorne krzaczki porastają, wąwoziki leśne, skraje lasu, łąki. Czasami w środku lasu znajdujemy, ukrywające się poziomkowe polanki, pełne czerwieniutkich, aromatycznych jagódek. Mają swoje sposoby aby ukryć się przed naszym wzrokiem w wysokiej trawie, czy w splątanych krzewinkach przetacznika. Już w starych zielnikach polecano liście i jagody poziomki dla rekonwalescentów. ZalecałRead More

Bez, bez turecki, lilak ( Syringina vulgaris L)- piękny, pachnący i… leczniczy

Bzy, zwane lilakami lub odwrotnie :). Moje najukochańsze, oszałamiająco pachnące oznaki wiosny. Zawsze marzyłam, by przy moim domu nigdy nie zabrakło kwitnących krzewów bzu. Takie wspomnienia wyniosłam jako dziecko z domu rodzinnego, w maju pachnącego bzami, a w czerwcu zaś odurzająco kwitnącymi jaśminami. I tak się stało, przed domem szpalerRead More

Syrop (miodek) z mniszkowych kwiatków – syropek z mniszka

Syrop (miodek) z mniszkowych kwiatków – syropek z mniszka Potrzeba nam będzie do tego starego, rodzinnego przepisu cały słój litrowy kwiatków mniszka, cukru lub miodu lipowego około 10 łyżek, od 1 – 2 łyżek spirytusu 75%. I cóż dalej? Kwiatki mniszkowe przesypujemy lub zalewamy miodem, warstwa po warstwie, ugniatamy tak,Read More

Bez czarny (Sambucus nigra)- dziki bez czarny, bzowina,hyćka, bzina

Ten „pędzący poty” krzew nazywany jest też bzdziorstem, bzem aptecznym, hyćką. Co roku, na przełomie kwietnia i maja trzy rozłożyste krzewy obsypują się zielonymi listowiem. A w niedługim czasie, gronami białych, aromatycznych kwiatów. Zawsze będzie bez czarny kojarzył mi się z moim ogródkiem, czarnymi pękami owoców. W medycynie ludowej, dawnejRead More

Glistnik, jaskółcze ziele (Chelidonium maius)- glistewnik, złotnik

„Wkręca się w oczy żółtnik majowy, ku słońcu chyląc swe złote głowy, wraz z jaskółkami w kwiat się zamienia, a gdy jaskółek klucz się oddali, złotnik przekwita za nimi z żalu” . 🙂 Tak mówi jeden z wierszyków o majowym glistniku 🙂 . Zioło to faktycznie zakwita w porze przylotuRead More

Garniec pełen smaków: „Szarlotka szpinakowa”- zapiekanka ze szpinakiem

Rodzinny przepis na szpinak w cieście, u mnie w rodzinie nazwane : „szpinakową szarlotką” 🙂 Co będzie nam potrzebne? Prostokątna blacha (jak do szarlotki) lub garnek z kamiennym dnem. Do ciasta: ¾ kostki masła, lub 100g masła i 4 łyżki oliwy z oliwek, 3-4 łyżek śmietany (w zależności od gęstościRead More