Oliwa z czosnkiem niedźwiedzim

 

 

150 ml oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia, 3-4 łyżek suszonego czosnku niedźwiedziego, łyżeczka soli morskiej lub himalajskiej (wedle smaku), szczypta bazylii suszonej, gałązka rozmarynu. (Składniki wedle smaku) u mnie w rodzinie lubią zdecydowane smaki. Oliwa jest świetna do chleba pszennego z ziołami prowansalskimi, do tego półwytrawne wino czerwone.

Można też w oliwie namoczyć zrobiony w domu ser np. ricotta, czy inny domowy serek (mogą być serki gotowe ale bez chemii). Serek moczymy 24-48 godzin, można go trzymać dłużej . Smacznego 🙂

 

MG

2 komentarzeto Oliwa z czosnkiem niedźwiedzim

  1. […] nam około 20-30dkg białego, domowego serka. Nie kwaśnego:) Przygotowujemy go z 3-4 litrów Prawdziwego mleka lub mleka w woreczkach (nigdy z […]

Dodaj komentarz

Komentowanie artykułu nie wymaga logowania, ani podawania adresu email.
Proszę nie zamieszczać danych osobowych w komentarzach.

Proszę o przeczytanie i zaakceptowanie polityki prywatności przed wysłaniem komentarza.

Uwaga! Komentarze zawierające dane osobowe nie będą publikowane.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Ta strona przechowuje ustawienia przeglądarki użytkownika. Dane te są wykorzystywane w celu zapewnienia bardziej spersonalizowanych doświadczeń i śledzenia miejsca pobytu w naszej witrynie internetowej zgodnie z Europejskim rozporządzeniem o ochronie danych. Jeśli zdecydujesz się zrezygnować ze śledzenia, w Twojej przeglądarce zostanie ustawiony plik cookie, aby zapamiętać ten wybór przez rok. Zgadzam się , Nie zgadzam się
672