Magiczna zupa z czosnku (Allium sativum)

Garniec pełen smaków

Garniec pełen smaków

Czosnek » od setek lat znany i używany i w kuchni i w tradycyjnej medycynie ludowej. Zawartość w nim fitoncydu-allicyny, powoduje, , że czosnek ma tak wspaniałe, przeciwbakteryjne i przeciwzapalne działanie. Zapobiega i pomaga zwalczyć grypę, infekcje wirusowe, katary, zapalenia dróg oddechowych.

Jest zbawienny dla naszego serca , likwiduje nadciśnienie tętnicze, działa silnie przeciwmiażdżycowo.

Uważany jest za „roślinny antybiotyk”, jest naturalnym lekiem, jednym z podstawowych w naszych domowych apteczkach.

Stosuje się czosnek » również do inhalacji czosnkowych, rozgniecione ząbki czosnku, obłożone wacikiem, ostrożnie wsuwamy do przegrody nosowej. Lotne olejki z zawartością fitoncydów inhalując zatoki, układ oddechowy, niszczą bakterie chorobotwórcze. Ułatwiają oddychanie i przetykają zatoki.

Stosujemy czosnek (Allium sativum) jako przyprawę w kuchni, do mięs, zup, sosów.

Poprawia wydzielanie żółci.

Przyśpiesza przemianę materii.

Zmniejsza napięcie mięśni gładkich jelit, oskrzeli.

U mnie w rodzinie nader popularna jest zupa czosnkowa 🙂

Gotuję ja na bulionie z drobiu lub na oliwie.

Oto co nam będzie potrzebne :

czosnku około od 10- 25 ząbków ( niektórzy dają nawet do 50 ząbków czosnku 🙂 🙂 )

1-2 marchewek, 1-2 pietruszek, 2- 3 cebul, natka z pietruszki, koperek,ew. Tymianek, odrobina białego pieprzu i gałki muszkatołowej.

 1 kubek śmietany (ja daję 12%)

2-3 kromki razowego chleba lub 3-4 ziemniaki ugotowane (do zagęszczenia naszej zupki) :),

sok z 1/2 cytryny .

 

Można też zamiast pieprzu użyć odrobinę tartego korzenia imbiru 🙂

Zagotowujemy około 2,5-3 litrów wody (zależy na ile osób jest przygotowywana zupa), dodajemy utartą marchewkę i pietruszkę i chleb. Cebulę kroimy i blanszujemy na 1 l łyżce masła i 4-5 łyżek oliwy. Pod koniec dodajemy posiekany czosnek. Cebulka musi być szklista 🙂

zupa-czosn-2Dodajemy cebulkę i czosnek do wywaru.  Przyprawiamy. Zupkę czosnkową możemy  zmiksować na krem 🙂 . Na końcu dodajemy śmietanę. Śmietanę wcześniej rozbijamy w naczyniu, gotującą zupę delikatnie chochlą dolewamy do śmietany (ciągle mieszając). Dopiero wtedy wlewamy całość do reszty zupy nie zapominając o mieszaniu. Unikniemy ścięcia się śmietanki. 🙂

Dla przypomnienia czosnek jest lepiej przyswajany i wykorzystane są jego własności prozdrowotne jeżeli przed użyciem jest rozdrobniony . 🙂

Uwaga  czosnek może obniżać ciśnienie krwi .

Zupa może być w wersji większej, przygotowana na dwa dni dla 5 osób. 🙂

Życzę smacznego i oczywiście dużo zdrowia. 🙂

 

 

MG

 

 

Uwaga:

Ze wszystkich informacji i receptur , jeśli z nich korzystasz, to tylko na własną odpowiedzialność. Porady zawarte na tym blogu nie mogą zastąpić wizyty lekarskiej !!

 

 

O czosnku : http://zielarnia.com.pl/czosnek-niedzwiedzi-allium-ursinum-znany-od-wiekow/

Przepisy inne : http://zielarnia.com.pl/oliwa-z-czosnkiem-niedzwiedzim/

3 komentarzeto Magiczna zupa z czosnku (Allium sativum)

  1. MagdaF napisał(a):

    Mocna ta zupka! ale świetnie smakuje, robie do niej grzanki. Pozdrawiam 🙂

  2. […] Zobacz też jak zrobić zupę z czosnku  »http://zielarnia.com.pl/magiczna-zupa-z-czosnku-allium-sativum/ […]

Dodaj komentarz

Komentowanie artykułu nie wymaga logowania, ani podawania adresu email.
Proszę nie zamieszczać danych osobowych w komentarzach.

Proszę o przeczytanie i zaakceptowanie polityki prywatności przed wysłaniem komentarza.

Uwaga! Komentarze zawierające dane osobowe nie będą publikowane.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Ta strona przechowuje ustawienia przeglądarki użytkownika. Dane te są wykorzystywane w celu zapewnienia bardziej spersonalizowanych doświadczeń i śledzenia miejsca pobytu w naszej witrynie internetowej zgodnie z Europejskim rozporządzeniem o ochronie danych. Jeśli zdecydujesz się zrezygnować ze śledzenia, w Twojej przeglądarce zostanie ustawiony plik cookie, aby zapamiętać ten wybór przez rok. Zgadzam się , Nie zgadzam się
688