Magiczna zupa z czosnku (Allium sativum)

Garniec pełen smaków

Garniec pełen smaków

Czosnek » od setek lat znany i używany i w kuchni i w tradycyjnej medycynie ludowej. Zawartość w nim fitoncydu-allicyny, powoduje, , że czosnek ma tak wspaniałe, przeciwbakteryjne i przeciwzapalne działanie. Zapobiega i pomaga zwalczyć grypę, infekcje wirusowe, katary, zapalenia dróg oddechowych.

Jest zbawienny dla naszego serca , likwiduje nadciśnienie tętnicze, działa silnie przeciwmiażdżycowo.

Uważany jest za „roślinny antybiotyk”, jest naturalnym lekiem, jednym z podstawowych w naszych domowych apteczkach.

Stosuje się czosnek » również do inhalacji czosnkowych, rozgniecione ząbki czosnku, obłożone wacikiem, ostrożnie wsuwamy do przegrody nosowej. Lotne olejki z zawartością fitoncydów inhalując zatoki, układ oddechowy, niszczą bakterie chorobotwórcze. Ułatwiają oddychanie i przetykają zatoki.

Stosujemy czosnek (Allium sativum) jako przyprawę w kuchni, do mięs, zup, sosów.

Poprawia wydzielanie żółci.

Przyśpiesza przemianę materii.

Zmniejsza napięcie mięśni gładkich jelit, oskrzeli.

U mnie w rodzinie nader popularna jest zupa czosnkowa 🙂

Gotuję ja na bulionie z drobiu lub na oliwie.

Oto co nam będzie potrzebne :

czosnku około od 10- 25 ząbków ( niektórzy dają nawet do 50 ząbków czosnku 🙂 🙂 )

1-2 marchewek, 1-2 pietruszek, 2- 3 cebul, natka z pietruszki, koperek,ew. Tymianek, odrobina białego pieprzu i gałki muszkatołowej.

 1 kubek śmietany (ja daję 12%)

2-3 kromki razowego chleba lub 3-4 ziemniaki ugotowane (do zagęszczenia naszej zupki) :),

sok z 1/2 cytryny .

 

Można też zamiast pieprzu użyć odrobinę tartego korzenia imbiru 🙂

Zagotowujemy około 2,5-3 litrów wody (zależy na ile osób jest przygotowywana zupa), dodajemy utartą marchewkę i pietruszkę i chleb. Cebulę kroimy i blanszujemy na 1 l łyżce masła i 4-5 łyżek oliwy. Pod koniec dodajemy posiekany czosnek. Cebulka musi być szklista 🙂

zupa-czosn-2Dodajemy cebulkę i czosnek do wywaru.  Przyprawiamy. Zupkę czosnkową możemy  zmiksować na krem 🙂 . Na końcu dodajemy śmietanę. Śmietanę wcześniej rozbijamy w naczyniu, gotującą zupę delikatnie chochlą dolewamy do śmietany (ciągle mieszając). Dopiero wtedy wlewamy całość do reszty zupy nie zapominając o mieszaniu. Unikniemy ścięcia się śmietanki. 🙂

Dla przypomnienia czosnek jest lepiej przyswajany i wykorzystane są jego własności prozdrowotne jeżeli przed użyciem jest rozdrobniony . 🙂

Uwaga  czosnek może obniżać ciśnienie krwi .

Zupa może być w wersji większej, przygotowana na dwa dni dla 5 osób. 🙂

Życzę smacznego i oczywiście dużo zdrowia. 🙂

 

 

MG

 

 

Uwaga:

Ze wszystkich informacji i receptur , jeśli z nich korzystasz, to tylko na własną odpowiedzialność. Porady zawarte na tym blogu nie mogą zastąpić wizyty lekarskiej !!

 

 

O czosnku : http://zielarnia.com.pl/czosnek-niedzwiedzi-allium-ursinum-znany-od-wiekow/

Przepisy inne : http://zielarnia.com.pl/oliwa-z-czosnkiem-niedzwiedzim/

3 komentarzeto Magiczna zupa z czosnku (Allium sativum)

  1. MagdaF napisał(a):

    Mocna ta zupka! ale świetnie smakuje, robie do niej grzanki. Pozdrawiam 🙂

  2. […] Zobacz też jak zrobić zupę z czosnku  »http://zielarnia.com.pl/magiczna-zupa-z-czosnku-allium-sativum/ […]

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *