Cebulowa zupa-krem z cebuli , w sam raz na jesienne szarugi :)

 

Garniec pełen smaków

 

Za oknem ziąb, deszcz, brr. Co by tu podać na obiad żeby rozgrzało i jednocześnie smacznym się okazać mogło.

Otóż nie ma to jak cebula, a z cebuli wyczarować można gęsty i pożywny krem.

Przepis jaki wymyśliłam nadaje się na 4-5 osób na dwa dni.

Wywar :

z marchewek szt 4

pietruszki szt 2

selera całego jeśli mały i ½ jeżeli zaś duży   

3-4 ziemniaków

soku z 1 cytryny

1 łyżki masła

1 szklanki wina białego.

Wody około 2-2,5l .

Cebuli, jako głównego składnika około 1,5kg (u mnie zawsze dużo 🙂 ).

Cebulkę siekamy i blanszujemy na oliwie z odrobiną masła, do zeszklenia.
Dodajemy do wywaru i podgotowujemy.

Wszystko (razem z warzywami) miksujemy na krem, dodając jednocześnie 1 kubeczek śmietany (duży) 12%.

Przyprawiamy szczyptą :

gałki muszkatołowej                           

imbiru mielonego lub świeżo startego   

białego pieprzu» (szczypta prawdziwa)

płaska łyżeczką kurkumy»

1 łyżką ziół prowansalskich.

Podawać możemy z prażonymi ziarnami i orzeszkami, lub tartym żółtym serem i zieleniną.

Przepis sprawdzony w jesienno-zimowe przenikliwie zimne dni 🙂 🙂

Smacznego 🙂

 

Zobacz też jak zrobić zupę z czosnku 🙂 »http://zielarnia.com.pl/magiczna-zupa-z-czosnku-allium-sativum/

 

Dodaj komentarz

Komentowanie artykułu nie wymaga logowania, ani podawania adresu email.
Proszę nie zamieszczać danych osobowych w komentarzach.

Proszę o przeczytanie i zaakceptowanie polityki prywatności przed wysłaniem komentarza.

Uwaga! Komentarze zawierające dane osobowe nie będą publikowane.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.