
Magiczna zupa z czosnku (Allium sativum)

Czosnek » od setek lat znany i używany i w kuchni i w tradycyjnej medycynie ludowej. Zawartość w nim fitoncydu-allicyny, powoduje, , że czosnek ma tak wspaniałe, przeciwbakteryjne i przeciwzapalne działanie. Zapobiega i pomaga zwalczyć grypę, infekcje wirusowe, katary, zapalenia dróg oddechowych.
Jest zbawienny dla naszego serca , likwiduje nadciśnienie tętnicze, działa silnie przeciwmiażdżycowo.
Uważany jest za „roślinny antybiotyk”, jest naturalnym lekiem, jednym z podstawowych w naszych domowych apteczkach.
Stosuje się czosnek » również do inhalacji czosnkowych, rozgniecione ząbki czosnku, obłożone wacikiem, ostrożnie wsuwamy do przegrody nosowej. Lotne olejki z zawartością fitoncydów inhalując zatoki, układ oddechowy, niszczą bakterie chorobotwórcze. Ułatwiają oddychanie i przetykają zatoki.
Stosujemy czosnek (Allium sativum) jako przyprawę w kuchni, do mięs, zup, sosów.
Poprawia wydzielanie żółci.
Przyśpiesza przemianę materii.
Zmniejsza napięcie mięśni gładkich jelit, oskrzeli.
U mnie w rodzinie nader popularna jest zupa czosnkowa 🙂
Gotuję ja na bulionie z drobiu lub na oliwie.
Oto co nam będzie potrzebne :
czosnku około od 10- 25 ząbków ( niektórzy dają nawet do 50 ząbków czosnku 🙂 🙂 )
1-2 marchewek, 1-2 pietruszek, 2- 3 cebul, natka z pietruszki, koperek, ew. Tymianek, odrobina białego pieprzu i gałki muszkatołowej.
1 kubek śmietany (ja daję 12%)
2-3 kromki razowego chleba lub 3-4 ziemniaki ugotowane (do zagęszczenia naszej zupki) :),
sok z 1/2 cytryny .
Można też zamiast pieprzu użyć odrobinę tartego korzenia imbiru 🙂
Zagotowujemy około 2,5-3 litrów wody (zależy na ile osób jest przygotowywana zupa), dodajemy utartą marchewkę i pietruszkę i chleb. Cebulę kroimy i blanszujemy na 1 l łyżce masła i 4-5 łyżek oliwy. Pod koniec dodajemy posiekany czosnek. Cebulka musi być szklista 🙂
Dodajemy cebulkę i czosnek do wywaru. Przyprawiamy. Zupkę czosnkową możemy zmiksować na krem 🙂 . Na końcu dodajemy śmietanę. Śmietanę wcześniej rozbijamy w naczyniu, gotującą zupę delikatnie chochlą dolewamy do śmietany (ciągle mieszając). Dopiero wtedy wlewamy całość do reszty zupy nie zapominając o mieszaniu. Unikniemy ścięcia się śmietanki. 🙂
Dla przypomnienia czosnek jest lepiej przyswajany i wykorzystane są jego własności prozdrowotne jeżeli przed użyciem jest rozdrobniony . 🙂
Uwaga czosnek może obniżać ciśnienie krwi .
Zupa może być w wersji większej, przygotowana na dwa dni dla 5 osób. 🙂
Życzę smacznego i oczywiście dużo zdrowia. 🙂
MG
Uwaga:
Ze wszystkich informacji i receptur , jeśli z nich korzystasz, to tylko na własną odpowiedzialność. Porady zawarte na tym blogu nie mogą zastąpić wizyty lekarskiej !!
O czosnku : http://zielarnia.com.pl/czosnek-niedzwiedzi-allium-ursinum-znany-od-wiekow/
Przepisy inne : http://zielarnia.com.pl/oliwa-z-czosnkiem-niedzwiedzim/
3 komentarzeto Magiczna zupa z czosnku (Allium sativum)
Dodaj komentarz
Uwaga! Komentarze zawierające dane osobowe nie będą publikowane.
Mocna ta zupka! ale świetnie smakuje, robie do niej grzanki. Pozdrawiam 🙂
Dziękuję,cieszę się,że zupka się udała 🙂
[…] Zobacz też jak zrobić zupę z czosnku »http://zielarnia.com.pl/magiczna-zupa-z-czosnku-allium-sativum/ […]