Co nieco o melisie…

Melisa (Melissa officinalis)- zwana również matecznikiem, pszczelnikiem, rojownikiem lekarskim,to bylina o gałęzistej łodydze , wydziela charakterystyczny zapach cytryny.

Ponoć Melisa była,  wedle starożytnych podań, nimfą leśną. Zakochana w Zeusie, bez wzajemności 🙁 usychała z tęsknoty, aż poirytowany Bóg Zeus zamienił ją w pszczołę. Kiedy pszczółka zmarła, z jej pszczelej postaci wyrosła cudownie aromatyczna roślina, o niezwykłych własnościach leczniczych 🙂

Melisa uważana była w medycynie dawnej za roślinę, której spożywanie gwarantowało zdrowie i długowieczność. Możemy ją popijać przez cały czas jak herbatkę.

Jej najbardziej znane działanie to działanie uspakajające, nasenne, pobudzające trawienie, przeciwskurczowe. Melisa chętnie jest stosowana również przez kobiety karmiące , ponieważ wykazuje działanie pobudzające wydzielanie pokarmu (laktację).

melisaMelisa jest cennym składnikiem wielu mieszanek ziołowych takich jak: między innymi przy nieżycie jelita grubego, przy bólach głowy i migrenach, przy bezsenności czy arytmii serca . W stanach niepokoju, “rozedrgania wewnętrznego” . Pijemy ją spokojnie, ciepłą nie słodzimy w żadnym wypadku cukrem. Jedynie można dodać łyżeczkę miodu lub domowego soku.

Melisę można łączyć z rumiankiem, miętą. Na upalne dni nic tak nie gasi pragnienia jak woda z listkami mięty i melisy. Listki Melisy można delikatnie pognieść co uwalnia wspaniały aromat cytrynowy,  nadając wodzie cudowny smak i zapach.

Melisa doskonale się komponuje z kozłkiem lekarskim , serdecznikiem, lipą, kwiatem i owocem głogu, tworząc wespół znakomitą mieszankę na zaburzenia rytmu serca (arytmia).

Dodaj komentarz

Komentowanie artykułu nie wymaga logowania, ani podawania adresu email.
Proszę nie zamieszczać danych osobowych w komentarzach.

Proszę o przeczytanie i zaakceptowanie polityki prywatności przed wysłaniem komentarza.

Uwaga! Komentarze zawierające dane osobowe nie będą publikowane.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.