Agrestowo-rabarbarowa marmoladka domowa

Garniec pełen smaków

Garniec pełen smaków

Dziś przygotowałam sobie parę słoiczków domowej “marmoladki” agrestowo-rabarbarowej według mojego, prostego domowego przepisu 🙂

Wspaniała i aromatyczna, doskonała do przekładania ciast, do nadziewania bułeczek, świetnie się komponuje z jabłkiem do mięs . Osobiście mieszam ją z domową konfiturą z róży i nadziewam rogaliki. Każdy może wykorzystać marmoladkę jak mu fantazja podpowie. Jest unikatowa w smaku i aromacie, nie kupimy takiej na pewno w sklepie. Warto latem ją zrobić 🙂

Agrest, zapomniany troszkę przez nas w zalewie egzotycznych owoców, a przecież jakże swojski.

Bogaty jest w witaminy, związki mineralne, kwasy organiczne, substancje pektynowe.

owoce

Do zrobienia 2 słoiczków musimy mieć około 20-30 dkg agrestu (dojrzałego) i około 20-30 dkg rabarbaru.

Owoce płuczemy, a następnie obrywamy końcówki w agreście, rabarbar drobno kroimy w kostkę.

Przekładamy do garnka (najlepszy z dnem kamiennym albo taki, w którym smażymy powidła).

masa owoc

Podlewamy 2 łyżkami wody, na płytce, na małym ogniu, zaczynamy wysmażać owoce. Na początku pod przykryciem. Co jakiś czas mieszamy masę owocową, po około 20-30minutach odkrywamy i dosypujemy cukier lub ksylitol. Na 60 dkg owoców ja osobiście daję około 30dkg cukru, moja marmoladka jest lekko kwaskowa. Po dodaniu cukru, smażymy owoce do całkowitego rozpadu i uzyskania prawie jednolitej masy.

sloikiSłoiczki wyparzamy lub wyprażamy w 90 stopniach w piekarniku i do takich nakładamy naszą marmoladkę. Lekko zakręcamy i przekładamy do rondla z gorącą wodą, uprzednio wyłożonego ściereczką i pasteryzujemy około 15 minut.

Słoiczki dokręcamy i odwracamy do góry denkami na około 20 minut.

Gotowe! 🙂

 

O róży płatkach : http://zielarnia.com.pl/dzikiej-rozy-platki-cudownosc-natury/

 

 

MG

Dodaj komentarz

Komentowanie artykułu nie wymaga logowania, ani podawania adresu email.
Proszę nie zamieszczać danych osobowych w komentarzach.

Proszę o przeczytanie i zaakceptowanie polityki prywatności przed wysłaniem komentarza.

Uwaga! Komentarze zawierające dane osobowe nie będą publikowane.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Ta strona przechowuje ustawienia przeglądarki użytkownika. Dane te są wykorzystywane w celu zapewnienia bardziej spersonalizowanych doświadczeń i śledzenia miejsca pobytu w naszej witrynie internetowej zgodnie z Europejskim rozporządzeniem o ochronie danych. Jeśli zdecydujesz się zrezygnować ze śledzenia, w Twojej przeglądarce zostanie ustawiony plik cookie, aby zapamiętać ten wybór przez rok. Zgadzam się , Nie zgadzam się
690