Kategoria: dla mężczyzn :prostata (przerost gruczołu krokowego) i inne dolegliwości

Wiesiołek dwuletni – ( Oenothera biennis ), magiczny olejek z wiesiołka

Czy wiecie, że korzeń wiesiołka dwuletniego można gotować, marynować i  że stanowi świetny dodatek do sałatek lub do napojów typu aperitif ? U Indian zaś liście i łodygi wiesiołka, stanowiły popularne pożywienie. A u nas ? Kwitnie wiesiołek od połowy lata do wczesnej jesieni. O kwiatach żółtych, w nocy przyciągająRead More

Czyściec leśny (Stachys sylvatica Linne) – ziele mało znane..

Spacerując po lesie natknąć się można na roślinkę zwaną»Czyśćcem leśnym (tu kupisz)». Napotkać go możemy zwłaszcza w lasach mieszanych i liściastych, w wilgotnych rejonach lasów. Zrywając listek i lekko pocierając, uderzy nas mocna, charakterystyczna woń wydzielana przez to ziółko. Kwitnie ono od czerwca do września. Surowcem farmaceutycznym jest kwitnące zieleRead More

Ostrożeń warzywny (Cirsium deraceum) – czarcie żebro, oset warzywny

Według wyobrażeń naszych przodków, czart posiadał chyba 🙂 żebra kłujące mocno, bo od tych ludowych imaginacji wzięła swoją nazwę ta ciekawa roślinka. Najczęściej na spacerach spotkać można oset polny i warzywny. Pierwszy z nich można spotkać na pastwiskach, przy polach uprawnych, w parowach . Posiada jasnopurpurowe kwiaty. Drugi Ostrożeń warzywny» uwielbiaRead More

Ostropest plamisty ((Silybum marianum (L.) )- pytania i odpowiedzi i coś jeszcze…

Ostropest dla dzieci czy tylko dla dorosłych? Ostropest plamisty jak go spożywać? Jak długo można zażywać Ostropest plamisty? Te pytania, to najczęściej zadawane pytania przez osoby które dopiero zaczynają swoją „przygodę” z ostropestem. Ostropest plamisty – co powoduje, że jego działanie na wątrobę jest tak niezwykle silne? To przede wszystkimRead More

Gynostemma pentaphyllum (Thunberg) Makino. Jiaogulan – nazywane ziołem życia i niesmiertelności

Gynostemma należy do rodziny roślin dyniowatych. Jej krajem pochodzenie są Chiny. Na chwilę obecną uprawiana jest wielu krajach między innymi w Polsce . Na zimę Gynostemmę zabiera się do domu, aby uchronić ją przed przemarznięciem. Surowcem zielarskim jest suche lub świeże ziele Gynostemmy» (Herba, Folium, Radix Gynostemmae). W składzie JiaogulanRead More

Kiszona kapusta, taka zwyczajna, a tak niezwykła

Kapusta (Brassica oleracea), warzywo tak zwyczajne, że aż czasami uważane za prostackie. Kojarzy się nam z kotletem, golonką, żeberkami. Myślimy, jakaż ta kapusta ciężkostrawna, wzdymająca wręcz „nieelegancka”. Nic bardziej błędnego! To tylko potrawy z którymi ją zwyczajowo jadamy mogą być czasami ciężkostrawne. Świadomie piszę „czasami” ponieważ sposób termicznej obróbki naszychRead More

Jemioła, zioło niezwykłe

Jemioła (Viscum alba)», najbardziej popularna to jemioła biała. Jako roślina pasożytnicza, jemioła biała wyrasta na drzewach liściastych takich jak topola, grusza, jabłoń, jarzębina, klony czy krzewy głogu. Odmiana jemioły zwana rozpierzchłą występuje na drzewach iglastych jak świerki rzadziej modrzewie, sosny. Jemioła zwana jest też  w staropolskim języku -starzęślą. Od zaraniaRead More

Buzdyganek ziółko frywolne

Buzdyganek ziemny (Tribulus terrestris) występuje w południowo-wschodniej Europie, Australii, Grecji, Chinach i Indiach. Buzdyganek rośnie w stanie dzikim lecz jest także uprawiany, ze względu na swoje specyficzne własności . W swym składzie zawiera między innymi saponiny sterydowe takie jak(trybulosin,terrestroside…),  flawonoidy, fitosterole (beta-sitosterol, kampesterol) i inne. Bukiecik  ziólek, wspomnienie lata 🙂Read More