Dzikiej rózy płatki – cudowność natury

Garniec pełen smaków

Garniec pełen smaków

Płatki dzikiej róży » to niesamowite moje marzenie co roku. Jak najwięcej, duuużo 🙂

Zawarte w nich olejki eteryczne powodują ten oszałamiający aromat unoszący się w powietrzu. Nektar pożądany przez owady powoduje, że niejednokrotnie wieczorową porą podczas „różobrania”, spotykaliśmy słodko śpiące , w różnych pozycjach w kwiatach trzmiele. 🙂 To musiały być „różane sny”. 🙂

Flawonoidy, garbniki, antocyjany zawarte w płatkach dzikiej róży są idealne w niestrawnościach, bólach gardła i stanach zapalnych skóry. Robi się z nich wody różane, dodaje do kremów i maseczek.

A do czego u mnie w rodzinie wykorzystuje się poza zdrowotnymi walorami dziką różę? Ano do sporządzenia tradycyjnych konfitur z płatków róży.

Zwykle zbieramy dotąd płatki, dopóki nie mamy około 70dkg-1kg tego aromatycznego, mięciutkiego i cudownie aksamitnego surowca. Dokładnie płuczemy płatki  i wytrzepujemy delikatnie z nich wodę. Zostawiamy rozłożone na ściereczkach, do przeschnięcia na drugi dzień.

Dawniej ucieraliśmy wraz z Babcią płatki w makutrze i wiem, że tak utarte miały niepowtarzalny smak i wygląd. Jak mówią moje (dorosłe) już dzieci zawarte było w tych konfiturach – serce.

konfituraNo cóż czasy się zmieniły 🙂 . Ja używam do ucierania miksera. 🙂 Przekładam płatki do misy miksera, wciskam 2-3 sztuk sparzonych cytryn i dodaję cukier.

Moja Babcia dawała dwa razy tyle cukru ile było płatków róży. Ja lekko okroiłam ilość cukru i na przykład na 1 kg płatków daję 1,5 kg cukru. Przekładam utartą konfiturę do mocno wyparzonych słoiczków, lekko zakręcam i dla pewności pasteryzuję około 5 minut.

Konfiturę różaną przechowujemy w spiżarni lub w lodówce. Ja stosuję do rogalików, ciast, mas a nawet do świątecznego chrzanu, robi się ślicznie różowy i ma niespotykany bukiet smakowy.

Można dodać do zimowego kompotu z jabłek, dosmaczyć deser. Z reguły „rozmnażam” konfiturę domową marmoladą lub powidłami. Smacznego 🙂

 

A może przepis na syrop z kwiatków bzu ?  http://zielarnia.com.pl/syrop-z-kwiatow-czarnego-bzu-zdrowie-zaklete-w-sloiczkach/

MG

One Commentto Dzikiej rózy płatki – cudowność natury

Pozostaw odpowiedź Ziołowe klimaty » Agrestowo-rabarbarowa marmoladka domowa Anuluj pisanie odpowiedzi

Komentowanie artykułu nie wymaga logowania, ani podawania adresu email.
Proszę nie zamieszczać danych osobowych w komentarzach.

Proszę o przeczytanie i zaakceptowanie polityki prywatności przed wysłaniem komentarza.

Uwaga! Komentarze zawierające dane osobowe nie będą publikowane.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.