Garniec pełen smaków: domowe masło, jak zrobić domowe masełko?

Garniec pełen smaków
Garniec pełen smaków

( Filmik)

Dzisiaj pokażę,  jak zrobic świeżutkie, domowe masełko. Jak pozyskać z niego prosto maślankę . Zaczynamy ? 🙂

Przypomniałam sobie, że wspominam  w przepisie o soli, jest to oczywiście niekonieczny dodatek, Masło i bez tego będzie udane. Sól nie wpływa na smak masła tylko na smak maślanki. Ja solę bo zwykle na niej wypiekam chleb, do którego juz wtedy nie dodaję soli. To do dzieła 🙂

10 komentarzyto Garniec pełen smaków: domowe masło, jak zrobić domowe masełko?

  1. Dzięki wielkie, wreszcie dokladnie opisany krok po kroku proces zrobienia masła. Też zrobiłam jak pokazałaś i wyszło super 🙂 pachnące i żółciutkie. Bedę teraz często robiła.

  2. Kurcze, nie wiedziałam, że można tak prosto zrobić masło w domu ! Robię co drugi dzień i znika , jeszcze musze sie nauczyć piec chleb 🙂

    • Nie od razu Kraków zbudowano 🙂 A swój chleb z własnym masłem to nie lada satysfakcja i oczywista aromat i smak 🙂

    • Tak, oczywiście płyn po ubiciu masła to maślanka właśnie. Można ją pić, można użyć do pieczenia chleba. Sama maślanka to świetny produkt do sporządzania koktajli i napojów.Maślanka jest niskotłuszczowa i znakomicie się sprawdza w diecie osób dbających o linię. A własna jest wolna od chemii spożywczej. 🙂

  3. Świetny film, ja dzis spróbuje ubic masło ale trzepaczką bo innego blendera nie mam, dam znac jak wyszło. Ale proszę powiedzieć gdzie moge szukac przepisu na chlebek z maślanki bo nie chce jej wylewac 🙂
    Z góry dziękuję

Skomentuj Megi Anuluj pisanie odpowiedzi

Komentowanie artykułu nie wymaga logowania, ani podawania adresu email.
Proszę nie zamieszczać danych osobowych w komentarzach.

Proszę o przeczytanie i zaakceptowanie polityki prywatności przed wysłaniem komentarza.

Uwaga! Komentarze zawierające dane osobowe nie będą publikowane.

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.