Garniec pełen smaków: domowe masło, jak zrobić domowe masełko?

Garniec pełen smaków

Garniec pełen smaków

( Filmik)

Dzisiaj pokażę,  jak zrobic świeżutkie, domowe masełko. Jak pozyskać z niego prosto maślankę . Zaczynamy ? 🙂

Przypomniałam sobie, że wspominam  w przepisie o soli, jest to oczywiście niekonieczny dodatek, Masło i bez tego będzie udane. Sól nie wpływa na smak masła tylko na smak maślanki. Ja solę bo zwykle na niej wypiekam chleb, do którego juz wtedy nie dodaję soli. To do dzieła 🙂

8 komentarzyto Garniec pełen smaków: domowe masło, jak zrobić domowe masełko?

  1. rena pisze:

    Dzięki wielkie, wreszcie dokladnie opisany krok po kroku proces zrobienia masła. Też zrobiłam jak pokazałaś i wyszło super 🙂 pachnące i żółciutkie. Bedę teraz często robiła.

  2. girleska pisze:

    Kurcze, nie wiedziałam, że można tak prosto zrobić masło w domu ! Robię co drugi dzień i znika , jeszcze musze sie nauczyć piec chleb 🙂

    • Megi pisze:

      Nie od razu Kraków zbudowano 🙂 A swój chleb z własnym masłem to nie lada satysfakcja i oczywista aromat i smak 🙂

  3. […] Chlebuś na zakwasie winien „pooddychać” około 6 godzin i wtedy możemy z lubościa zacząć go zjadać Najlepszy z domowym masełkiem a jak go zrobić obejrzyjcie filmik : http://zielarnia.com.pl/1727-2/ […]

  4. kiki87 pisze:

    Ten płyn to maślanka, co zostaje po ubiciu ? i do czego jest dobry?

    • Megi pisze:

      Tak, oczywiście płyn po ubiciu masła to maślanka właśnie. Można ją pić, można użyć do pieczenia chleba. Sama maślanka to świetny produkt do sporządzania koktajli i napojów.Maślanka jest niskotłuszczowa i znakomicie się sprawdza w diecie osób dbających o linię. A własna jest wolna od chemii spożywczej. 🙂

  5. […] 3 paczuszki pomidorów suszonych (liofilizowanych)»    3 łyżki grysiku lub kaszy kukurydzianej 3-4 jajek pieczarki 5 szt lub suszone grzybki 5 szt tymianek», bazylia, biały pieprz, ziele angielskie zmielone lub utarte w moździerzu, około 10 ziarenek. ¼ szklanki białego wina 4 cebule. 4 ząbki czosnku odrobina soli oliwa, masło» […]

Dodaj komentarz

Komentowanie artykułu nie wymaga logowania, ani podawania adresu email.
Proszę nie zamieszczać danych osobowych w komentarzach.

Proszę o przeczytanie i zaakceptowanie polityki prywatności przed wysłaniem komentarza.

Uwaga! Komentarze zawierające dane osobowe nie będą publikowane.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.