Garniec pełen smaków: domowe masło, jak zrobić domowe masełko?

Garniec pełen smaków

Garniec pełen smaków

( Filmik)

Dzisiaj pokażę,  jak zrobic świeżutkie, domowe masełko. Jak pozyskać z niego prosto maślankę . Zaczynamy ? 🙂

Przypomniałam sobie, że wspominam  w przepisie o soli, jest to oczywiście niekonieczny dodatek, Masło i bez tego będzie udane. Sól nie wpływa na smak masła tylko na smak maślanki. Ja solę bo zwykle na niej wypiekam chleb, do którego juz wtedy nie dodaję soli. To do dzieła 🙂

7 komentarzyto Garniec pełen smaków: domowe masło, jak zrobić domowe masełko?

  1. rena napisał(a):

    Dzięki wielkie, wreszcie dokladnie opisany krok po kroku proces zrobienia masła. Też zrobiłam jak pokazałaś i wyszło super 🙂 pachnące i żółciutkie. Bedę teraz często robiła.

  2. girleska napisał(a):

    Kurcze, nie wiedziałam, że można tak prosto zrobić masło w domu ! Robię co drugi dzień i znika , jeszcze musze sie nauczyć piec chleb 🙂

    • Megi napisał(a):

      Nie od razu Kraków zbudowano 🙂 A swój chleb z własnym masłem to nie lada satysfakcja i oczywista aromat i smak 🙂

  3. […] Chlebuś na zakwasie winien „pooddychać” około 6 godzin i wtedy możemy z lubościa zacząć go zjadać Najlepszy z domowym masełkiem a jak go zrobić obejrzyjcie filmik : http://zielarnia.com.pl/1727-2/ […]

  4. kiki87 napisał(a):

    Ten płyn to maślanka, co zostaje po ubiciu ? i do czego jest dobry?

    • Megi napisał(a):

      Tak, oczywiście płyn po ubiciu masła to maślanka właśnie. Można ją pić, można użyć do pieczenia chleba. Sama maślanka to świetny produkt do sporządzania koktajli i napojów.Maślanka jest niskotłuszczowa i znakomicie się sprawdza w diecie osób dbających o linię. A własna jest wolna od chemii spożywczej. 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.