kasza jęczmienna, z młyna, naturalna

Kasza jęczmienna w pasztetowej odsłonie, pasztet z kaszy i o kaszy…po prostu…

         

Garniec pełen smaków

   Kasza jęczmienna w pasztetowej odsłonie, pasztet z kaszy po prostu…

O kaszach i ich prozdrowotnym działaniu na nasze organizmy napisano już wiele.
Dla mnie osobiście są inspiracją do przygotowywania przeróżnych potraw w kaszami w roli głównej. 🙂

Oczywiście mam na względzie nie tylko ich walory smakowe. 🙂 Cenię sobie ich działanie, korzystne niezmiernie, na układ krążenia, między innymi na serce, nadciśnienie ale też super działanie przy problemach z perystaltyką jelit czy nadwagą.
Należy jednak wziąć pod uwagę, że osoby mające skłonności do nadciśnienia powinny unikać kasz z pszenicy, białego ryżu, jasnego pieczywa lub „ciemnego” udawanego z zawartością karmelu lub innych „pociemniaczy”.
Wskazane są kasze jęczmienne, gryczane, pieczywo na zakwasie, z dodatkiem gruboziarnistej mąki. A jeżeli raz na jakiś czas pszenne, jasne, to tylko pieczone w domu, z mąki nie sklepowej, lub mąki Bio, najlepiej orkiszowej.
Z kaszami również należy uważać przy ewentualnych problemach wrzodowych i nadżerkach na błonie śluzowej żołądka.
To tyle wstępu 🙂

Do zapiekanki z kaszy jęczmiennej potrzeba nam będzie:
3 szklanki kaszy jęczmiennej
3 marchewki
1 pietruszka
zielony koperek (pęczek) może być zielona pietruszka
papryka najlepiej marynowana (najlepsza domowa) 🙂 (dużo)              

suszone pomidory-liofilizowane

Pomidory suszone

3 paczuszki pomidorów suszonych (liofilizowanych)»   
3 łyżki grysiku lub kaszy kukurydzianej
3-4 jajek
pieczarki 5 szt lub suszone grzybki 5 szt
tymianek», bazylia, biały pieprz, ziele angielskie zmielone lub utarte w moździerzu, około 10 ziarenek.
¼ szklanki białego wina
4 cebule. 4 ząbki czosnku
odrobina soli
oliwa, masło»

Sposób wykonania:
3 szklanki kaszy zalewamy 7 szklankami wody, gotujemy, przez pierwsze 10-15 minut na ostrym ogniu, mieszając, następne 15 minut na maleńkim ogniu, do całkowitego wchłonięcia się wody. Kaszę  delikatnie solimy, dodajemy 1 łyżkę oliwy i ½ łyżeczki masła.

Jednocześnie wszystkie warzywa ( z cebulą łącznie) ale bez papryki 🙂 blenderujemy i blanszujemy delikatnie na małym ogniu (nie dopuszczamy do spalenia lub silnego zrumienienia), z dodatkiem oliwy i 1 łyżki masła. Wlewamy wino i dodajemy zioła i pomidory.

Po zblanszowaniu naszych warzyw, przekładamy je do miski malaksera i rozdrabniamy na masę.
Lekko rozdrabniamy też ugotowaną kaszę, wszystkie składniki łączymy i dobrze mieszamy w misce, dodając rozdrobnioną paprykę, grysik i jaja.

Wykładamy do naczynia do zapiekania, pieczemy w 180 stopniach około 45 minut. Pasztet delikatnie się rumieni i jeżeli zaczyna odstawać od brzegów naczynia to jest gotowy. Zawsze możemy nakłuć pasztet delikatnie przed wstawieniem do piekarnika, wtedy szybciej nam się upiecze w środku. 🙂

pasztet z kaszy jęczmiennej, przepis, jak przygotować

Pasztet z kaszy jęczmiennej z suszonymi pomidorami

 

 

Pasztet nadaje się do spożycia na gorąco jako zapiekanka po prostu, lub na zimno idealny będzie  do śniadania czy kolacji. Na gorąco polecam z sosem śmietanowo-koperkowym lub jakim kto woli 🙂 🙂

Życzę dobrej zabawy z kaszą i pysznego pasztetu (zapiekanki). Smacznego.

 

 

A tu jak zrobić pyszne, domowe masło 🙂   

 

MZ

Dodaj komentarz

Komentowanie artykułu nie wymaga logowania, ani podawania adresu email.
Proszę nie zamieszczać danych osobowych w komentarzach.

Proszę o przeczytanie i zaakceptowanie polityki prywatności przed wysłaniem komentarza.

Uwaga! Komentarze zawierające dane osobowe nie będą publikowane.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Ta strona przechowuje ustawienia przeglądarki użytkownika. Dane te są wykorzystywane w celu zapewnienia bardziej spersonalizowanych doświadczeń i śledzenia miejsca pobytu w naszej witrynie internetowej zgodnie z Europejskim rozporządzeniem o ochronie danych. Jeśli zdecydujesz się zrezygnować ze śledzenia, w Twojej przeglądarce zostanie ustawiony plik cookie, aby zapamiętać ten wybór przez rok. Zgadzam się , Nie zgadzam się
762