kasza jęczmienna, z młyna, naturalna

Kasza jęczmienna w pasztetowej odsłonie, pasztet z kaszy i o kaszy…po prostu…

         

Garniec pełen smaków

   Kasza jęczmienna w pasztetowej odsłonie, pasztet z kaszy po prostu…

O kaszach i ich prozdrowotnym działaniu na nasze organizmy napisano już wiele.
Dla mnie osobiście są inspiracją do przygotowywania przeróżnych potraw w kaszami w roli głównej. 🙂

Oczywiście mam na względzie nie tylko ich walory smakowe. 🙂 Cenię sobie ich działanie, korzystne niezmiernie, na układ krążenia, między innymi na serce, nadciśnienie ale też super działanie przy problemach z perystaltyką jelit czy nadwagą.
Należy jednak wziąć pod uwagę, że osoby mające skłonności do nadciśnienia powinny unikać kasz z pszenicy, białego ryżu, jasnego pieczywa lub „ciemnego” udawanego z zawartością karmelu lub innych „pociemniaczy”.
Wskazane są kasze jęczmienne, gryczane, pieczywo na zakwasie, z dodatkiem gruboziarnistej mąki. A jeżeli raz na jakiś czas pszenne, jasne, to tylko pieczone w domu, z mąki nie sklepowej, lub mąki Bio, najlepiej orkiszowej.
Z kaszami również należy uważać przy ewentualnych problemach wrzodowych i nadżerkach na błonie śluzowej żołądka.
To tyle wstępu 🙂

Do zapiekanki z kaszy jęczmiennej potrzeba nam będzie:
3 szklanki kaszy jęczmiennej
3 marchewki
1 pietruszka
zielony koperek (pęczek) może być zielona pietruszka
papryka najlepiej marynowana (najlepsza domowa) 🙂 (dużo)              

suszone pomidory-liofilizowane

Pomidory suszone

3 paczuszki pomidorów suszonych (liofilizowanych)»   
3 łyżki grysiku lub kaszy kukurydzianej
3-4 jajek
pieczarki 5 szt lub suszone grzybki 5 szt
tymianek», bazylia, biały pieprz, ziele angielskie zmielone lub utarte w moździerzu, około 10 ziarenek.
¼ szklanki białego wina
4 cebule. 4 ząbki czosnku
odrobina soli
oliwa, masło»

Sposób wykonania:
3 szklanki kaszy zalewamy 7 szklankami wody, gotujemy, przez pierwsze 10-15 minut na ostrym ogniu, mieszając, następne 15 minut na maleńkim ogniu, do całkowitego wchłonięcia się wody. Kaszę  delikatnie solimy, dodajemy 1 łyżkę oliwy i ½ łyżeczki masła.

Jednocześnie wszystkie warzywa ( z cebulą łącznie) ale bez papryki 🙂 blenderujemy i blanszujemy delikatnie na małym ogniu (nie dopuszczamy do spalenia lub silnego zrumienienia), z dodatkiem oliwy i 1 łyżki masła. Wlewamy wino i dodajemy zioła i pomidory.

Po zblanszowaniu naszych warzyw, przekładamy je do miski malaksera i rozdrabniamy na masę.
Lekko rozdrabniamy też ugotowaną kaszę, wszystkie składniki łączymy i dobrze mieszamy w misce, dodając rozdrobnioną paprykę, grysik i jaja.

Wykładamy do naczynia do zapiekania, pieczemy w 180 stopniach około 45 minut. Pasztet delikatnie się rumieni i jeżeli zaczyna odstawać od brzegów naczynia to jest gotowy. Zawsze możemy nakłuć pasztet delikatnie przed wstawieniem do piekarnika, wtedy szybciej nam się upiecze w środku. 🙂

pasztet z kaszy jęczmiennej, przepis, jak przygotować

Pasztet z kaszy jęczmiennej z suszonymi pomidorami

 

 

Pasztet nadaje się do spożycia na gorąco jako zapiekanka po prostu, lub na zimno idealny będzie  do śniadania czy kolacji. Na gorąco polecam z sosem śmietanowo-koperkowym lub jakim kto woli 🙂 🙂

Życzę dobrej zabawy z kaszą i pysznego pasztetu (zapiekanki). Smacznego.

 

 

A tu jak zrobić pyszne, domowe masło 🙂   

 

MZ

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.