Szyneczka drobiowa całkowicie domowa z szynkowaru.

Garniec pełen smaków

Garniec pełen smaków

Wspaniała szynka, bez żadnej chemii …brr. Bezproblemowa, doprawiona jak chcemy, pyszna. Oto mój wypróbowany przepis domowy :

Bierzemy 0,5kg mięska z indyka (z ciemnej strony 🙂 od udźca), 0,5 kg filetów z kurczaka , 2 łyżeczki soli peklowej, szczypta świeżo tłuczonego pieprzu białego (może być czarny), 2 łyżeczki otartego majeranku , 2 łyżeczki żelatyny spożywczej,1 łyżeczkę cukru, ½ szklanki wody letniej. Mięso kroimy w większą kostkę ( nie drobno), dodajemy przyprawy i wyrabiamy tak, aby wchłonęło wodę to około 15 minutek (tylko) 🙂 . Przekładamy do specjalnego woreczka od szynkowaru i całość umieszczamy we wnętrz szynkowaru. Odstawiamy do lodówki na 24-48 godzin.

szyneczkaPotem wstawiamy do garnka z wodą (wody tyle by sięgała poniżej wieczka naszego szynkowaru około 1 cm) i stawiamy na ogniu. Kiedy temperatura osiągnie około 80 stopni (charakterystyczne drobniuteńkie banieczki na dnie) to uwaga dla tych którzy nie mają termometru, skręcamy ogień na malutki i stawiamy najlepiej na płytce żeliwnej (od starego pieca). Parzymy naszą szyneczkę około od 2 – 2,20 godz. Nie trzeba nad nią stać 🙂 . Po tym czasie wstawiamy szynkowar do zimnej wody i następnie do lodówki. Na drugi dzień mamy świetną, domową szyneczkę z galaretką na śniadanie. 🙂

szyneczka2

Uwaga: można zamiast soli peklowej dać sól np. kłodawską lub himalajską, można jej dać mniej. 🙂

 

 

Tu o szynce wieprzowej, świątecznej 🙂 : http://zielarnia.com.pl/swiateczna-szyneczka-przepis-rodzinny/

5 komentarzyto Szyneczka drobiowa całkowicie domowa z szynkowaru.

  1. Eliza napisał(a):

    Można zrobić tylko z indyczego mięsa? Ale z piersi indyka?

  2. grazyna65 napisał(a):

    A ja zrobiłam dokładnie według przepisu i wyszła super! Nie wiedziałam, że szynkowar mi się tak szybko zwróci. Szyneczka jest pyszna i schodzi w całosci i dobrze się trzyma. Robię raz w tygodniu 🙂 Dzięki za przepisik 🙂

Dodaj komentarz

Komentowanie artykułu nie wymaga logowania, ani podawania adresu email.
Proszę nie zamieszczać danych osobowych w komentarzach.

Proszę o przeczytanie i zaakceptowanie polityki prywatności przed wysłaniem komentarza.

Uwaga! Komentarze zawierające dane osobowe nie będą publikowane.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Ta strona przechowuje ustawienia przeglądarki użytkownika. Dane te są wykorzystywane w celu zapewnienia bardziej spersonalizowanych doświadczeń i śledzenia miejsca pobytu w naszej witrynie internetowej zgodnie z Europejskim rozporządzeniem o ochronie danych. Jeśli zdecydujesz się zrezygnować ze śledzenia, w Twojej przeglądarce zostanie ustawiony plik cookie, aby zapamiętać ten wybór przez rok. Zgadzam się , Nie zgadzam się
710