Szyneczka drobiowa całkowicie domowa z szynkowaru.

Garniec pełen smaków

Garniec pełen smaków

Wspaniała szynka, bez żadnej chemii …brr. Bezproblemowa, doprawiona jak chcemy, pyszna. Oto mój wypróbowany przepis domowy :

Bierzemy 0,5kg mięska z indyka (z ciemnej strony 🙂 od udźca), 0,5 kg filetów z kurczaka , 2 łyżeczki soli peklowej, szczypta świeżo tłuczonego pieprzu białego (może być czarny), 2 łyżeczki otartego majeranku , 2 łyżeczki żelatyny spożywczej,1 łyżeczkę cukru, ½ szklanki wody letniej. Mięso kroimy w większą kostkę ( nie drobno), dodajemy przyprawy i wyrabiamy tak, aby wchłonęło wodę to około 15 minutek (tylko) 🙂 . Przekładamy do specjalnego woreczka od szynkowaru i całość umieszczamy we wnętrz szynkowaru. Odstawiamy do lodówki na 24-48 godzin.

szyneczkaPotem wstawiamy do garnka z wodą (wody tyle by sięgała poniżej wieczka naszego szynkowaru około 1 cm) i stawiamy na ogniu. Kiedy temperatura osiągnie około 80 stopni (charakterystyczne drobniuteńkie banieczki na dnie) to uwaga dla tych którzy nie mają termometru, skręcamy ogień na malutki i stawiamy najlepiej na płytce żeliwnej (od starego pieca). Parzymy naszą szyneczkę około od 2 – 2,20 godz. Nie trzeba nad nią stać 🙂 . Po tym czasie wstawiamy szynkowar do zimnej wody i następnie do lodówki. Na drugi dzień mamy świetną, domową szyneczkę z galaretką na śniadanie. 🙂

szyneczka2

Uwaga: można zamiast soli peklowej dać sól np. kłodawską lub himalajską, można jej dać mniej. 🙂

 

 

Tu o szynce wieprzowej, świątecznej 🙂 : http://zielarnia.com.pl/swiateczna-szyneczka-przepis-rodzinny/

5 komentarzyto Szyneczka drobiowa całkowicie domowa z szynkowaru.

  1. Eliza napisał(a):

    Można zrobić tylko z indyczego mięsa? Ale z piersi indyka?

  2. grazyna65 napisał(a):

    A ja zrobiłam dokładnie według przepisu i wyszła super! Nie wiedziałam, że szynkowar mi się tak szybko zwróci. Szyneczka jest pyszna i schodzi w całosci i dobrze się trzyma. Robię raz w tygodniu 🙂 Dzięki za przepisik 🙂

Dodaj komentarz

Komentowanie artykułu nie wymaga logowania, ani podawania adresu email.
Proszę nie zamieszczać danych osobowych w komentarzach.

Proszę o przeczytanie i zaakceptowanie polityki prywatności przed wysłaniem komentarza.

Uwaga! Komentarze zawierające dane osobowe nie będą publikowane.

Ta strona przechowuje ustawienia przeglądarki użytkownika. Dane te są wykorzystywane w celu zapewnienia bardziej spersonalizowanych doświadczeń i śledzenia miejsca pobytu w naszej witrynie internetowej zgodnie z Europejskim rozporządzeniem o ochronie danych. Jeśli zdecydujesz się zrezygnować ze śledzenia, w Twojej przeglądarce zostanie ustawiony plik cookie, aby zapamiętać ten wybór przez rok. Zgadzam się , Nie zgadzam się
710