Owoc czarnego bzu (Fructus Sambuci)- „wojownik z zielonego krzewu”

O czarnym bzie rozwodziłam się już w trakcie kwitnięcia , kiedy bielił się bogato ubrany w białe baldachy kwiatów. 🙂

Ponieważ jednak czas nieustępliwie przesuwa nas w kolejny etap cyklu biologicznego, zapowiadając jesień, pora przyszła na krótkie informacje na temat owocu czarnego bzu (Fructus Sambuci nigra). Jest tego dobra wokół ilość wręcz oszałamiająca. Nic tylko zbierać i przerabiać ! 🙂 Nie powinno w żadnym domu zabraknąć owoców bzu, w różną postać zaczarowanych 🙂 To naprawdę cudowne lekarswto 🙂 .

Niektórzy boją się tego krzewu, słusznie obawiając się, że może być trująca rośliną. Owszem, surowe kwiaty jak i owoce bogate są (zwłaszcza niedojrzałe) w glikozyd cyjanogenny sambunigrynę. Nie należy zatem raczyć się surowymi, niedojrzałymi owocami i kwiatami.

Owa złowroga sambunigryna ginie jednak w procesie suszenia lub blanszowania. Wysoka temperatura powoduje jej rozkład. Nie trwóżmy się zatem tylko zabierzmy się do przetwarzania czarnego bzu na soki, syropy, nalewki czy pyszne galaretki.:)

fructus sambuciOwoc bzu czarnego (Fructus Sambuci) to wspaniały (jak dla mnie) „antybiotyk”, cudowny lek w przypadku infekcji grypowych, gorączek, stanów zapalnych górnych dróg oddechowych (chociaż jego działanie w tym zakresie jest słabsze aniżeli kwiatów). Bogaty jest w witaminę C, witaminy z grupy B, kwasy organiczne (witaminy zachowują swoja aktywność pomimo przetwarzania) flawonoidy, pektyny, enzymy, garbniki.

Ma działanie moczopędne, antyoksydacyjne, oczyszczające. Stare zielniki polecają owoc czarnego bzu w postaci suszonej lub soku jako środek przeciwbólowy ( zielniki zwłaszcza zalecają go w przypadku bólu zęba np. po jego usunięciu)

. Odwar lub sok sprawdza się, jak przekazuje medycyna ludowa w przypadkach zapalenia nerwu trójdzielnego, migrenie, owrzodzeniu jelit czy rwie kulszowej.

Moja św.pamięci Babcia wspominała, że jej mama i ciotki używały soku z bzu czarnego do barwienia brwi i rzęs. 🙂

Używano też soku z bzu czarnego do podkoloryzowania win.

Co możemy zrobić z owoców czarnego bzu?

Ja najprościej przetwarzam go na soki, nalewki i galaretki.

Jak zrobić sok z owoców bzu czarnego?

Oto mój przepis domowy:

Zebrać około 1-2 kg baldachów owocowych.

Przebrać i usunąć w miarę dokładnie zielone i czerwonawe owoce, opłukać, przełożyć do sita sokownika, do dolnego garnka nalać wody. Owoce zasypać około ½ kg cukru. Sok otrzymany z sokownika delikatnie przecedzić, jeżeli widoczne są na dnie pesteczki z owoców. Sok gotować około 15 minut, dodać wyciśnięty sok 1 1/2 cytryny i przelać do butelek lub małych słoiczków. Oczywiście i słoiki i butelki wcześniej musimy wyparzyć i wyprażyć w piekarniku. Po przelaniu ja pasteryzuje sok 15-20 minut.

sok bez

Z pozostałych po zrobieniu soku owocach, ja robię konfitury lub galaretkę.

Nie nadużywajmy soku i odwarów z owoców, ponieważ maja one działanie rozwalniające, często są składnikami mieszanek przeciw zaparciom. Chyba, że ktoś potrzebuje takiego działanie 🙂

W następnym wpisie opowiem jak przygotowuje nalewkę domową z owoców czarnego bzu. 🙂

 

Tu też : http://zielarnia.com.pl/bez-bez-turecki-lilak-syringina-vulgaris-l-piekny-pachnacy-i-leczniczy/

Na katarek? :  http://zielarnia.com.pl/katary-przeziebienia-rodzinne-przepisy/

Uwaga:

Ze wszystkich informacji i receptur , jeśli z nich korzystasz, to tylko na własną odpowiedzialność. Porady zawarte na tym blogu nie mogą zastąpić wizyty lekarskiej !!

 

MG

Opracowano na podstawie : Zioła z Apteki Natury, Mała Księga Ziół- Anna Mazerant-Leszkowska,

oraz w oparciu o notatki i zapiski rodzinne. 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *