Moja, domowa nalewka rokitnikowa…

rokitnik-pospolity-8211-hippophae-rhamnoides_5591Mój domowy przepis na nalewkę rokitnikową:

Potrzeba nam 1 – 1 1/5 kg owoców z rokitnika , owoce myjemy, osuszamy i wsypujemy do słoja, zasypujemy 1 kg cukru i zalewamy 1 l spirytusu 75%.. Odstawiamy nasz nalew w ciemne i ciepłe miejsce na 8 tygodni. Przez ten czas co 2, 3 dni wstrząsamy słojem. Po upływie 8 tygodni, zlewamy naszą nalewkę , odciskając dobrze owoce rokitnika, przez gazę. Nalewki nabierają mocy leczniczej i smakowej po upływie około minimum ½ roku. A potem „dla zdrowotności” używajmy. 🙂

One Commentto Moja, domowa nalewka rokitnikowa…

  1. […] rokitnika wykorzystywane są do sporządzania konfitur, nalewek, win, herbatek, soków, ja osobiście paroma kropelkami barwię nim często sery […]

Dodaj komentarz

Komentowanie artykułu nie wymaga logowania, ani podawania adresu email.
Proszę nie zamieszczać danych osobowych w komentarzach.

Proszę o przeczytanie i zaakceptowanie polityki prywatności przed wysłaniem komentarza.

Uwaga! Komentarze zawierające dane osobowe nie będą publikowane.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Ta strona przechowuje ustawienia przeglądarki użytkownika. Dane te są wykorzystywane w celu zapewnienia bardziej spersonalizowanych doświadczeń i śledzenia miejsca pobytu w naszej witrynie internetowej zgodnie z Europejskim rozporządzeniem o ochronie danych. Jeśli zdecydujesz się zrezygnować ze śledzenia, w Twojej przeglądarce zostanie ustawiony plik cookie, aby zapamiętać ten wybór przez rok. Zgadzam się , Nie zgadzam się
672