Garniec pełen smaków- rogaliki z różą- przepis rodzinny

Garniec pełen smaków

Garniec pełen smaków

Dziś w mojej magicznej kuchni zapraszam Was na smakowite rogaliki, pełne aromatycznej róży, kruche i delikatne. Przepis mojej Babci to wspomnienie dzieciństwa, ciepła rodzinnego domu, uroku sobotnich wieczorów.

Co nam będzie potrzebne?

1 kostka miękkiego masła,  4 łyżki gęstej śmietany,                         DSC_0552

½ szklanki cukru, wanilia, 3 żółtka, 4 szklanki mąki, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 3 dkg drożdży .

Żółtka, cukier, wanilie, drożdże, proszek i masło i śmietanę przekładamy do miski malaksera. Ucieramy, dodajemy stopniowo mąkę. Po uzyskaniu jednolitej masy, ciasto przekładamy na wysypaną mąką stolnicę.

DSC_0558

Dzielimy na 5 części. Rozwałkujemy na kształt koła i przecinamy na 8 trójkątów.

DSC_0553Na każdy nakładamy ½ łyżeczki róży. Zwijamy, zaczynając od szerszego końca.

 

 

Gotowe rogaliki układamy na blaszce.

 

DSC_0554

Pieczemy w 180 stopniach, termoobiegiem, około 15 minut, do uzyskania złocistego koloru. Posypujemy cukrem pudrem. 🙂

Przechowujemy najlepiej w metalowych puszkach. Jak znalazł do kawy, herbaty lub czekając na wizytę dzieci i wnuków 🙂

rogaliki-z-herbatka

 

 

Niech kiedyś i one mają cudne, pachnące różą wspomnienia. 🙂

 

 

mg

Dodaj komentarz

Komentowanie artykułu nie wymaga logowania, ani podawania adresu email.
Proszę nie zamieszczać danych osobowych w komentarzach.

Proszę o przeczytanie i zaakceptowanie polityki prywatności przed wysłaniem komentarza.

Uwaga! Komentarze zawierające dane osobowe nie będą publikowane.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.