Chmiel szyszki

Chmiel (Humulus lupulus) – to roślina należąca do bylin pnących o sercowatych, szorstkich liściach.

Kwitnie od czerwca do sierpnia, w postaci charakterystycznych zielonych szyszek. Stąd nazwa Szyszki chmielu.

Szyszki chmielu mają zastosowanie nie tylko w przemyśle piwowarskim, ale przede wszystkim są cenionym surowcem zielarskim. Ich działanie ma wpływ na system nerwowy, uspakajając go i tonizując ale chmiel znany jest również ze swego działania nasennego. Szyszki chmielu są stosowane przy zaburzeniach trawienia.

Chmiel nie może być stosowany w dużych dawkach ze względu na silne działanie lupuliny.

Dodaj komentarz

Komentowanie artykułu nie wymaga logowania, ani podawania adresu email.
Proszę nie zamieszczać danych osobowych w komentarzach.

Proszę o przeczytanie i zaakceptowanie polityki prywatności przed wysłaniem komentarza.

Uwaga! Komentarze zawierające dane osobowe nie będą publikowane.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Ta strona przechowuje ustawienia przeglądarki użytkownika. Dane te są wykorzystywane w celu zapewnienia bardziej spersonalizowanych doświadczeń i śledzenia miejsca pobytu w naszej witrynie internetowej zgodnie z Europejskim rozporządzeniem o ochronie danych. Jeśli zdecydujesz się zrezygnować ze śledzenia, w Twojej przeglądarce zostanie ustawiony plik cookie, aby zapamiętać ten wybór przez rok. Zgadzam się , Nie zgadzam się
640