Chleb nasz powszedni-chleb domowy na zakwasie i ziemniakach.

Garniec pełen smaków

Garniec pełen smaków

Zapach pieczonego chleba, czyż ten zapach nie jest najwspanialszym aromatem utożsamianym z domem, ciepłem rodzinnym, bezpieczeństwem. Dla mnie to właśnie jest DOM.

Popełniłam dziś chleb na zakwasie żytnim, z ziemniakami i kminkiem ».

Zakwas żytni, wcześniej odkarmiony (u mnie to około 12 godzin od wyciągnięcia z lodówki) 3 razy po 3 łyżki mąki plus letnia woda, do uzyskania konsystencji gęstej śmietany.

Po wyrośnięciu , mam zakwasu 1 słoik o pojemności 1,2 kg.

Do chleba daję ¾ słoika, resztę odkładam do lodówki na następne pieczenie.

Do miski robota daję: 

zakwas (¾ słoika).

6 łyżek gotowanych ziemniaczków (rozgniecionych), mogą być np. z obiadu. Ziemniaki utrzymują świeżość chleba i działają jak spulchniacze, tyle że całkowicie naturalne. 🙂

3 szklanki mąki orkiszowej lub pszennej

3 szklanki mąki żytniej chlebowej (białej)

1 łyżeczkę soli

i kminku wedle uznania, u mnie dużo 🙂

2 szklanki letniej wody (wody i mąki dodajemy do uzyskania postaci bardzo gęstej śmietany)

Wszystko zależy od mąki, jeżeli jest prosto z młyna to przepis jest idealny, jeżeli zaś sklepowa, to należy się liczyć z tym, iż trzeba jej troszkę więcej wsypać. 🙂

Przepis jest sprawdzony dla wyrabiania robotem (specjalny do wyrabiania ciasta chlebowego), wyrabiamy około 6-8 minut. Przy ręcznym wyrabianiu czas trwania to około 30-40 minut.

Ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce, ja stawiam na kominku, można w piekarniku nagrzanym do 50 stopni.

U mnie ciasto rośnie około 2 godzin (powinno 2 razy zwiększyć swoją objętość).

Po wyrośnięciu ciasta, przekładamy go na stolnicę wysypaną mąką, lekko wyrabiamy i przekładamy do form wyłożonych papierem do pieczenie lub wysypanych mąką. Najlepsze są garnki lub formy kamienne. Wtedy niczym nie wykładamy ani nie obsypujemy mąką.

Chleb rośnie około od ½ do 1 godziny. Ciasto może być lekko twardawe z wierzchu, po wyrośnięciu.

chleb2

Rozgrzewamy piekarnik do 220 stopni, a na spód piekarnika wkładamy płaski rondelek z wodą, (chleb nam się nie wysuszy). Pieczemy około 35 minut w 220 stopniach, po czym skręcamy temperaturę na 170 stopni i pieczemy kolejne 25 minut.

chleb5Po upieczeniu wyciągamy od razu z form lub garnka (żeby nam się chleb nie zaparzył) i układamy na kratce. Chleb po delikatnym ostukaniu powinien wydawać głuchy dźwięk.

chleb3

 

Chlebuś na zakwasie winien „pooddychać” około 6 godzin i wtedy możemy z lubościa zacząć go zjadać 🙂 Najlepszy z domowym masełkiem 🙂 a jak go zrobić obejrzyjcie filmik : http://zielarnia.com.pl/1727-2/

Smacznego 🙂

 

 

 

 

 

 

 

MG

4 komentarzeto Chleb nasz powszedni-chleb domowy na zakwasie i ziemniakach.

  1. jagoda napisał(a):

    Upiekłam ! super wyszedł,ale musiałam ostro podsypac mąką żeby dał się zarobić po wyrosnieciu. Klei sie strasznie. Ale jest NIESAMOWICIE smaczny i dłuugo swiezy. Będzie u mnie często gościł 🙂

    • Megi napisał(a):

      Bardzo się ciesze,że chleb się udał i że zasmakował 🙂 Mąki się wyraźnie różnią, te ze sklepu i te prosto z młyna 🙂

  2. dorotea napisał(a):

    To była pierwsza próba upieczenia chleba na zakwasie. I od razu chyba na głęboką wodę się rzuciłam. Nie chciał mi zakwas rosnąć i dodałam 2 dkg drożdży, i wsystko poszło jak z płatka. Chleb rewelacja, długo nie poleżał.Ale się klei faktycznie a po upieczeniu jest puszysty, upiekłam z ziarnami słonecznika i sezamu. 🙂

    • Megi napisał(a):

      Zakwas widocznie był sam w sobie nie bardzo dojrzały, za mało aktywny. Na początku przygody z pieczeniem też czasami się posiłkowałam odrobiną drożdży 🙂 Ten chleb faktycznie się klei 🙂 trzeba podsypać mąką. Cieszę się, że generalnie chleb się udał jak rozumiem, 🙂 Pozdrawiam.

Dodaj komentarz

Komentowanie artykułu nie wymaga logowania, ani podawania adresu email.
Proszę nie zamieszczać danych osobowych w komentarzach.

Proszę o przeczytanie i zaakceptowanie polityki prywatności przed wysłaniem komentarza.

Uwaga! Komentarze zawierające dane osobowe nie będą publikowane.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Ta strona przechowuje ustawienia przeglądarki użytkownika. Dane te są wykorzystywane w celu zapewnienia bardziej spersonalizowanych doświadczeń i śledzenia miejsca pobytu w naszej witrynie internetowej zgodnie z Europejskim rozporządzeniem o ochronie danych. Jeśli zdecydujesz się zrezygnować ze śledzenia, w Twojej przeglądarce zostanie ustawiony plik cookie, aby zapamiętać ten wybór przez rok. Zgadzam się , Nie zgadzam się
730