Berberys Pospolity (Berberys vulgaris)…kwaśnica po prostu

Berberys Pospolity (Berberys vulgaris)…kwaśnica po prostu

Rzadko można spotkać krzewy Berberysu (kwaśnicy)» w naturze . Obrzeża lasów są jego ulubionym miejscem, lecz niestety często sąsiadujące jest ono z uprawami zbóż. A trzeba nam wiedzieć, iż jest Berberys a dokładnie jego liście , żywicielem rdzy źdźbłowej- która jest bardzo groźnym szkodnikiem dla upraw zbożowych.

To też nie należy się szczególnie dziwić rolnikom iż wytępili krzewy berberysowe prawie zupełnie.
Nadto jego niezwykle nieprzyjemny zapach podczas kwitnienia też nie nastrajał przyjaźnie do niego.
Kwitnie ten „niechciany” krzew zatem przeważnie w ogrodach i parkach, bo prezentuje się całkiem dekoracyjnie. 🙂
Kwitnie w maju i czerwcu, wabiąc wzrok żółtymi gronami kwiatostanów.
Owoce, czerwone, podłużne jagody o cierpkim i kwaśnym smaku. Generalnie Berberys jest trującą rośliną z wyłączeniem owoców.

Zawierają one :
witaminę C
kwasy organiczne
flawonoidy (rutynę)
pektyny
sole mineralne
karotenoidy
cukry

Surowcem zielarskim poza owocami są: Kora (Cortex), Korzeń (Radix) i Liście (Folium).

Kora, korzenie i liście Berberysu zawierają :
alkaloidy (berberynę, magnoflorynę, palmatynę), garbniki.

Berberys wykorzystywany był w lecznictwie już za czasów Babilonii.
Do zwalczania malarii i żółtaczki stosowany był w Średniowieczu. Owoce Berberysu wykorzystywano w leczeniu szkorbutu ( dzięki dużej zawartości witaminy C ), zaś korzenie i korę stosowano w kolce wątrobowej.
Berberys nazywany był też „polska cytryną”, z owoców przygotowuje się świetne galaretki, dżemy, konfitury, marynaty do mięs i wędlin.

Na „berberysowe” łowy najlepiej udać się jesienią, zbieramy owoce i suszymy je w 40 stopniach. Tak też suszymy korzenie, korę i liście. Tak ususzone surowce przechowujemy w szczelnie zamkniętych opakowaniach (nie plastikach) w suchym miejscu.

A oto opis działania Berberysu :
Kora, liście i korzenie Berberysu stosowane są                                  

żółciopędnie,

ściągająco,

bakteriobójczo

odchudzająco

Owoce wykazują działanie:                                                                                       
słabo zółciopędne,
poprawiające przemianę materii
uzupełniające witaminę C
są źródłem karotenoidów,

zwiększają krzepliwość krwi.

 

Z Berberysu stosujemy wewnętrznie napary z liści :
w zaburzeniach trawienia,
kamicy żółciowej, przy braku apetytu,
w przewlekłym zapaleniu wątroby

Odwary z owoców stosujemy:
w przeziębieniach i infekcjach grypowych
osłabieniach
zaburzeniach przemiany materii

 

A oto jak przygotować odwar z owoców wedle przepisu  doc. dr hab. Aleksandra Ożarowskiego :
1 łyżkę rozdrobnionych owoców Berberysu zalewamy 1 szklanką wrzątku, ogrzewamy do wrzenia 3 minuty, pod przykryciem. Odstawiamy na 15 minut, cedzimy i pijemy ¼ do ½ szklanki 2-3 razy dziennie.

Berberyna» zawarta w Korze, Liściach czy Korzeniu Berberysu wykazuje działanie :
bakteriobójcze,
bakteriostatyczne,
rozkurczowe,
przeciwbólowe,
przeciwpasożytnicze,
pierwotniakobójcze,
zabija roztocza,
obniża ciśnienie krwi,
działa żółciotwórczo,
żółciopędnie,
doskonałe efekty w walce z nadwagą,
porównywalna siła działania ze statynami farmakologicznymi w walce z cholesterolem i trójglicerydami,
znosi stany zapalne,
sprawdza się w walce z depresją
wykazuje pozytywne działanie w walce z niektórymi nowotworami
skuteczna jest w leczeniu nużycy ocznej (postać maści lub kropli).

Przepis na herbatkę według dr H. Różańskiego :
Herbata owocowa witaminowo-odtruwająca, doskonała na przeziębienia i grypę.                            
Owoc kwaśnicy(Berberysu) – 1 część
Kwiat jaśminu lub zielona herbata jaśminowa 2 części
Owoc dzikiej róży – 1 część
Owoc rokitnika lub żurawiny 1 część
Owoc bzu czarnego lub borówki 1część
Owoc śliwki suszonej 1część
Kwiat wrzosu – 1 część
Kwiat bzu czarnego, tarniny, czeremchy lub głogu 1 część
Składniki wymieszać. Mieszankę parzyć w ekspresie przelewowym lub tradycyjnie – 1 łyżka na 1-2 szklanki wrzącej wody. Osłodzić miodem. „

 

Jak donosi literatura Berberyna nie może być stosowana przez kobiety ciężarne i karmiące, nie może być podawana dzieciom i niemowlętom, zwłaszcza w trakcie żółtaczki. Może też wchodzić w reakcję z cyklosporyną . Przed rozpoczęciem stosowania Berberyny należy zweryfikować przyjmowane leki farmakologiczne.

Według literatury zielarskiej przciwwskazaniami do spożywania owoców Berberysu są :

  • ciąża (substancje zawarte w owocach mogą wywołać poronienie)
  • karmienie piersią
  • nie zaleca się małym dzieciom 
  • wysokie dawki mogą powodować nudności
  • cukrzyca stopnia II

Przy spożywaniu zalecanych, umiarkowanych ilości jagód Berberysu nie zanotowano u osób dorosłych,  żadnych niepożądanych działań.

 

 

 

Opracowano na podstawie mi :

Zioła z Apteki Natury- zioła jak stosować- Praca zbiorowa
Owoce dziko rosnące- Irena Gumowska
Mała Księga Ziół- Anna Mazerant-Leszkowska
dr Henryk Różański

 

 

MG

 

Uwaga:
Ze wszystkich informacji i receptur , jeśli z nich korzystasz, to tylko na własną odpowiedzialność. Porady zawarte na tym blogu nie mogą zastąpić wizyty lekarskiej !!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *