Kategoria: wątroba i drogi żółciowe, woreczek żółciowy (lub jego brak) trzustka

O Rozmarynie (Rosmarinus officinalis) i o miłościach i …leczniczych właściwościach :)

                            Rozmaryn (Rosmarinus officinalis)» Cytując za Zygmuntem Glogerem, słynnym etnografem : „ Jak Ruta u ludu prostego, tak Rozmaryn u szlachty i mieszczan przez młode panny pielęgnowany na dzień ślubu, do którego uplatano zeń koronę…”- koniec cytatu. RozmarynRead More

Manayupa ( Desmodium molliculum (HBK) DC. , roślina z Andów

Oczyszczanie i detoksykacja 3 etapowa, kompleksowa kuracja ziołami andyjskimi Manayupa, Hercampuri i Flor de arena. Manayupa zwana także Desmodium adscendens lub bardziej potocznie barba de boi, alkkopa chaki to roślina krzewiasta , o pokrytych włoskami liściach. Należy do krzewinek płożastych dochodzących do 0,5 metra wysokości. Terenami na których można sięRead More

Hercampuri (Gentianella nitida), harcapura- roślina rodem a Andów

Hercampuri stanowi jedno z trzech ziół wchodzących w skład 3 elementowej kuracji oczyszczająco-detoksykacyjnej ziołami andyjskimi Manayupa, Hercampuri, Flor de arena. Hercampuri (Gentianella nitida), ( Gentianella alborosea) niewielka , bardzo trwała roślinka, osiągająca około 15 cm wysokości, o mocno skręconej łodydze. Hercampuri to roślina o zabarwieniu od żółtego do ciemnozielonego koloru.Read More

Yucca roślina nieznana?

Yucca znana jest również pod nazwą „drzewa życia”. Jej własności to działanie odtruwające, oczyszczające i detoksykujące. Juka (Yucca) wykazuje wiele prozdrowotnych działań takich jak np. wspomaganie wchłaniania z pożywienia substancji odżywczych. Jest rośliną regulującą procesy trawienne organizmu. Wskazana jest dla osób z dyskomfortem układu pokarmowego ponieważ wykazuje działanie regulujące iRead More

Tahuari,abano,chacaradanga, pau de Arco-drzewo pełne tajemnic

Pochodzi Lapacho z połud. Ameryki, osiąga około 30 m wysokości i do 3 m średnicy pnia. Łacińskie nazwy to Tabebuia serratifolia Nochols, Tabebuia ochracea. Drzewo do jest charakterystyczne dla rejonu niezmierzonej, tropikalnej Amazonii. Jego listowie dochodzi do około 15 cm długości. Lubi regiony położone są na wysokości do 800 mRead More

Majeranek zioło nie tylko przyprawowe…

Majeranek (Herba Majoranae) to nie tylko ziółko przyprawowe. Większość z nas majeranek kojarzy z flaczkami, w których absolutnie nie może zabraknąć tej ziołowej przyprawy. Nieoceniony jest też do zupy fasolowej czy grochówki. Niweluje wzdęcia, usprawnia trawienie po ciężkostrawnych posiłkach, działa żółciopędnie, nadaje niepowtarzalny smak mięsiwom wszelakim , a zwłaszcza indyczemu,Read More

Imbir, korzeń magiczny

Cioci Marii sposób na wyziębienie, przeziębienie i na wszelki wypadek. 🙂  “Imbiru 0,5kg zamoczyć w wodzie letniej na 2godz. Obrać ze skórki imbir, zetrzeć lub zmiksować i odstawić na 10 godzin, 0,5kg cytryn wycisnąć z miodem kwiatowym połączyć, dodać imbiru, wymieszać . Do wyparzonych słoiczków nałożyć, trzymać w spiżarni (lodówce).Read More

Brzoza, kora brzozy (Cortex Betulae)-drzewko niezwykłe

Kora brzozy (Cortex Betulae) i jej wyciągi w lecznictwie naturalnym (fitoterapii) Kora brzozy zastosowanie Kora brzozy właściwości antyoksydacyjne przeciwnowotworowe immunostymulujące i przeciwzapalne przeciwwirusowe antyalergiczne regulujące inne właściwości lecznicze Ekstrakt z kory brzozy – dawkowanie Sok z brzozy Preparaty z brzozy Bibliografa Ekstrakt z kory brzozy (Extractum Betulae) zawiera w swoimRead More

Kuklik nie tylko ładny kwiatek

Kuklik kłącze  (Rhizoma Gei)» roślina o niezwykłym zapachu roztartych goździków. Aromat swój kuklik zawdzięcza między innymi  związkowi fenolowemu – eugenol. W surowcu Kuklika zawarte są olejki eteryczne, kwasy : cynamonowy, kawowy, galusowy, chlorogenowy. Nalezy pamiętać też o sporej zawartości garbników około 15%. Dzięki tak bogatemu składowi , a zwłaszcza dziękiRead More

Kurkuma przyprawa czy lek?

Kurkuma źródło kurkuminy. Kurkuma (Curcuma longa) lub  Ostryż długi»,  zioło znane i występujące powszechnie na terenach Azji Połud. Wschodniej od ponad 5 tys. lat. Nazywane też ostryżem długim, żółcieniem, szafranicą.  Jego intensywnie żółty kolor spowodował, że wykorzystywana była i jest Kurkuma jako barwnik spożywczy, dodatek i przyprawa smakowa do potraw.Read More