Kategoria: układ pokarmowy(trawienie,nadwkasota,wrzody,jelita,niedokwasota,skurcze żołądka, zgaga,drożdzaki Candida Albicans) i innei inne
Gorzknik kandyjski ( Hydrastis canadensis) – zioło mało znane
Gorzknik kanadyjski (tu kupisz tanio)» to mrozoodporna bylina osiągające wysokość do 30 cm. Posiada zielonkawo białawe kwiaty, bez płatków. Do niedawna używany do barwienia , ze względu na żółtopomarańczowy barwnik zawarty w korzeniu gorzknika kanadyjskiego (Berberyna). Nalewkę z gorzknika stosuje się do przemywania owrzodzeń skóry, czyrakach, ropniach lub w kropelkachRead More

Wiesiołek dwuletni – ( Oenothera biennis ), magiczny olejek z wiesiołka
Czy wiecie, że korzeń wiesiołka dwuletniego można gotować, marynować i że stanowi świetny dodatek do sałatek lub do napojów typu aperitif ? U Indian zaś liście i łodygi wiesiołka, stanowiły popularne pożywienie. A u nas ? Kwitnie wiesiołek od połowy lata do wczesnej jesieni. O kwiatach żółtych, w nocy przyciągająRead More

Kopytnik (Asarum europaeum)- narda leśna, kleśniec – bylinka pełzająca
Spacerując po lesie i zachwycone chwile „łapiąc” zapalczywie, aby nie umknęły za szybko, zobaczyłam pod nogami niemalże, „pełzającą”, liściastą niezmiernie roślinkę. Pochyliłam się nad nią i ze zdziwieniem, po chwili się zorientowałam, że prawie weszłam w bujny zagonik kopytnika, zwanego też kopyteniem, jako że wygląd liści zaprawdę wygląda jak kopytoRead More

Lawenda (Lavendula officinalis)- lawendowy aromat oczarował niejednego…
Lawendę trudno odnaleźć błąkając się po polskich łąkach. Nie jest to roślina szczególnie mająca upodobanie w naszym klimacie 🙂 Ale czasami ostatnimi, kiedy nam się pogoda zmienia lekko, mając szczęście i cierpliwość nielichą, można napotkać tę niezwykle wonną roślinkę. Od wieków pożądana niezmiernie do produkcji wonnych pachnideł. Pokusili się oRead More

Podbiał (Tussilago farfara)- boże liczko,kaczyniec lub grzybień
Tussilago farfara czyli podbiał zwyczajny» , nazywany w gwarze ludowej przeróżnie a to korzeniec, at o ośla stopka lub białodrzew. Zwą go gdzie nie gdzie kniatem lub końskim kopytkiem. Nazwany po łacinie Tussis – kaszel , nazwa już wskazuje główne działanie podbiału. 🙂 Wcześniutką wiosną, wraz z pierwszymi promykami słońcaRead More