Cebulowy syropek, syrop z cebuli na miodzie z cynamonem i imbirem
Syrop z cebuli przeciw grypom, kaszlom, infekcjom i przeziębieniom. Stary dobry przepis rodem z zielnika mojej Babci.
Syrop z cebuli podstawowy, naturalny lek przeciw grypie i zaziębieniom, przy kaszlu i zapaleniu górnych dróg oddechowych. Od małego dziecka zawsze gościł w mojej rodzinie, przygotowywany z cebuli i miodu czasami ze szczyptą cynamonu lub imbiru.
2,3 większe cebule obrać i pokroić w talarki, na dno słoiczka wlać 1 łyżkę miodu najlepszy lipowy lub gryczany (dużo zawiera rutyny), ułożyć warstwę cebuli, polać 1 łyżeczką miodu i tak warstwami, na wierzch nałożyć ostatnią łyżkę miodku. Przykryć spodeczkiem lub zakrętką, odstawić w ciemne miejsce. Po 2-4 godzin cebula zacznie puszczać sok, należy odcisnąć lekko, aby sok się bardziej wydostał na wierzch. Pić syropek 3-6 razy po łyżce stołowej między posiłkami. Dodatek odrobiny cynamonu lub szczypty imbiru, powoduje, że syrop staje się bardziej rozgrzewający 🙂
MG
Uwaga !
Ze wszystkich informacji i receptur , jeśli z nich korzystasz, to tylko na własną odpowiedzialność. Porady zawarte na tym blogu nie mogą zastąpić wizyty lekarskiej !!
Uwaga! Komentarze zawierające dane osobowe nie będą publikowane.