Schab w majeranku i ziołach peklowany, z szynkowara..

Garniec pełen smaków

Garniec pełen smaków

Przedwiośnie całą gębą się rozpiera, przepychając to chmury, to deszczem obficie zraszając ziemię. Wiatrami nas smaga i to nie ciepłymi wcale. A Święta Wielkiej Nocy nieśpiesznie się zbliżają, dając nadzieję (jak to te Święta w zwyczaju mają) na Wiosnę prawdziwą.

A mnie jak to czasami bywa u mnie, kulinarne inspiracje się imać zaczęły, wymyśliłam zatem schabik świąteczny, nie wędzony, ale parzony, majerankiem, rozmarynem i tymiankiem mocno okraszony.

Co nam będzie potrzeba?

  • 0,80 kg schabiku bez kości
  • garść majeranku»,
  • 1łyżeczkę tymianku» (suszonego)
  • ½ łyżeczki rozmarynu» (wcześniej utłuczonego lekko w moździerzu)
  • ½ łyżeczki cukru pudru
  • 1-2 ząbków czosnku
  • ½ łyżeczki czerwonej papryki ostrej
  • 2 łyżeczki soli peklowej

Schab myjemy i osuszamy ręcznikiem papierowym, przyprawy dokładnie ucieramy (czosnek przeciskamy przez praskę). Dokładnie nacieramy schab przyprawami, tak aby cały był w nich obtoczony. Przekładamy do woreczka i wkładamy do szynkowara. Dociskamy sprężyną i odstawiamy do lodówki na 72 godziny (może być dłużej).

schab-w-majar

 

Po tym czasie przekładamy szynkowar do garnka i zalewamy zimną wodą (około 3 cm od wieczka).

Parzymy w temperaturze 72-75 stopni, mierząc temperaturę mięsa (wbijamy końcówkę termometru w środek mięsa przez otwór w w wieczku). Temperatura wody to około 80 stopni. Czas parzenia 1-1 ½ godziny.

Po upływie tego czasu schładzamy szynkowar i wstawiamy go do lodówki na około 12 godzin.

schabik

 

Na drugi dzień odkręcamy szynkowar i odwracamy go denkiem do góry, lekko go polewając ciepłą,bieżącą woda. Łatwiej nam wtedy, tym sposobem wyjąć naszą wędlinkę.

Kroimy i smakujemy coś, co stanowi ponoć „niebo w gębie” :). Bez chemii i sztucznych „naciągaczy smakowo-aromatycznych”. Smacznego 🙂

PS  Spróbujcie to naprawdę nie zabiera dużo czasu, a przysparza nam zdrowia i doznań smakowych 🙂 .

2 komentarzeto Schab w majeranku i ziołach peklowany, z szynkowara..

  1. beata napisał(a):

    Coś wspaniałego!!!

Dodaj komentarz

Komentowanie artykułu nie wymaga logowania, ani podawania adresu email.
Proszę nie zamieszczać danych osobowych w komentarzach.

Proszę o przeczytanie i zaakceptowanie polityki prywatności przed wysłaniem komentarza.

Uwaga! Komentarze zawierające dane osobowe nie będą publikowane.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Ta strona przechowuje ustawienia przeglądarki użytkownika. Dane te są wykorzystywane w celu zapewnienia bardziej spersonalizowanych doświadczeń i śledzenia miejsca pobytu w naszej witrynie internetowej zgodnie z Europejskim rozporządzeniem o ochronie danych. Jeśli zdecydujesz się zrezygnować ze śledzenia, w Twojej przeglądarce zostanie ustawiony plik cookie, aby zapamiętać ten wybór przez rok. Zgadzam się , Nie zgadzam się
712