Moje wieczorne wypiekanie chleba …

chleb2Jest sobota. Piękny, drugi dzień kwietnia. Rano nastawiłam zakwas ( wyciągnięty uprzednio z lodówki). Dokarmiłam mąka razową , żytnią i wodą. W sam raz będzie na wieczór.

Ja mam specyficzny klimat ponieważ i zakwas i ciasto i chleby rosną bardzo szybko. Po spacerze wiosennym, pod wieczór, ze słoika (1,2) wylewał się piękny zakwas. Do miski wlałam ¾ słoika, resztę jak zwykle odłożyłam do lodówki.

Dolałam :

2 szklanki wody,

1  łyżeczkę miodu, Dchleby22SC_0185

1,5 łyżeczki soli,

pozostałe po obiedzie ziemniaczki (około 5, 6 łyżek) muszą być zblendowane na masę.

Mąki żytniej razowej 1 szklankę, 4-5 szklanek orkiszowej mąki. Ilość zależy od gęstości ciasta. Kminek i duużo sezamu (uwielbiam).

Wszystko dokładnie wymieszał robot do ciasta chlebowego. Tak około 10-12 minut.

Ciasto wylądowało w piekarniku (przykryte ściereczką) nagrzanym do 50 stopni. Zostało w nim do wyrośnięcia . Rosło około 3 godzinek.

Formy chlebowe wykładam papierem do pieczenia i nakładam do nich ciasto, wcześniej je lekko zarobiłam i uformowałam 2 bochny.

Każdy z bochenków lekko skropiłam wodą i obsypałam obficie ziarnami. Chlebki rosły w piekarniku jak wyżej, około 2 godzin. Po tym czasie podkręciłam temperaturę do 220 stopni i czas nastawiłam na 35 minut, po upłynięciu tego czasu temperaturę skręciłam do 170 stopni i czas pieczenia to 25 minut. I oto proszę moje chleby na niedzielne śniadanie gotowe !

chleb1Zabawę zaczęłam około o16 trzydzieści a skończyłam o 23. W międzyczasie możemy robić różne inne , równie pożyteczne i przyjemne rzeczy. W jakich każdy ma upodobanie. Chleba szczególnie pilnować nie trzeba 🙂

A jaki zapach wypełnia dom cały, czyż nie jest to sielanka? 🙂

mg

Dodaj komentarz

Komentowanie artykułu nie wymaga logowania, ani podawania adresu email.
Proszę nie zamieszczać danych osobowych w komentarzach.

Proszę o przeczytanie i zaakceptowanie polityki prywatności przed wysłaniem komentarza.

Uwaga! Komentarze zawierające dane osobowe nie będą publikowane.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.