Moje wieczorne wypiekanie chleba …

chleb2Jest sobota. Piękny, drugi dzień kwietnia. Rano nastawiłam zakwas ( wyciągnięty uprzednio z lodówki). Dokarmiłam mąka razową , żytnią i wodą. W sam raz będzie na wieczór.

Ja mam specyficzny klimat ponieważ i zakwas i ciasto i chleby rosną bardzo szybko. Po spacerze wiosennym, pod wieczór, ze słoika (1,2) wylewał się piękny zakwas. Do miski wlałam ¾ słoika, resztę jak zwykle odłożyłam do lodówki.

Dolałam :

2 szklanki wody,

1  łyżeczkę miodu, Dchleby22SC_0185

1,5 łyżeczki soli,

pozostałe po obiedzie ziemniaczki (około 5, 6 łyżek) muszą być zblendowane na masę.

Mąki żytniej razowej 1 szklankę, 4-5 szklanek orkiszowej mąki. Ilość zależy od gęstości ciasta. Kminek i duużo sezamu (uwielbiam).

Wszystko dokładnie wymieszał robot do ciasta chlebowego. Tak około 10-12 minut.

Ciasto wylądowało w piekarniku (przykryte ściereczką) nagrzanym do 50 stopni. Zostało w nim do wyrośnięcia . Rosło około 3 godzinek.

Formy chlebowe wykładam papierem do pieczenia i nakładam do nich ciasto, wcześniej je lekko zarobiłam i uformowałam 2 bochny.

Każdy z bochenków lekko skropiłam wodą i obsypałam obficie ziarnami. Chlebki rosły w piekarniku jak wyżej, około 2 godzin. Po tym czasie podkręciłam temperaturę do 220 stopni i czas nastawiłam na 35 minut, po upłynięciu tego czasu temperaturę skręciłam do 170 stopni i czas pieczenia to 25 minut. I oto proszę moje chleby na niedzielne śniadanie gotowe !

chleb1Zabawę zaczęłam około o16 trzydzieści a skończyłam o 23. W międzyczasie możemy robić różne inne , równie pożyteczne i przyjemne rzeczy. W jakich każdy ma upodobanie. Chleba szczególnie pilnować nie trzeba 🙂

A jaki zapach wypełnia dom cały, czyż nie jest to sielanka? 🙂

mg

Dodaj komentarz

Komentowanie artykułu nie wymaga logowania, ani podawania adresu email.
Proszę nie zamieszczać danych osobowych w komentarzach.

Proszę o przeczytanie i zaakceptowanie polityki prywatności przed wysłaniem komentarza.

Uwaga! Komentarze zawierające dane osobowe nie będą publikowane.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Ta strona przechowuje ustawienia przeglądarki użytkownika. Dane te są wykorzystywane w celu zapewnienia bardziej spersonalizowanych doświadczeń i śledzenia miejsca pobytu w naszej witrynie internetowej zgodnie z Europejskim rozporządzeniem o ochronie danych. Jeśli zdecydujesz się zrezygnować ze śledzenia, w Twojej przeglądarce zostanie ustawiony plik cookie, aby zapamiętać ten wybór przez rok. Zgadzam się , Nie zgadzam się
676