Matcha- cudowna herbata „długowieczności”

Herbata „długowieczności”Matcha- cudowna herbata »

Matcha, coraz więcej osób zadaje pytanie co to za „cudowna” herbata? Matha to niezwykła, zielona herbata o ponad 1000-letniej historii, będąca ceremonialnie przyrządzanym napojem w Japonii. Stanowi ona nieodłączny element tradycji parzenia herbaty w tym kraju.

Egzotycznie brzmiąca nazwa Matcha, to niezwykła zielona herbata, w postaci sproszkowanej.

Produkowana jest z całych, zielonych liści herbaty i nie było by w tym nic niezwykłego, gdyby nie fakt, iż przed samymi zbiorami krzewy herbaciane są zacieniane. W wyniku tego prostego zabiegu, herbata ta zawiera w sobie niezwykle dużo cennego chlorofilu.

Zebrane liście po wysuszeniu są mielone w kamiennych młynkach. Uzyskana w tym procesie drobno zmielona herbata jest szybciutko szczelnie pakowana.

Jak wynika z badań nad tą herbatą, jedna wypita filiżanka Matchy jest równa co najmniej 10 filiżankom zwykłej zielonej herbaty. W skladzie Matchy znajdziemy między innymi L-teaninę, należącą do aminokwasów o działaniu wyciszającym i antystresowym. Ponadto znajdują się w niej: błonnik, chlorofil, antyoksydanty (około 137 razy więcej aniżeli w zwykłej, zielonej herbacie), wśród nich całe mnóstwo katechin. Mają one działanie wspierające układ immunologiczny, przeciwwirusowe, przeciwbakteryjne, oczyszczające i chroniące układ krążenia przed chorobami serca, nadciśnieniem.

Ponadto zawarty w Matchy jest galusan epigallokatechiny (EGC) który ma niezwykle silne działanie przeciwnowotworowe. Badania wykazały, iż jest ono ponad 100-krotnie silniejsze od witaminy C.

Ma Matcha ponoć działanie wspomagające spalanie tkanki tłuszczowej.

W tradycji Japonii, w jej historycznych przekazach, iczęsto spotykanym jest fakt picia Matchy przez Samurajów w celu pozyskania sił witalnych i energii. Można zatem wyciągnąć wniosek, że spokojnie może Matcha zastąpić kawę.

Uważa się powszechnie, że swój długi żywot i młody wygląd zawdzięczają Japończycy piciu właśnie herbaty Matcha.

Ale czy Matcha pita w zbyt dużych ilościach i za często nie ma niekorzystnego wpływu na nasz organizm ?

Wedle niektórych wypowiedzi dietetyków, nadmiernie picie tej herbatki ,może mieć negatywny wpływ na funkcjonowanie wątroby ( istnieje bowiem możliwość odkładania się w niej galusanu epigallokatechiny (EGC), co może powodować uszkodzenie komórek wątrobowych).

Ponadto u niektórych osób, nadmiernie duża wypita ilość tej herbaty wywołuje nerwowość, palpitacje serca i niepokój czy problemy z zasypianiem.

Jak parzyć Mathę ?

Bierzemy 1 łyżeczkę Matchy i zalewamy 150-200 ml wody o temperaturze około 80 stopni C . Następnie trzepaczką lub miotełką spieniamy herbatkę (w miarę szybkimi ruchami) do rozpuszczenia się proszku herbacianego. Wcześniej dobrze jest proszek przesiać aby uniknąć ewentualnego zbrylenia się proszku.

Dobra herbatka ma intensywnie zielony kolor i delikatnie słodkawy smak.

Można nią z powodzeniem zastąpić kawę, zwykle poleca się parzyć herbatkę Matcha rano. Myślę, iż ponieważ nie ma dla Matchy ustalonej, bezpiecznej ilości do wypicia jej w ciągu dnia, to 1 lub dwie filiżanki zupełnie powinny nam wystarczyć.

Na bazie herbatki Matcha, można przygotowywać przeróżne koktajle z mleka lub owoców. Używana jest także do przygotowywania ciast, deserów, napojów, dodając im atrakcyjnego smaku i wyglądu. Jednakże trzeba pamiętać, że jej walory prozdrowotne zanikają przy zbyt dużych ilościach innych składników. Żeby korzystać z jej leczniczych zdolności należy sobie wypijać Matchę w postaci herbatki 🙂

MG

Uwaga: 

Ze wszystkich informacji i receptur , jeśli z nich korzystasz, to tylko na własną odpowiedzialność. Porady zawarte na tym blogu nie mogą zastąpić wizyty lekarskiej !!

 

 

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *