Jesienne ciasteczka maślane z …prażonką

Taka pogoda za oknem zwykle w depresję mnie wpędza, szara, deszczowa, wietrzna. Niby zielono jeszcze, ale jakby zieloność ta ku końcowi, w barwach się zmieniających, zmierzała. Nie dam się tym smętnym klimatom a ponieważ czasu troszkę wolnego mi się przydarzyło, to wymyśliłam …ciasteczka jesienne 🙂

ciast4Uprażyłam po 10 dkg sezamu, orzeszków pistacjowych (wcześniej je wraz ze słonecznikiem rozdrobniłam), słonecznika wzmiankowanego, wiórków kokosowych.

1 kostkę masła zmieszałam z 3/4 szklanką cukru waniliowego ( cukier 2 miesiące temu zmieszałam z Wanilią burbońską », posiekaną, na 2kg 1i1/2 laseczki wanilii) do tego 4 łyżki gęstej śmietany, 2 łyżeczki proszku do pieczenia i 2 żółtka. Wszystko w malakserze wymieszałam i dodałam około 300g mąki. Wstawiłam ciasto na ½ godziny do lodówki.

ciast3Po tym czasie ciasto podzieliłam na 4 części. Rozwałkowałam na grubość około 2-3 mm. Szklanką (mogą być foremki) wykrawałam ciasteczka, smarowałam rozmąconym białkiem i posypywałam prażonką z ziaren zmieszaną z cukrem waniliowym. 🙂

Ciasteczka pieczemy w 200 stopniach przez około 10 minut, do lekkiego zrumienienia. 🙂

ciast2Przechowujemy najlepiej w metalowych pudełkach. Ciasteczka to pyszna osłoda na klimaty  jesiennych nastrojów. 🙂

 

MG

Dodaj komentarz

Komentowanie artykułu nie wymaga logowania, ani podawania adresu email.
Proszę nie zamieszczać danych osobowych w komentarzach.

Proszę o przeczytanie i zaakceptowanie polityki prywatności przed wysłaniem komentarza.

Uwaga! Komentarze zawierające dane osobowe nie będą publikowane.

Ta strona przechowuje ustawienia przeglądarki użytkownika. Dane te są wykorzystywane w celu zapewnienia bardziej spersonalizowanych doświadczeń i śledzenia miejsca pobytu w naszej witrynie internetowej zgodnie z Europejskim rozporządzeniem o ochronie danych. Jeśli zdecydujesz się zrezygnować ze śledzenia, w Twojej przeglądarce zostanie ustawiony plik cookie, aby zapamiętać ten wybór przez rok. Zgadzam się , Nie zgadzam się
688