Gojnik (Sideritis scardica)- szałwia albańska, herbata górska

Gojnik ( Sideritis scardica)»(tu kupisz ładny surowiec) posiada działanie :

przeciwbakteryjne,

przeciwzapalne i przeciwutleniające,

regeneruje siły,

 zewnętrznie przyspiesza gojenie ran.

Gojnik zawiera substancje czynne, które odpowiedzialne są za:

właściwe krążenie krwi,

pomagają w walce ze zmęczeniem,

brakiem energii                                            filizanka

 niedokrwistością,

wspomagają system odpornościowy.

Tradycyjnie stosuje się go:

przy problemach z wątrobą,

żołądkiem,( łagodzi stany zapalne ),

na pobudzenie krążenia,

wspomagająco przy kaszlu

 grypie,

alergii,

naturalnie reguluje również ciśnienie krwi i temperaturę ciała.

Z powodzenie stosujemy gojnik przy schorzeniach :

prostaty,                                       

reumatyzmie,

osteoporozie.

Ostatnie badania wykazały , że gojnik ma działanie wspomagające leczenie nowotworów. Nazywany jest też „bułgarską wiagrą” 🙂 .

Napar z tego ziela ma kojący, balsamiczny aromat i  charakterystyczny korzenny smak.

Skład : taniny, flawonoidy, przeciwutleniacze, olejki eteryczne, kobalt, żelazo, cynk, potas, magnez.

Po naparzeniu herbatka z gojnika przybiera zielono- żółty kolor i uspakajający aromat. Doskonale się sprawdza jesienią, zimą i wczesną wiosną.

Jak przygotować herbatkę z gojnika?

Do szklanki z wrzątkiem wrzucić 2-3 suszone kwiatki i naparzać około 5 minut pod przykryciem.

Można dodać miodu, naturalnego soku lub cytrynę. Niektórzy dodają owocu pigwy. 🙂

A to już zależy od indywidualnych upodobań.

 

 

MG

Dodaj komentarz

Komentowanie artykułu nie wymaga logowania, ani podawania adresu email.
Proszę nie zamieszczać danych osobowych w komentarzach.

Proszę o przeczytanie i zaakceptowanie polityki prywatności przed wysłaniem komentarza.

Uwaga! Komentarze zawierające dane osobowe nie będą publikowane.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.