Gojnik (Sideritis scardica)- szałwia albańska, herbata górska
Gojnik ( Sideritis scardica)»(tu kupisz ładny surowiec) posiada działanie :
przeciwbakteryjne,
przeciwzapalne i przeciwutleniające,
regeneruje siły,
zewnętrznie przyspiesza gojenie ran.
Gojnik zawiera substancje czynne, które odpowiedzialne są za:
właściwe krążenie krwi,
pomagają w walce ze zmęczeniem,
niedokrwistością,
wspomagają system odpornościowy.
Tradycyjnie stosuje się go:
przy problemach z wątrobą,
żołądkiem,( łagodzi stany zapalne ),
na pobudzenie krążenia,
wspomagająco przy kaszlu
grypie,
alergii,
naturalnie reguluje również ciśnienie krwi i temperaturę ciała.
Z powodzenie stosujemy gojnik przy schorzeniach :
prostaty,
reumatyzmie,
osteoporozie.
Ostatnie badania wykazały , że gojnik ma działanie wspomagające leczenie nowotworów. Nazywany jest też „bułgarską wiagrą” 🙂 .
Napar z tego ziela ma kojący, balsamiczny aromat i charakterystyczny korzenny smak.
Skład : taniny, flawonoidy, przeciwutleniacze, olejki eteryczne, kobalt, żelazo, cynk, potas, magnez.
Po naparzeniu herbatka z gojnika przybiera zielono- żółty kolor i uspakajający aromat. Doskonale się sprawdza jesienią, zimą i wczesną wiosną.
Jak przygotować herbatkę z gojnika?
Do szklanki z wrzątkiem wrzucić 2-3 suszone kwiatki i naparzać około 5 minut pod przykryciem.
Można dodać miodu, naturalnego soku lub cytrynę. Niektórzy dodają owocu pigwy. 🙂
A to już zależy od indywidualnych upodobań.
MG
Uwaga! Komentarze zawierające dane osobowe nie będą publikowane.