Faworki Babci Anielci

Oto co nam będzie potrzebne:  20 dkg mąki, szczypta soli, 2 g masła, 1 całe jajko i dwa żółtka, 1 łyżka cykru pudru , jedno opakowanie cukru waniliowego najlepiej prawdziwego. Cukier mieszamy w dużym słoju z całą laseczką wanilii burgundzkiej, zakręcamy na co najmniej 1miesiąc i gotowy cukier waniliowy a nie wanilinowy. Ale wracając do przepisu: 2 łyżki śmietany, 1 kieliszek brandy lub koniaku, 11/2 l oleju do głębokiego smażenia. Składniki szybciutko zagniatamy , możemy to zrobić na szybkich obrotach robotem. Ciasto przekladamy na stolnicę , wałkujemy jak najcieniej, wykrawamy faworki , smażymy w głębokim oleju do uzyskania złotego koloru. Delikatnie wykładamy na papierowe ręczniki aby jak najwięcej odsączyć faworki z nadmiaru tłuszczu. Przekładamy na paterę i posypujemy obficie cukrem pudrem. Mniam 🙂

Dodaj komentarz

Komentowanie artykułu nie wymaga logowania, ani podawania adresu email.
Proszę nie zamieszczać danych osobowych w komentarzach.

Proszę o przeczytanie i zaakceptowanie polityki prywatności przed wysłaniem komentarza.

Uwaga! Komentarze zawierające dane osobowe nie będą publikowane.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Ta strona przechowuje ustawienia przeglądarki użytkownika. Dane te są wykorzystywane w celu zapewnienia bardziej spersonalizowanych doświadczeń i śledzenia miejsca pobytu w naszej witrynie internetowej zgodnie z Europejskim rozporządzeniem o ochronie danych. Jeśli zdecydujesz się zrezygnować ze śledzenia, w Twojej przeglądarce zostanie ustawiony plik cookie, aby zapamiętać ten wybór przez rok. Zgadzam się , Nie zgadzam się
654