O szafranie (Crocus sativus Linne)- przyprawie na wagę złota, o złocistej barwie ale wielkiej mocy…

O szafranie (Crocus sativus Linne)- przyprawie na wagę złota, o złocistej barwie ale wielkiej mocy…

Szafran », przechowywany przez gospodynie w dawnych czasach pod zamknięciem i w bardzo szczelnych naczyniach.

Należał i pewnie ten prawdziwy dotąd należy, do najcenniejszych przypraw i roślin leczniczych jednocześnie.

Cenny jak złoto, stanowi i stanowił Szafran (Crocus sativus Linne) najczęściej fałszowaną przyprawę na świecie. Czym może być zafałszowany? A to kurkumą, to płatkami nagietka czy krokoszem lub drewnem sandałowym.

Prawdziwy Szafran ma bardzo specyficzny zapach podobny do jodoformu poprzez zawartość safranalu.

Szafran od wieków stosowany w kuchniach jako doskonała przyprawa do barwienia rosołu, ciast wszelakich, do baraniny, ryżu, drobiu, ryb. Barwiono nim również tłuszcze. Obecnie wykorzystywany jest do koloryzowania leków i suplementów.

Maleńka ilość szafranowych „kłaczków” (od 2 do 3), wystarczy do zabarwienia np rosołu, ciasta, nadając mu piękny kolor i specyficzny aromat, lekko korzenny. Ja sama czasami, dodaję go do domowego żółtego sera :).

 

Niektórzy przed dodaniem Szafranu do przygotowywanej potrawy, zalewają go niewielką ilością wody, wina (zwykle białego) i po upływie 1-2 godzin, doprawiają nim potrawy. 🙂

Szafran nadaje mu piękny kolor i cudowny zapach, współgrający z wonią dojrzewającego sera. 🙂

Zewnętrznie używany był do zabarwiania tkanin.

Z ciekawostek, aby otrzymać 1 kg Szafranowych znamion, potrzeba wyskubać aż 150 tysięcy kwiatów tego cennego krokusa.

Używany był Szafran w lecznictwie już przez Fenicjan i Arabów. Mało był do niedawna używany w Polsce chociaż widniał w zapisach Farmakopei Polskiej II jak i III.

Przechowywać należy Szafran w ciemnym i szczelnym naczyniu, bowiem szybciutko potrafi stracić swe walory lecznicze pod wpływem światła i powietrza.

Co wchodzi w skład Szafranu?

Otóż Szafran zawiera w sobie wiele cennych i biologicznie czynnych substancji, takich jak :

  • karotenoidy między innymi krocynę, krocetynę.
  • Safranal
  • beta-karoten          
  • zeaksantynę
  • likopen
  • alfa-karoten
  • flawonoidy

Szafran stosowany był do leczenia histerii, nerwic, konwulsji, padaczki (wiek XIX).

Jak Szafran przygotować, aby wyciszył skołatane nerwy ?

Najprościej wykorzystać do tego gorące mleko 🙂 . Bierzemy 1g Szafranu i zalewamy w 1 szklanką gorącego mleczka. Zostawiamy na około 20 minut, popijamy sobie w ciągu dnia.

 

Obecnie ekstrakty z Szafranu »; są skutecznie wykorzystywane w terapii :

  • nerwic wegetatywnych
  • braku koncentracji ( usprawnia procesy zapamiętywania)
  • depresji
  • obniża napięcie mięśni gładkich i szkieletowych
  • uspokaja nadmierne pobudzenie ruchowej
  • uspokaja drżenie
  • znosi stres.

Wykazano również właściwości psychostymulujące Szafranu.

Uważa się też, że Szafran jest swoistym afrodyzjakiem, poprzez działanie pobudzające erekcję.

Wśród właściwości Szafranu wymienić warto jeszcze jego własności :

  • żołciopędne
  • antyseptyczne
  • pobudzające trawienie
  • wzmagające ukrwienie narządów płciowych
  • przyśpieszające miesiączkowanie
  • obniżające poziom cholesterolu
  • przeciwmiażdżycowe

Przeciwwskazaniami do używania Szafranu jest ciąża.

Przedawkowanie Szafranu jest bardzo niebezpieczne. Powodować może wymioty, krwawienia z przewodu pokarmowego, biegunkę, krwawienia z układu moczowo-płciowego.

Źródła podają, że 20g Szafranu może spowodować śmierć człowieka.  Dawki bezpieczne to 1-1,5g w ciągu dnia.

Taki to ten Szafranowy cud ma właściwości. 🙂

Kolejny kwiatuszek który jest tak delikatny a śliczny i mocarny zarazem. 🙂

Uwaga: 

Ze wszystkich informacji i receptur , jeśli z nich korzystasz, to tylko na własną odpowiedzialność. Porady zawarte na tym blogu nie mogą zastąpić wizyty lekarskiej !!

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *