Jeżyna, ostrężyna ( Rubus plicatus)- tajemnica ostrego krzewu

„Jesień, to naprawdę być musi Ona, lekko złota i lekko zamglona,

w koronę babiego lata spowita, w jeżynowych krzakach ukryta … “

 

Jeżyna zwana także drapaczem, ze względu na kolce chroniące dostępu do jej „skarbów”. 🙂

Pełno jej w wąwozach zielnych, na zboczach parowów lub skrajach lasów. 🙂

Podobna do maliny ale mniej słodka, pożądana wielce przez zielarzy i panie domu. Owoce bogate w witaminy A, B1,C,E, mikroelementy potas, miedź,mangan, miedź, żelazo, wapń, magnez.

Cudowne z owoców powstają galaretki, konfitury, soki i nalewki. Owoce można mrozić, dodawać do ciast i deserów. Podczas zbioru owoców należy uważać aby były dojrzałe, bowiem czerwone lub lekko tylko czarne i kwaśne działają zapierająco natomiast całkiem przejrzałe przeczyszczająco.

Owoce mają działanie przeciwgorączkowe, wzmacniające, stosowane z powodzeniem przy anemiach, po ciężkich, zakaźnych chorobach podczas rekonwalescencji.

ostatnie ostrezynyWielce szanowane przez zielarzy są liście jeżynowe. Mają one działanie  przeciwcukrzycowe, przeciwwirusowe, grzybobójcze, napotne, wykrztuśne. Ułatwiają przemianę materii a także stosowane są w profilaktyce przeciwnowotworowej. Liście jeżyny są często składnikiem mieszanek przeciwreumatycznych.

Pomocne jeżynowe liście są w dolegliwościach zewnętrznych. W zapaleniach gardła, jamy ustnej, anginach używa się ich do płukania, w trądziku do przemywania, do kąpieli w uporczywym świądzie skóry, jako kompresy na rany i owrzodzenia.

Jak przygotować odwar z jeżyn?

Przepis wedle prof.Ożarowskiego:

1i ½ łyżki jeżyn (liści) zalewamy 2 szklankami letniej, przegotowanej wody, delikatnie ogrzewamy i na maleńkim ogniu gotujemy około 3 minut. Po tym czasie odstawiamy na kwadrans pod przykryciem, cedzimy i pijemy 1/3- ½ szklanki 2-3 razy dziennie między posiłkami.

Kąpiele zdrowotne, wzmacniające i oczyszczające, przeciwzapalne:

5 litrami wody zalewamy 4 garści suszonych liści jeżyn, na małym ogniu doprowadzamy do wrzenia, odstawiamy na 15 minut pod przykryciem, cedzimy i wlewamy do wanny z wodą. Kąpiel w jeżynach winna trwać od 15-20 minut.

Jest jeżyna tak powszechna, tak wpisana i w krajobraz i tak przypisana w naszej medycynie ludowej i kuchni 🙂 , że żal jej wspaniałych własności nie wykorzystywać. A kusi spacerami, bo trzeba aby ją zdobyć natrudzić się lekko ale to korzyść tylko podwójna dla zdrowia 🙂 .

 

MG

 

 

Uwaga: Ze wszystkich informacji i receptur , jeśli z nich korzystasz, to tylko na własną odpowiedzialność. Porady zawarte na tym blogu nie mogą zastąpić wizyty lekarskiej !!

Opracowano na podstawie :

“Zioła z Apteki Natury” praca zbiorowa

“Mała Księga Ziół”- Anna Mazerant-Leszkowska

 

Dodaj komentarz

Komentowanie artykułu nie wymaga logowania, ani podawania adresu email.
Proszę nie zamieszczać danych osobowych w komentarzach.

Proszę o przeczytanie i zaakceptowanie polityki prywatności przed wysłaniem komentarza.

Uwaga! Komentarze zawierające dane osobowe nie będą publikowane.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Ta strona przechowuje ustawienia przeglądarki użytkownika. Dane te są wykorzystywane w celu zapewnienia bardziej spersonalizowanych doświadczeń i śledzenia miejsca pobytu w naszej witrynie internetowej zgodnie z Europejskim rozporządzeniem o ochronie danych. Jeśli zdecydujesz się zrezygnować ze śledzenia, w Twojej przeglądarce zostanie ustawiony plik cookie, aby zapamiętać ten wybór przez rok. Zgadzam się , Nie zgadzam się
724