Jeżyna, ostrężyna ( Rubus plicatus)- tajemnica ostrego krzewu

„Jesień, to naprawdę być musi Ona, lekko złota i lekko zamglona,

w koronę babiego lata spowita, w jeżynowych krzakach ukryta … „

 

Jeżyna zwana także drapaczem, ze względu na kolce chroniące dostępu do jej „skarbów”. 🙂

Pełno jej w wąwozach zielnych, na zboczach parowów lub skrajach lasów. 🙂

Podobna do maliny ale mniej słodka, pożądana wielce przez zielarzy i panie domu. Owoce bogate w witaminy A, B1,C,E, mikroelementy potas, miedź,mangan, miedź, żelazo, wapń, magnez.

Cudowne z owoców powstają galaretki, konfitury, soki i nalewki. Owoce można mrozić, dodawać do ciast i deserów. Podczas zbioru owoców należy uważać aby były dojrzałe, bowiem czerwone lub lekko tylko czarne i kwaśne działają zapierająco natomiast całkiem przejrzałe przeczyszczająco.

Owoce mają działanie przeciwgorączkowe, wzmacniające, stosowane z powodzeniem przy anemiach, po ciężkich, zakaźnych chorobach podczas rekonwalescencji.

ostatnie ostrezynyWielce szanowane przez zielarzy są liście jeżynowe. Mają one działanie  przeciwcukrzycowe, przeciwwirusowe, grzybobójcze, napotne, wykrztuśne. Ułatwiają przemianę materii a także stosowane są w profilaktyce przeciwnowotworowej. Liście jeżyny są często składnikiem mieszanek przeciwreumatycznych.

Pomocne jeżynowe liście są w dolegliwościach zewnętrznych. W zapaleniach gardła, jamy ustnej, anginach używa się ich do płukania, w trądziku do przemywania, do kąpieli w uporczywym świądzie skóry, jako kompresy na rany i owrzodzenia.

Jak przygotować odwar z jeżyn?

Przepis wedle prof.Ożarowskiego:

1i ½ łyżki jeżyn (liści) zalewamy 2 szklankami letniej, przegotowanej wody, delikatnie ogrzewamy i na maleńkim ogniu gotujemy około 3 minut. Po tym czasie odstawiamy na kwadrans pod przykryciem, cedzimy i pijemy 1/3- ½ szklanki 2-3 razy dziennie między posiłkami.

Kąpiele zdrowotne, wzmacniające i oczyszczające, przeciwzapalne:

5 litrami wody zalewamy 4 garści suszonych liści jeżyn, na małym ogniu doprowadzamy do wrzenia, odstawiamy na 15 minut pod przykryciem, cedzimy i wlewamy do wanny z wodą. Kąpiel w jeżynach winna trwać od 15-20 minut.

Jest jeżyna tak powszechna, tak wpisana i w krajobraz i tak przypisana w naszej medycynie ludowej i kuchni 🙂 , że żal jej wspaniałych własności nie wykorzystywać. A kusi spacerami, bo trzeba aby ją zdobyć natrudzić się lekko ale to korzyść tylko podwójna dla zdrowia 🙂 .

 

MG

 

 

Uwaga: Ze wszystkich informacji i receptur , jeśli z nich korzystasz, to tylko na własną odpowiedzialność. Porady zawarte na tym blogu nie mogą zastąpić wizyty lekarskiej !!

Opracowano na podstawie :

„Zioła z Apteki Natury” praca zbiorowa

„Mała Księga Ziół”- Anna Mazerant-Leszkowska

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *