O szafranie (Crocus sativus Linne)- przyprawie na wagę złota, o złocistej barwie ale wielkiej mocy…
O szafranie (Crocus sativus Linne)- przyprawie na wagę złota, o złocistej barwie ale wielkiej mocy…
Szafran », przechowywany przez gospodynie w dawnych czasach pod zamknięciem i w bardzo szczelnych naczyniach.
Należał i pewnie ten prawdziwy dotąd należy, do najcenniejszych przypraw i roślin leczniczych jednocześnie.
Cenny jak złoto, stanowi i stanowił Szafran (Crocus sativus Linne) najczęściej fałszowaną przyprawę na świecie. Czym może być zafałszowany? A to kurkumą, to płatkami nagietka czy krokoszem lub drewnem sandałowym.
Prawdziwy Szafran ma bardzo specyficzny zapach podobny do jodoformu poprzez zawartość safranalu.
Szafran od wieków stosowany w kuchniach jako doskonała przyprawa do barwienia rosołu, ciast wszelakich, do baraniny, ryżu, drobiu, ryb. Barwiono nim również tłuszcze. Obecnie wykorzystywany jest do koloryzowania leków i suplementów.
Maleńka ilość szafranowych „kłaczków” (od 2 do 3), wystarczy do zabarwienia np rosołu, ciasta, nadając mu piękny kolor i specyficzny aromat, lekko korzenny. Ja sama czasami, dodaję go do domowego żółtego sera :).
Niektórzy przed dodaniem Szafranu do przygotowywanej potrawy, zalewają go niewielką ilością wody, wina (zwykle białego) i po upływie 1-2 godzin, doprawiają nim potrawy. 🙂
Szafran nadaje mu piękny kolor i cudowny zapach, współgrający z wonią dojrzewającego sera. 🙂
Zewnętrznie używany był do zabarwiania tkanin.
Z ciekawostek, aby otrzymać 1 kg Szafranowych znamion, potrzeba wyskubać aż 150 tysięcy kwiatów tego cennego krokusa.
Używany był Szafran w lecznictwie już przez Fenicjan i Arabów. Mało był do niedawna używany w Polsce chociaż widniał w zapisach Farmakopei Polskiej II jak i III.
Przechowywać należy Szafran w ciemnym i szczelnym naczyniu, bowiem szybciutko potrafi stracić swe walory lecznicze pod wpływem światła i powietrza.
Co wchodzi w skład Szafranu?
Otóż Szafran zawiera w sobie wiele cennych i biologicznie czynnych substancji, takich jak :
- karotenoidy między innymi krocynę, krocetynę.
- Safranal
- beta-karoten
- zeaksantynę
- likopen
- alfa-karoten
- flawonoidy
Szafran stosowany był do leczenia histerii, nerwic, konwulsji, padaczki (wiek XIX).
Jak Szafran przygotować, aby wyciszył skołatane nerwy ?
Najprościej wykorzystać do tego gorące mleko 🙂 . Bierzemy 1g Szafranu i zalewamy w 1 szklanką gorącego mleczka. Zostawiamy na około 20 minut, popijamy sobie w ciągu dnia.
Obecnie ekstrakty z Szafranu »; są skutecznie wykorzystywane w terapii :
- nerwic wegetatywnych
- braku koncentracji ( usprawnia procesy zapamiętywania)
- depresji
- obniża napięcie mięśni gładkich i szkieletowych
- uspokaja nadmierne pobudzenie ruchowej
- uspokaja drżenie
- znosi stres.
Wykazano również właściwości psychostymulujące Szafranu.
Uważa się też, że Szafran jest swoistym afrodyzjakiem, poprzez działanie pobudzające erekcję.
Wśród właściwości Szafranu wymienić warto jeszcze jego własności :
- żołciopędne
- antyseptyczne
- pobudzające trawienie
- wzmagające ukrwienie narządów płciowych
- przyśpieszające miesiączkowanie
- obniżające poziom cholesterolu
- przeciwmiażdżycowe
Przeciwwskazaniami do używania Szafranu jest ciąża.
Przedawkowanie Szafranu jest bardzo niebezpieczne. Powodować może wymioty, krwawienia z przewodu pokarmowego, biegunkę, krwawienia z układu moczowo-płciowego.
Źródła podają, że 20g Szafranu może spowodować śmierć człowieka. Dawki bezpieczne to 1-1,5g w ciągu dnia.
Taki to ten Szafranowy cud ma właściwości. 🙂
Kolejny kwiatuszek który jest tak delikatny a śliczny i mocarny zarazem. 🙂
Uwaga:
Ze wszystkich informacji i receptur , jeśli z nich korzystasz, to tylko na własną odpowiedzialność. Porady zawarte na tym blogu nie mogą zastąpić wizyty lekarskiej !!
Uwaga! Komentarze zawierające dane osobowe nie będą publikowane.