Kategoria: Owoce i inne roślinki

Pomidory, pomidorki najlepsze latem- pomidory faszerowane

                      Pomidorki wspaniałe źródło witamin A, B1, B2, C, PP, kwasu   foliowego, nieznacznej ilości wit. E,K,D, związków mineralnych takich jak magnez, potas, żelazo, miedź. Pomidory(tu suszone) składają się przede wszystkim z wody, zawierają szczątkowe ilości tłuszczów, węglowodanów i białka. Wykazano, że 150g pomidorków to tylko 15 kcal. 🙂 ARead More

Syrop z kwiatów czarnego bzu – zdrowie zaklęte w … słoiczkach

Krzewy bzu czarnego to kolejne cuda które mieści moja maleńka działeczka. Wszystkie moje ulubione rośliny znalazły się tu całkiem bez mojej ingerencji. Mam dzicz przed oknami, jakby kawałeczek dzikiego ni to lasu ni to łąki, ktoś przeniósł na ten skrawek ogródka. 🙂 Nie wtrącam się w tą splątaną różnorodność ziół,Read More

O Poziomce pospolitej ( Fragaria vesca)- zwanej koziomką lub jagodą czerwoną

Niepozorne krzaczki porastają, wąwoziki leśne, skraje lasu, łąki. Czasami w środku lasu znajdujemy, ukrywające się poziomkowe polanki, pełne czerwieniutkich, aromatycznych jagódek. Mają swoje sposoby aby ukryć się przed naszym wzrokiem w wysokiej trawie, czy w splątanych krzewinkach przetacznika. Już w starych zielnikach polecano liście i jagody poziomki dla rekonwalescentów. ZalecałRead More

Szpinak- zielone zdrowie

Szpinak- zielone zdrowie Liście szpinaku zawsze gościły na naszym stole. Uczyłam jeść szpinakowe zieloności moje dzieci, od najmłodszych lat. Wyszłam z założenia, że czym skorupka za młodu nasiąknie, tym na starość trąci. Taktyka okazała się na tyle skuteczna, że czasami miałam już dość próśb w typie- mamo a kiedy będzieRead More

Ostrożeń warzywny (Cirsium deraceum) – czarcie żebro, oset warzywny

Według wyobrażeń naszych przodków, czart posiadał chyba 🙂 żebra kłujące mocno, bo od tych ludowych imaginacji wzięła swoją nazwę ta ciekawa roślinka. Najczęściej na spacerach spotkać można oset polny i warzywny. Pierwszy z nich można spotkać na pastwiskach, przy polach uprawnych, w parowach . Posiada jasnopurpurowe kwiaty. Drugi Ostrożeń warzywny» uwielbiaRead More

Pokrzywa zwyczajna (Urtica dioica)- nadzwyczajne działanie niezwyczajnej pokrzywy. :)

Co piszą stare zielniki ? Cytat: „ Pokrzywa pędzi mocz, przeczyszcza krew, uchyla gorączkę. Oczyszcza organizm , a żołądek z „ zaległych materyj”, rozpuszcza zaflegmienie w piersi.” Surowcem zielarskim jest liść, ziele, korzeń i nasiona Pokrzywy». Co zawiera w swoim składzie Pokrzywa»? Witaminę C, witaminę K, sole mineralne, kwas mrówkowy,Read More

Ostropest plamisty ((Silybum marianum (L.) )- pytania i odpowiedzi i coś jeszcze…

Ostropest dla dzieci czy tylko dla dorosłych? Ostropest plamisty jak go spożywać? Jak długo można zażywać Ostropest plamisty? Te pytania, to najczęściej zadawane pytania przez osoby które dopiero zaczynają swoją „przygodę” z ostropestem. Ostropest plamisty – co powoduje, że jego działanie na wątrobę jest tak niezwykle silne? To przede wszystkimRead More

Ocet jabłkowy, działanie niezwykłe już od czasów naszych Babć :)

Ocet jabłkowy» to „eliksir zdrowia” jak mawiała moja Babcia. Aczkolwiek jak byłam mała, nie bardzo jakoś chciałam jej wierzyć. Smak wykrzywiał mi twarz i z niedowierzaniem przyjmowałam zapewnienia babci. Ale cóż, czas weryfikuje nam poglądy i okazuje się, że czar octu jabłkowego jest nadal aktualny. Cóż takiego ma w składzieRead More

Graviola – Guanabana (Annona muricata) drzewko naprawdę niesamowite :)

Flaszowiec Miękkociernisty- to polska nazwa Gravioli. Grawiola ( Annona muricata) to jedna z najbardziej cenionych herbat występująca między innymi w Peru, w Andach i peruwiańskiej dżungli. Graviola» jest drzewem dorastającym do około 6 metrów, o wiecznie zielonych liściach. Jest ciepłolubną rośliną rosnącą w najcieplejszych rejonach Ameryki Południowej. W medycynie ludowejRead More

Smrodynia (Ribes nigrum) – porzeczka czarna czy zapomniana?

Porzeczka czarna (Ribes nigrum), krzewiasta roślina, kojarząca mi się z domem rodzinnym a zwłaszcza z ogródkiem okalającym dom. Wąska alejka wysadzana z jednej strony agrestowymi i porzeczkowymi krzakami. Smorodzina (tak nazywała krzewy porzeczki czarnej moja Babcia), wydawały specyficzną woń. Ich czarne, słodkawe, jagody o aromacie jedynym w swoim rodzaju tryskałyRead More