Bursztynowa nalewka

 

burszt30096

W moim domu Tato i Dziadek przygotowywali nalewkę na bursztynach. Pamiętam, że jako dzieci na wakacjach na morzem, zbierałyśmy bursztynki i część oddawałyśmy Tacie i Dziadkowi. A oto nasz rodzinny przepis na nalewkę bursztynową : potrzeba nam około 50g bursztynu surowego, nie obrabianego, po prostu surowego . Zalewamy surowiec jantarowy 0,5 l spirytusu 96% (spożywczego) . W ciepłe i ciemne miejsce odstawiamy na 14 dni. Po tym terminie nalewka nadaje się do użytku. Zabarwia się na kolor żółty i ma piękny aromat. Surowiec bursztynowy nigdy nie rozpuszcza się całkowicie. Można po raz wtóry go zalać spirytusem. I mamy po raz wtóry krople bursztynowe.

 

 

 

Ze wszystkich informacji i receptur , jeśli z nich korzystasz, to tylko na własną odpowiedzialność. Porady zawarte na tym blogu nie mogą zastąpić wizyty lekarskiej !!

Dodaj komentarz

Komentowanie artykułu nie wymaga logowania, ani podawania adresu email.
Proszę nie zamieszczać danych osobowych w komentarzach.

Proszę o przeczytanie i zaakceptowanie polityki prywatności przed wysłaniem komentarza.

Uwaga! Komentarze zawierające dane osobowe nie będą publikowane.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.