Substancje naturalne

now browsing by category

 

Pomidory, pomidorki najlepsze latem- pomidory faszerowane

                      Pomidorki wspaniałe źródło witamin A, B1, B2, C, PP, kwasu   foliowego, nieznacznej ilości wit. E,K,D, związków mineralnych takich jak magnez, potas, żelazo, miedź. Pomidory składają się przede wszystkim z wody, zawierają szczątkowe ilości tłuszczów, węglowodanów i białka. Wykazano, że 150g pomidorków to tylko 15 kcal. 🙂 A czyRead More

Szpinak- zielone zdrowie

Szpinak- zielone zdrowie Liście szpinaku zawsze gościły na naszym stole. Uczyłam jeść szpinakowe zieloności moje dzieci, od najmłodszych lat. Wyszłam z założenia, że czym skorupka za młodu nasiąknie, tym na starość trąci. Taktyka okazała się na tyle skuteczna, że czasami miałam już dość próśb w typie- mamo a kiedy będzieRead More

Ocet jabłkowy, przepis rodzinny

Do zrobienia octu jabłkowego» potrzeba nam około 1- 1,5 kg jabłek. Mówiąc szczerze , to robię tak, jak to robiła moja Babcia, to znaczy, że zbieram i ugniatam w słoju nie tylko jabłuszka (bez gniazd nasiennych) ale i skórki pozostałe z obierania jabłek do innych celów kulinarnych 🙂 . JabłkaRead More

Ocet jabłkowy, działanie niezwykłe już od czasów naszych Babć :)

Ocet jabłkowy» to „eliksir zdrowia” jak mawiała moja Babcia. Aczkolwiek jak byłam mała, nie bardzo jakoś chciałam jej wierzyć. Smak wykrzywiał mi twarz i z niedowierzaniem przyjmowałam zapewnienia babci. Ale cóż, czas weryfikuje nam poglądy i okazuje się, że czar octu jabłkowego jest nadal aktualny. Cóż takiego ma w składzieRead More

Manayupa ( Desmodium molliculum (HBK) DC. , roślina z Andów

Oczyszczanie i detoksykacja 3 etapowa, kompleksowa kuracja ziołami andyjskimi Manayupa, Hercampuri i Flor de arena. Manayupa zwana także Desmodium adscendens lub bardziej potocznie barba de boi, alkkopa chaki to roślina krzewiasta , o pokrytych włoskami liściach. Należy do krzewinek płożastych dochodzących do 0,5 metra wysokości. Terenami na których można sięRead More

Kit pszczeli (Propolis)- antybiotyk pszczeli, przedmurze naszego zdrowia.

  Propolis z greckiego „przedmurze miasta”, już obrazuje nam jego rolę w rodzinie pszczelej. Kit pszczeli stanowi jakby „uszczelnienie” wszystkich szpar i otworów w ulu. Pszczółki nader dokładnie obudowują nim wnętrze ula, zabezpieczając go przed szkodnikami jak i utrzymując dzięki niemu odpowiednią aseptykę i temperaturę w ulu. Zdarzają się iRead More

Erytrol, melonowo-gruszkowo-winogronowy cukier :)

Erytrol pozyskiwany jest w procesie fermentacji owoców gruszek, melonów i winogron. Jest w 100 procentach naturalny, 100 g Erytrolu to tylko 20 kcal. Jego indeks glikemiczny do dosłownie „zero” (0) 🙂 Nazywany jest też erytrytem, poliolem, cukrolem lub erytrytolem. Przyjmuje się, że może być aż 10 razy mniej kaloryczny aniżeliRead More

Mleczko Pszczele cudowny dar pszczelej pracy !

Obraz  „Pasieka” L.Zajączkowski (widok przedwojennej Rękawki w Krakowie)płótno, olej Krótki rys historyczny : Royal Jelly (Mleczko Pszczele») od zawsze nazywane było eliksirem młodości. Po raz pierwszy analizy mleczka pszczelego dokonał Planta w latach 1888-1889. Od tej pory dokonano wielu badań i wykazano, iż w jego składzie znajdują się między innymi : białka albuminRead More

Vita znaczy życie, co nie co o witaminach…

Wpływ na nasze zdrowie i życie witamin odkryto dopiero na początku XX wieku. Do tamtej pory uważano, że najważniejsze dla nas są białka i węglowodany. Witaminy stanowią grupę związków organicznych bez których organizm nie mógłby syntetyzować składników odżywczych dostarczanych z pożywieniem, ale też nie mógłby zamieniać ich w – energię.Read More

Bursztyn i jego tajemnica

  Bursztyn zaklęty czas w złocistej bryłce. Czasami z lakonicznych definicji możemy się dowiedzieć, że jest to kopalina z okresu trzeciorzędu, kopalna żywica drzew iglastych. I tylko tyle? A przecież legendy całe powstawały na temat tego kawałeczka prehistorii, z zaklętymi nieraz w nim kawałeczkami skorupiaków, roślin dawnych, owadów. Jantar toRead More