Kategoria: Spowolnić czas

Schab w majeranku i ziołach peklowany, z szynkowara..

Przedwiośnie całą gębą się rozpiera, przepychając to chmury, to deszczem obficie zraszając ziemię. Wiatrami nas smaga i to nie ciepłymi wcale. A Święta Wielkiej Nocy nieśpiesznie się zbliżają, dając nadzieję (jak to te Święta w zwyczaju mają) na Wiosnę prawdziwą. A mnie jak to czasami bywa u mnie, kulinarne inspiracjeRead More

“Chrustowanie”-czyli smażymy faworki :)

W karnawale nie może zabraknąć czasu na „chrustowanie” lub jak kto woli na smażenie faworków. 🙂 W moim domu tradycja to jedna z najsłodszych, pączki i faworki. „Wysmażam” je wedle receptury rodzinnej, odziedziczonej po mojej Babci. Cóż takiego jest nam potrzebne do tego przepisu ? Otóż musimy się zaopatrzyć wRead More

Chleb nasz powszedni-chleb domowy na zakwasie i ziemniakach.

Zapach pieczonego chleba, czyż ten zapach nie jest najwspanialszym aromatem utożsamianym z domem, ciepłem rodzinnym, bezpieczeństwem. Dla mnie to właśnie jest DOM. Popełniłam dziś chleb na zakwasie żytnim, z ziemniakami i kminkiem ». Zakwas żytni, wcześniej odkarmiony (u mnie to około 12 godzin od wyciągnięcia z lodówki) 3 razy poRead More

Magiczna zupa z czosnku (Allium sativum)

Czosnek » od setek lat znany i używany i w kuchni i w tradycyjnej medycynie ludowej. Zawartość w nim fitoncydu-allicyny, powoduje, , że czosnek ma tak wspaniałe, przeciwbakteryjne i przeciwzapalne działanie. Zapobiega i pomaga zwalczyć grypę, infekcje wirusowe, katary, zapalenia dróg oddechowych. Jest zbawienny dla naszego serca , likwiduje nadciśnienieRead More

Ocet winny, domowy ocet z winogron

Ocet winny to jeden z produktów bez których trudno mi sobie wyobrazić domową spiżarnie 🙂 Używam go do przetworów, do marynowania serów, do „ścinania mleka”, do sałatek do…. 🙂 Zastosowań octu winnego jest tyle, ile fantazji kulinarnej posiadamy. 🙂 Najlepszy jest oczywiście domowy ocet winny, mam niezwykłe szczęście, że mojaRead More

Szyneczka drobiowa całkowicie domowa z szynkowaru.

Wspaniała szynka, bez żadnej chemii …brr. Bezproblemowa, doprawiona jak chcemy, pyszna. Oto mój wypróbowany przepis domowy : Bierzemy 0,5kg mięska z indyka (z ciemnej strony 🙂 od udźca), 0,5 kg filetów z kurczaka , 2 łyżeczki soli peklowej, szczypta świeżo tłuczonego pieprzu białego (może być czarny), 2 łyżeczki otartego majerankuRead More

Jesienne ciasteczka maślane z …prażonką

Taka pogoda za oknem zwykle w depresję mnie wpędza, szara, deszczowa, wietrzna. Niby zielono jeszcze, ale jakby zieloność ta ku końcowi, w barwach się zmieniających, zmierzała. Nie dam się tym smętnym klimatom a ponieważ czasu troszkę wolnego mi się przydarzyło, to wymyśliłam …ciasteczka jesienne 🙂 Uprażyłam po 10 dkg sezamu,Read More

Owoc czarnego bzu (Fructus Sambuci)- „wojownik z zielonego krzewu”

O czarnym bzie» rozwodziłam się już w trakcie kwitnięcia , kiedy bielił się bogato ubrany w białe baldachy kwiatów. 🙂 Ponieważ jednak czas nieustępliwie przesuwa nas w kolejny etap cyklu biologicznego, zapowiadając jesień, pora przyszła na krótkie informacje na temat owocu czarnego bzu (Fructus Sambuci nigra). Jest tego dobra wokółRead More

Kocimiętka ( Nepeta cataria) – o kocimiętce Labiatae słów kilka

Bardzo mnie owo ziółko Kocimiętki (Nepeta)» zainteresowało, bo jego nazwa i wygląd są niezmiernie dla mnie miłe. Już moja Św. Pamięci Babcia zawsze miała w doniczce kocimiętkę, a ziele ususzone w puszce. Jak mawiała : „ kocimiętki weź gałązkę, zgnieć i przyłóż na bolączkę”. To znaczy, rozgniatając świeże liście iRead More

Papryka (Capsicum annuum)- o papryce i jej właściwościach oraz jak ją przyrządzić na zimę, przepis domowy…

Papryka, jedno z moich ulubionych warzyw. Charakterystyczne ma papryka wszystko 🙂 Od kształtu, aromatu po smak i właściwości. Gdy na straganach latem pysznią się kolorami stosy paprykowych główek, to po prostu nie mogę sobie odmówić ich nabycia 🙂 Co tam 5kg, co tam, można i więcej 🙂 A zimą piękniejeRead More