receptury rodzinne

now browsing by category

 

Kocimiętka ( Nepeta cataria) – o kocimiętce Labiatae słów kilka

Bardzo mnie owo ziółko Kocimiętki (Nepeta)» zainteresowało, bo jego nazwa i wygląd są niezmiernie dla mnie miłe. Już moja Św. Pamięci Babcia zawsze miała w doniczce kocimiętkę, a ziele ususzone w puszce. Jak mawiała : „ kocimiętki weź gałązkę, zgnieć i przyłóż na bolączkę”. To znaczy, rozgniatając świeże liście iRead More

Papryka (Capsicum annuum)- o papryce i jej właściwościach oraz jak ją przyrządzić na zimę, przepis domowy…

Papryka, jedno z moich ulubionych warzyw. Charakterystyczne ma papryka wszystko 🙂 Od kształtu, aromatu po smak i właściwości. Gdy na straganach latem pysznią się kolorami stosy paprykowych główek, to po prostu nie mogę sobie odmówić ich nabycia 🙂 Co tam 5kg, co tam, można i więcej 🙂 A zimą piękniejeRead More

Pomidory zielone, zielone pomidorki smaki lata, w sałatce na zimę

Nie ma lata, ażebym nie musiała poszukiwać na targu zielonych pomidorów. Ta sałatka to moje wspomnienia z dzieciństwa. Teraz (mam nadzieję, sądząc po ilościach pochłanianych przez moją rodzinę), że staną się wspomnieniem i dla moich dorosłych już synów. Przepis mojej Babci i Mamy nieco zmodyfikowałam ale główna nuta smakowa pozostała.Read More

Niecierpek – Impatiens parviflora De Condolle.- drobnokwiatowy- lokator z mojego ogródka :)

Mam go w ogródku setki, porasta moją skarpę, wpierw zieleniąc się w gąszczu liści, potem wypuszczając delikatne łodygi zakończone drobniutkimi, wiotkimi kwiatkami w kolorze żółtym. Ma jedną wadę, rozsiewa się niebotycznie a ziarenka jego przy byle dmuchnięciu rozsypują się wokół. 🙂 Zastanawiałam się czy ta plenna niezmiernie roślinka, ma jakieśRead More

Ogórkowa sałatka z cukinią i tymiankiem cytrynowym – letnie smaki na zimową porę

Ta sałatka to mój pomysł na obfitość tegoroczną ogórków i cukinii. Pewnie w niejednym domu gości na stołach podobna sałatka. 🙂 Do mojej potrzeba nam:         – 1,5 kg- 2 kg ogórków – 2 duże cukinie – 6 średnich cebulek                                            – 2-3 marchewki – 1, ½ szklanki octu winnego (białego) jaRead More

Jarzębina czerwona ( Sorbus aucuparia), jarząbek, jarząb, jarzębina pospolita

O jarzębinie dzisiaj i ” jarzębiaku”, „jarzębince”, starych recepturach i przydatności niezwykłej drzewka o krasnych owocach 🙂 Jarzębinowe drzewka swoim niepowtarzalnym pięknem krasnych owoców, przykuwają mój wzrok, za każdym razem gdy spaceruję w otulinie parku krajobrazowego w mojej okolicy. Czerwone grona owoców jarzębinowych zwabiają liczne ptaki, zapraszając je na ucztowanie.Read More

Tarta, zapiekanka ze szpinaku z ricottą i cukinią w cieście pietruszkowym

Czasami zdarza mi się, że ogarnia mnie bezsenność, a wtedy żeby odgonić kłębiące się w głowie myśli, skupiam uwagę na tym, co z posiadanych przeze mnie produktów mogłabym przyrządzić . I tak powstał przepis na prostą tartę ze szpinakiem i cukinią. 🙂 Do przyrządzenia ciasta potrzeba nam będzie: – ¾Read More

Bławatek, chaber, modrak piękno naszych pól

O bławatkach (Centaurea cyanus), modrzeńcach, wołoszkach czy wasilkach czyli po prostu o chabrach 🙂 . Tak mi zdarzyło, że z wielkiego miasta przyszło mi mieszkać w miasteczku, gdzie i wieś i pola i łąki i lasy. Gdziekolwiek i w którymkolwiek kierunku nogi by nas nie poniosły to w niespełna 20Read More

Ogórki, ogóreczki ( (Cucumis L.) , letnie przysmaki

Ogórki, zielone warzywo z rodziny dyniowatych. Posiada wspaniałe działanie alkalizujące (odkwaszające) organizm człowieka. Są niskokaloryczne a więc nader pożądane w dietach odchudzających. Wspomagają usuwanie wody z organizmu, działając przeciwobrzękowo. Od dawna ogórki cenione są w kosmetyce. Wykazują działanie wybielające, usuwają opuchliznę z okolic oczu, łagodzą trądzik i podrażnienia skóry. NiestetyRead More

Pomidory, pomidorki najlepsze latem- pomidory faszerowane

                      Pomidorki wspaniałe źródło witamin A, B1, B2, C, PP, kwasu   foliowego, nieznacznej ilości wit. E,K,D, związków mineralnych takich jak magnez, potas, żelazo, miedź. Pomidory składają się przede wszystkim z wody, zawierają szczątkowe ilości tłuszczów, węglowodanów i białka. Wykazano, że 150g pomidorków to tylko 15 kcal. 🙂 A czyRead More