Kuchenna magia

now browsing by category

 

Szyneczka drobiowa całkowicie domowa z szynkowaru.

Wspaniała szynka, bez żadnej chemii …brr. Bezproblemowa, doprawiona jak chcemy, pyszna. Oto mój wypróbowany przepis domowy : Bierzemy 0,5kg mięska z indyka (z ciemnej strony 🙂 od udźca), 0,5 kg filetów z kurczaka , 2 łyżeczki soli peklowej, szczypta świeżo tłuczonego pieprzu białego (może być czarny), 2 łyżeczki otartego majerankuRead More

Jesienne ciasteczka maślane z …prażonką

Taka pogoda za oknem zwykle w depresję mnie wpędza, szara, deszczowa, wietrzna. Niby zielono jeszcze, ale jakby zieloność ta ku końcowi, w barwach się zmieniających, zmierzała. Nie dam się tym smętnym klimatom a ponieważ czasu troszkę wolnego mi się przydarzyło, to wymyśliłam …ciasteczka jesienne 🙂 Uprażyłam po 10 dkg sezamu,Read More

Owoc czarnego bzu (Fructus Sambuci)- „wojownik z zielonego krzewu”

O czarnym bzie» rozwodziłam się już w trakcie kwitnięcia , kiedy bielił się bogato ubrany w białe baldachy kwiatów. 🙂 Ponieważ jednak czas nieustępliwie przesuwa nas w kolejny etap cyklu biologicznego, zapowiadając jesień, pora przyszła na krótkie informacje na temat owocu czarnego bzu (Fructus Sambuci nigra). Jest tego dobra wokółRead More

Kocimiętka ( Nepeta cataria) – o kocimiętce Labiatae słów kilka

Bardzo mnie owo ziółko Kocimiętki (Nepeta)» zainteresowało, bo jego nazwa i wygląd są niezmiernie dla mnie miłe. Już moja Św. Pamięci Babcia zawsze miała w doniczce kocimiętkę, a ziele ususzone w puszce. Jak mawiała : „ kocimiętki weź gałązkę, zgnieć i przyłóż na bolączkę”. To znaczy, rozgniatając świeże liście iRead More

Papryka (Capsicum annuum)- o papryce i jej właściwościach oraz jak ją przyrządzić na zimę, przepis domowy…

Papryka, jedno z moich ulubionych warzyw. Charakterystyczne ma papryka wszystko 🙂 Od kształtu, aromatu po smak i właściwości. Gdy na straganach latem pysznią się kolorami stosy paprykowych główek, to po prostu nie mogę sobie odmówić ich nabycia 🙂 Co tam 5kg, co tam, można i więcej 🙂 A zimą piękniejeRead More

Pomidory zielone, zielone pomidorki smaki lata, w sałatce na zimę

Nie ma lata, ażebym nie musiała poszukiwać na targu zielonych pomidorów. Ta sałatka to moje wspomnienia z dzieciństwa. Teraz (mam nadzieję, sądząc po ilościach pochłanianych przez moją rodzinę), że staną się wspomnieniem i dla moich dorosłych już synów. Przepis mojej Babci i Mamy nieco zmodyfikowałam ale główna nuta smakowa pozostała.Read More

Niecierpek – Impatiens parviflora De Condolle.- drobnokwiatowy- lokator z mojego ogródka :)

Mam go w ogródku setki, porasta moją skarpę, wpierw zieleniąc się w gąszczu liści, potem wypuszczając delikatne łodygi zakończone drobniutkimi, wiotkimi kwiatkami w kolorze żółtym. Ma jedną wadę, rozsiewa się niebotycznie a ziarenka jego przy byle dmuchnięciu rozsypują się wokół. 🙂 Zastanawiałam się czy ta plenna niezmiernie roślinka, ma jakieśRead More

Ogórkowa sałatka z cukinią i tymiankiem cytrynowym – letnie smaki na zimową porę

Ta sałatka to mój pomysł na obfitość tegoroczną ogórków i cukinii. Pewnie w niejednym domu gości na stołach podobna sałatka. 🙂 Do mojej potrzeba nam:         – 1,5 kg- 2 kg ogórków – 2 duże cukinie – 6 średnich cebulek                                            – 2-3 marchewki – 1, ½ szklanki octu winnego (białego) jaRead More

Jarzębina czerwona ( Sorbus aucuparia), jarząbek, jarząb, jarzębina pospolita

O jarzębinie dzisiaj i ” jarzębiaku”, “jarzębince”, starych recepturach i przydatności niezwykłej drzewka o krasnych owocach 🙂 Jarzębinowe drzewka swoim niepowtarzalnym pięknem krasnych owoców, przykuwają mój wzrok, za każdym razem gdy spaceruję w otulinie parku krajobrazowego w mojej okolicy. Czerwone grona owoców jarzębinowych zwabiają liczne ptaki, zapraszając je na ucztowanie.Read More

Tarta, zapiekanka ze szpinaku z ricottą i cukinią w cieście pietruszkowym

Czasami zdarza mi się, że ogarnia mnie bezsenność, a wtedy żeby odgonić kłębiące się w głowie myśli, skupiam uwagę na tym, co z posiadanych przeze mnie produktów mogłabym przyrządzić . I tak powstał przepis na prostą tartę ze szpinakiem i cukinią. 🙂 Do przyrządzenia ciasta potrzeba nam będzie: – ¾Read More

Ta strona przechowuje ustawienia przeglądarki użytkownika. Dane te są wykorzystywane w celu zapewnienia bardziej spersonalizowanych doświadczeń i śledzenia miejsca pobytu w naszej witrynie internetowej zgodnie z Europejskim rozporządzeniem o ochronie danych. Jeśli zdecydujesz się zrezygnować ze śledzenia, w Twojej przeglądarce zostanie ustawiony plik cookie, aby zapamiętać ten wybór przez rok. Zgadzam się , Nie zgadzam się
698