Garniec pełen smaków

now browsing by category

 

Tarta, zapiekanka ze szpinaku z ricottą i cukinią w cieście pietruszkowym

Czasami zdarza mi się, że ogarnia mnie bezsenność, a wtedy żeby odgonić kłębiące się w głowie myśli, skupiam uwagę na tym, co z posiadanych przeze mnie produktów mogłabym przyrządzić . I tak powstał przepis na prostą tartę ze szpinakiem i cukinią. 🙂 Do przyrządzenia ciasta potrzeba nam będzie: – ¾Read More

Ogórki, ogóreczki ( (Cucumis L.) , letnie przysmaki

Ogórki, zielone warzywo z rodziny dyniowatych. Posiada wspaniałe działanie alkalizujące (odkwaszające) organizm człowieka. Są niskokaloryczne a więc nader pożądane w dietach odchudzających. Wspomagają usuwanie wody z organizmu, działając przeciwobrzękowo. Od dawna ogórki cenione są w kosmetyce. Wykazują działanie wybielające, usuwają opuchliznę z okolic oczu, łagodzą trądzik i podrażnienia skóry. NiestetyRead More

Pomidory, pomidorki najlepsze latem- pomidory faszerowane

                      Pomidorki wspaniałe źródło witamin A, B1, B2, C, PP, kwasu   foliowego, nieznacznej ilości wit. E,K,D, związków mineralnych takich jak magnez, potas, żelazo, miedź. Pomidory składają się przede wszystkim z wody, zawierają szczątkowe ilości tłuszczów, węglowodanów i białka. Wykazano, że 150g pomidorków to tylko 15 kcal. 🙂 A czyRead More

Agrestowo-rabarbarowa marmoladka domowa

Dziś przygotowałam sobie parę słoiczków domowej „marmoladki” agrestowo-rabarbarowej według mojego, prostego domowego przepisu 🙂 Wspaniała i aromatyczna, doskonała do przekładania ciast, do nadziewania bułeczek, świetnie się komponuje z jabłkiem do mięs . Osobiście mieszam ją z domową konfiturą z róży i nadziewam rogaliki. Każdy może wykorzystać marmoladkę jak mu fantazjaRead More

Dzikiej rózy płatki – cudowność natury

Płatki dzikiej róży » to niesamowite moje marzenie co roku. Jak najwięcej, duuużo 🙂 Zawarte w nich olejki eteryczne powodują ten oszałamiający aromat unoszący się w powietrzu. Nektar pożądany przez owady powoduje, że niejednokrotnie wieczorową porą podczas „różobrania”, spotykaliśmy słodko śpiące , w różnych pozycjach w kwiatach trzmiele. 🙂 ToRead More

Garniec pełen smaków- rogaliki z różą- przepis rodzinny

Dziś w mojej magicznej kuchni zapraszam Was na smakowite rogaliki, pełne aromatycznej róży, kruche i delikatne. Przepis mojej Babci to wspomnienie dzieciństwa, ciepła rodzinnego domu, uroku sobotnich wieczorów. Co nam będzie potrzebne? 1 kostka miękkiego masła,  4 łyżki gęstej śmietany,                         ½ szklanki cukru, wanilia, 3 żółtka, 4 szklanki mąki, 2Read More

Garniec pełen smaków: zupa z suszonych pomidorów, domowa zupka na pomidorkach suszonych

(Filmik) 🙂 Dzień dobry, dzis pokażę,  jak szybciutko ugotować pyszną zupę pomidorową, z suszonych (polskich) pomidorków. 🙂      

Garniec pełen smaków: domowe masło, jak zrobić domowe masełko?

( Filmik) Dzisiaj pokażę,  jak zrobic świeżutkie, domowe masełko. Jak pozyskać z niego prosto maślankę . Zaczynamy ? 🙂 Przypomniałam sobie, że wspominam  w przepisie o soli, jest to oczywiście niekonieczny dodatek, Masło i bez tego będzie udane. Sól nie wpływa na smak masła tylko na smak maślanki. Ja solęRead More

Nalewka na lubczyku, lubczykówką zwana, dla miłości i trawienia…

„Lubczykówka dla miłości, dla trawienia, dla humoru polepszenia „ Nalewka na świeżych liściach lubczyku. Na nalewkę lubczykową, „lubczykówkę” potrzeba nam : 50g świeżutkiego ziela lubczyku, 0,5 l spirytusu 70% 1 litr wina ( wystarczy 0,75l) najlepiej Chardonnnay parę ziarenek pieprzu czarnego otartej skórki z 2 cytryn (parzymy dokładnie cytryny )Read More

Świąteczna szyneczka, przepis rodzinny

Święta tuż,tuż. Chcę się z Wami podzielić rodzinnym przepisem na świąteczną szyneczkę. Potrzeba nam będzie 1 kg mięsa od szynki. Mięsko kroimy na prostokątne kawałeczki, wrzucamy na parę chwil do blendera. Lekko nam „wymasuje” naszą szyneczkę. Następnie przekładamy mięso do miski i dodajemy 2 łyżeczki soli peklowej, 1 łyżeczkę cukru-pudru,Read More