stany zapalne w organizmie (wirusy, bakterie, borelioza, pierwotniaki i inne)

now browsing by category

 

Magiczna zupa z czosnku (Allium sativum)

Czosnek » od setek lat znany i używany i w kuchni i w tradycyjnej medycynie ludowej. Zawartość w nim fitoncydu-allicyny, powoduje, , że czosnek ma tak wspaniałe, przeciwbakteryjne i przeciwzapalne działanie. Zapobiega i pomaga zwalczyć grypę, infekcje wirusowe, katary, zapalenia dróg oddechowych. Jest zbawienny dla naszego serca , likwiduje nadciśnienieRead More

Stephania Tetrandra- roślina niezwykła

Stephania tetrandra» to roślina lecznicza pochodząca z tropików azjatyckich. Dojrzałość biologiczną roślina uzyskuje dopiero po około 150 latach !. Jej korzeń główny z wyglądu przypomina głaz lub skałę i rośnie (co też jest niezwykłe) na powierzchni ziemi. Korzeń główny Stephanii może ważyć nawet do 90 kg i mieć około 90Read More

Zarzaparilla, Sarsaparilla ( Smilax.sp), Smilacaceae

Sarsaparilla ( Smilax.sp), Smilacaceae »to gatunek z dorzeczy Amazonii, rośnie zarówno na równinach jaki na wysokościach ponad poziomem morza. Surowcem leczniczym jest korzeń i sok z rośliny znanej też jako Kolcorośl lekarski. W składzie sarsaparilli znajdziemy : – sitosterol – saponiny steroidowe (sarsasaponinę, smilasaponinę oraz sarsaparillozyd) – stigmasterol – sarsasapogeninęRead More

Andrographis paniculata  – zioło do protokołu Buhnera i nie tylko

Andrographis paniculata »  wykazuje własności immunostymulujące, wspiera układ odpornościowy w walce ze stanami zapalnymi, grzybicami, bakteriami, chroni wątrobę i trzustkę, wspomaga procesy oczyszczania organizmu z wszelkiego rodzaju toksyn. Jest jednym z podstawowych ziół wchodzących w skład tzw. „Protokołu Buhnera„, opracowanego pod kątem działań przeciw  boreliozie. Ponadto znakomicie się sprawdza wRead More

Pierzga, bogactwo pszczelej spiżarni

Co to jest pierzga pszczela? To po „ludzku” zapasy gromadzone w komórkach pszczelich, spiżarnia rodziny pszczelej. Pierzga » to przetworzony pyłek kwiatowy, który pszczółka przenosi do ula w tak zwanych „koszyczkach” to są zagłębienia tylnych nóżek pszczół. Pyłek jest przez nie formowany na kształt kuleczki czyli tzw. obnóża, zwilżanego odrobinąRead More

Bodziszek, bodziszki ileż ich ? (Geranium)

Występuje ich około 300 gatunków, ale nas najbardziej interesować będzie Bodziszek cuchnący ( Geranium robertianum L.» ). Jest tych kwiatuszków cała masa, w mojej okolicy podczas spacerów spotykam najczęściej bodziszka łąkowego 🙂 Uśmiecha się do mnie wśród traw, w przydrożnych parowach nie daleko krzaczków poziomkowych. Co takiego jest w bodziszku,Read More

Jeżyna, ostrężyna ( Rubus plicatus)- tajemnica ostrego krzewu

„Jesień, to naprawdę być musi Ona, lekko złota i lekko zamglona, w koronę babiego lata spowita, w jeżynowych krzakach ukryta … „   Jeżyna zwana także drapaczem, ze względu na kolce chroniące dostępu do jej „skarbów”. 🙂 Pełno jej w wąwozach zielnych, na zboczach parowów lub skrajach lasów. 🙂 PodobnaRead More

Tymianek (Thymus vulgaris)- krzewinka moja niepospolita

„Oj tymianku, tymianku zieleniejesz  w parowie, a w zielonych listeczkach zaklęte masz zdrowie, użycz choć okruszek twych wonnych zdolności, by mi się  darzyło w domu i w miłości ” 🙂 🙂 *   Podobny ci ten tymianek do macierzanki piaskowej, siostry swojej botanicznej, aczkolwiek macierzanka jest mniejsza i bardziej sięRead More

Owoc czarnego bzu (Fructus Sambuci)- „wojownik z zielonego krzewu”

O czarnym bzie rozwodziłam się już w trakcie kwitnięcia , kiedy bielił się bogato ubrany w białe baldachy kwiatów. 🙂 Ponieważ jednak czas nieustępliwie przesuwa nas w kolejny etap cyklu biologicznego, zapowiadając jesień, pora przyszła na krótkie informacje na temat owocu czarnego bzu (Fructus Sambuci nigra). Jest tego dobra wokółRead More

Konopia siewna (Cannabis sativa L.) – co z nią? jaka o niej prawda?

Od wieków olej z konopi siewnej ( Cannabis sativa L) był używany do nasączania lin, wyrobu pokostu, farb czy też mydeł. Uczyłam się o tym jeszcze w szkole podstawowej. Len i konopie siewne to rośliny olejarskie, dostarczające nam również oleju do celów spożywczych- uczyła Pani w szkole 🙂 W dawnejRead More