przemiana materii, odchudzanie ( otyłość)

now browsing by category

 

Jeżyna, ostrężyna ( Rubus plicatus)- tajemnica ostrego krzewu

„Jesień, to naprawdę być musi Ona, lekko złota i lekko zamglona, w koronę babiego lata spowita, w jeżynowych krzakach ukryta … „   Jeżyna zwana także drapaczem, ze względu na kolce chroniące dostępu do jej „skarbów”. 🙂 Pełno jej w wąwozach zielnych, na zboczach parowów lub skrajach lasów. 🙂 PodobnaRead More

Tymianek (Thymus vulgaris)- krzewinka moja niepospolita

„Oj tymianku, tymianku zieleniejesz  w parowie, a w zielonych listeczkach zaklęte masz zdrowie, użycz choć okruszek twych wonnych zdolności, by mi się  darzyło w domu i w miłości ” 🙂 🙂 *   Podobny ci ten tymianek do macierzanki piaskowej, siostry swojej botanicznej, aczkolwiek macierzanka jest mniejsza i bardziej sięRead More

Owoc czarnego bzu (Fructus Sambuci)- „wojownik z zielonego krzewu”

O czarnym bzie rozwodziłam się już w trakcie kwitnięcia , kiedy bielił się bogato ubrany w białe baldachy kwiatów. 🙂 Ponieważ jednak czas nieustępliwie przesuwa nas w kolejny etap cyklu biologicznego, zapowiadając jesień, pora przyszła na krótkie informacje na temat owocu czarnego bzu (Fructus Sambuci nigra). Jest tego dobra wokółRead More

Papryka (Capsicum annuum)- o papryce i jej właściwościach oraz jak ją przyrządzić na zimę, przepis domowy…

Papryka, jedno z moich ulubionych warzyw. Charakterystyczne ma papryka wszystko 🙂 Od kształtu, aromatu po smak i właściwości. Gdy na straganach latem pysznią się kolorami stosy paprykowych główek, to po prostu nie mogę sobie odmówić ich nabycia 🙂 Co tam 5kg, co tam, można i więcej 🙂 A zimą piękniejeRead More

Rdestowiec japoński ( Polygonum cuspidatum)- rdestówka japońska-kolejne mocne zioło na boreliozę?

Rdestowiec japoński zwany też jest rdestem ostrokończystym. Pochodzi z Azji, wyrasta od 3 do nawet 5 metrów. Jest niesłychanie plenny, rozrasta się bardzo szybko i inwazyjnie zajmuje (jeśli jest nie powstrzymywany) nowe miejsca w ogrodach czy na działkach. W sumie, prawdę mówiąc, do niedawna zupełnie mało znana roślina, bardziej zaRead More

Niecierpek – Impatiens parviflora De Condolle.- drobnokwiatowy- lokator z mojego ogródka :)

Mam go w ogródku setki, porasta moją skarpę, wpierw zieleniąc się w gąszczu liści, potem wypuszczając delikatne łodygi zakończone drobniutkimi, wiotkimi kwiatkami w kolorze żółtym. Ma jedną wadę, rozsiewa się niebotycznie a ziarenka jego przy byle dmuchnięciu rozsypują się wokół. 🙂 Zastanawiałam się czy ta plenna niezmiernie roślinka, ma jakieśRead More

Jarzębina czerwona ( Sorbus aucuparia), jarząbek, jarząb, jarzębina pospolita

O jarzębinie dzisiaj i ” jarzębiaku”, „jarzębince”, starych recepturach i przydatności niezwykłej drzewka o krasnych owocach 🙂 Jarzębinowe drzewka swoim niepowtarzalnym pięknem krasnych owoców, przykuwają mój wzrok, za każdym razem gdy spaceruję w otulinie parku krajobrazowego w mojej okolicy. Czerwone grona owoców jarzębinowych zwabiają liczne ptaki, zapraszając je na ucztowanie.Read More

Bławatek, chaber, modrak piękno naszych pól

O bławatkach (Centaurea cyanus), modrzeńcach, wołoszkach czy wasilkach czyli po prostu o chabrach 🙂 . Tak mi zdarzyło, że z wielkiego miasta przyszło mi mieszkać w miasteczku, gdzie i wieś i pola i łąki i lasy. Gdziekolwiek i w którymkolwiek kierunku nogi by nas nie poniosły to w niespełna 20Read More

Ogórki, ogóreczki ( (Cucumis L.) , letnie przysmaki

Ogórki, zielone warzywo z rodziny dyniowatych. Posiada wspaniałe działanie alkalizujące (odkwaszające) organizm człowieka. Są niskokaloryczne a więc nader pożądane w dietach odchudzających. Wspomagają usuwanie wody z organizmu, działając przeciwobrzękowo. Od dawna ogórki cenione są w kosmetyce. Wykazują działanie wybielające, usuwają opuchliznę z okolic oczu, łagodzą trądzik i podrażnienia skóry. NiestetyRead More

Pomidory, pomidorki najlepsze latem- pomidory faszerowane

                      Pomidorki wspaniałe źródło witamin A, B1, B2, C, PP, kwasu   foliowego, nieznacznej ilości wit. E,K,D, związków mineralnych takich jak magnez, potas, żelazo, miedź. Pomidory składają się przede wszystkim z wody, zawierają szczątkowe ilości tłuszczów, węglowodanów i białka. Wykazano, że 150g pomidorków to tylko 15 kcal. 🙂 A czyRead More