pasożyty, robaki ( odrobaczanie)

now browsing by category

 

Wszewłoga górska ( (Meum athamanticum Gersault.)- rzadkie ziółko

Nader rzadko można spotkać w Polsce wszewłogę. Jeżeli już to w Sudetach. Surowcem zielarskim są owoce, ziele i korzeń wszewłogi. Wszewłoga może zawierać między innymi olejek eteryczny, żywice, kwas cynamonowy, kawowy. Do dnia dzisiejszego nie rozpracowano dokładnie składu wszewłogi. W tradycji medycyny ludowej wszewłoga znana była ze swoich zdolności doRead More

Bez, bez turecki, lilak ( Syringina vulgaris L)- piękny, pachnący i… leczniczy

Bzy, zwane lilakami lub odwrotnie :). Moje najukochańsze, oszałamiająco pachnące oznaki wiosny. Zawsze marzyłam, by przy moim domu nigdy nie zabrakło kwitnących krzewów bzu. Takie wspomnienia wyniosłam jako dziecko z domu rodzinnego, w maju pachnącego bzami, a w czerwcu zaś odurzająco kwitnącymi jaśminami. I tak się stało, przed domem szpalerRead More

Glistnik, jaskółcze ziele (Chelidonium maius)- glistewnik, złotnik

„Wkręca się w oczy żółtnik majowy, ku słońcu chyląc swe złote głowy, wraz z jaskółkami w kwiat się zamienia, a gdy jaskółek klucz się oddali, złotnik przekwita za nimi z żalu” . 🙂 Tak mówi jeden z wierszyków o majowym glistniku 🙂 . Zioło to faktycznie zakwita w porze przylotuRead More

Wrotycz ( Tanacetum vulgare)- zioło „odczarowane”

Wrotycz ( Tanacetum vulgare)», zimowe bukiety nie mogą się bez niego obyć. Nie lubią go robaki, pchły, kleszcze, komary, owady , roztarty, wydaje charakterystyczny zapach kamfory. Zawarty w nim olejek,  bogaty jest w  tujon i izotujon,  ponadto wrotycz  w swym składzie posiada równieeż gorzkie glikozydy, terpenoidy, flawonoidy, garbniki oraz wiele innychRead More

Graviola – Guanabana (Annona muricata) drzewko naprawdę niesamowite :)

Flaszowiec Miękkociernisty- to polska nazwa Gravioli. Grawiola ( Annona muricata) to jedna z najbardziej cenionych herbat występująca między innymi w Peru, w Andach i peruwiańskiej dżungli. Graviola» jest drzewem dorastającym do około 6 metrów, o wiecznie zielonych liściach. Jest ciepłolubną rośliną rosnącą w najcieplejszych rejonach Ameryki Południowej. W medycynie ludowejRead More

Kiszona kapusta, taka zwyczajna, a tak niezwykła

Kapusta (Brassica oleracea), warzywo tak zwyczajne, że aż czasami uważane za prostackie. Kojarzy się nam z kotletem, golonką, żeberkami. Myślimy, jakaż ta kapusta ciężkostrawna, wzdymająca wręcz „nieelegancka”. Nic bardziej błędnego! To tylko potrawy z którymi ją zwyczajowo jadamy mogą być czasami ciężkostrawne. Świadomie piszę „czasami” ponieważ sposób termicznej obróbki naszychRead More

Orzech czarny ( (Juglans Nigra, Black Walnut)

Orzech czarny ( (Juglans Nigra, Black Walnut) , to drzewo orzechowe, występujące w naturze na terenach Ameryki Północnej. Osiąga wysokość do 35 m. Średnica pnia czarnego orzech to około 2 metrów. Kora drzewa orzecha czarnego ma kolor od szarego do czarnego, jest  pokryta głębokimi bruzdami. W Polsce rzadko występuje, aRead More

Lebiodka (Herba Origani), (oregano), a ile w niej siły…

Lebiodka (Herba Origani) czyli Oregano». Roślinka sądząc wg nazwy niepozorna  i taka słabosilna.  Nic jednakoż bardziej mylącego. W tej zgoła niepozornej roślince drzemie siła niezmierna , zasobna w olejki eteryczne (do 4 %) takich jak karwakrol (19,5-25%), limonen, fenol, 4-terpineol, germakren D (2-3%), terpinen,  beta-bisabolen (12-13%), tymol (28-30%). Lebiodka zawieraRead More