Kategoria: odporność

Papryka (Capsicum annuum)- o papryce i jej właściwościach oraz jak ją przyrządzić na zimę, przepis domowy…

Papryka, jedno z moich ulubionych warzyw. Charakterystyczne ma papryka wszystko 🙂 Od kształtu, aromatu po smak i właściwości. Gdy na straganach latem pysznią się kolorami stosy paprykowych główek, to po prostu nie mogę sobie odmówić ich nabycia 🙂 Co tam 5kg, co tam, można i więcej 🙂 A zimą piękniejeRead More

Rdestowiec japoński ( Polygonum cuspidatum)- rdestówka japońska-kolejne mocne zioło na boreliozę?

Rdestowiec japoński zwany też jest rdestem ostrokończystym. Pochodzi z Azji, wyrasta od 3 do nawet 5 metrów. Jest niesłychanie plenny, rozrasta się bardzo szybko i inwazyjnie zajmuje (jeśli jest nie powstrzymywany) nowe miejsca w ogrodach czy na działkach. W sumie, prawdę mówiąc, do niedawna zupełnie mało znana roślina, bardziej zaRead More

Ogórki, ogóreczki ( (Cucumis L.) , letnie przysmaki

Ogórki, zielone warzywo z rodziny dyniowatych. Posiada wspaniałe działanie alkalizujące (odkwaszające) organizm człowieka. Są niskokaloryczne a więc nader pożądane w dietach odchudzających. Wspomagają usuwanie wody z organizmu, działając przeciwobrzękowo. Od dawna ogórki cenione są w kosmetyce. Wykazują działanie wybielające, usuwają opuchliznę z okolic oczu, łagodzą trądzik i podrażnienia skóry. NiestetyRead More

Traganek (Astragalus membranceus) – sposobem na boreliozę i zapalenie wątroby ?

Astragalus» roślinka ta pochodzi z Azji, jest często uprawiana dzięki swoim leczniczym własnościom Traganek (Astragalus membranceus) błoniasty–  Radix Astragali (korzeń) jest bardzo cennym surowcem zielarskim. Astragalus »zawiera w swym składzie między innymi – saponiny trójterpenowe-astragalozydy, izoflawony, polisacharydy, flawonoidy i wiele innych. Traganek poprzez zawartość polisacharydów, może działać jako roślinny lekRead More

Liście laurowe, wawrzyn, bobkowy liść nie tylko przyprawa

Liście laurowe (Laurus nobilis)» inaczej wawrzyn lub z polska bobkowy liść. Wiecznie zielony krzew lub drzewo, pochodzący z Południa Półwyspu Bałkańskiego i z Azji Mniejszej. Znamy go z mitologii jako ten krzew, z którego gałązek pleciono wieńce i obdarowywano zwycięzców, czy to wsławionych w wojnach czy też w zapasach olimpijskich,Read More

Bez, bez turecki, lilak ( Syringina vulgaris L)- piękny, pachnący i… leczniczy

Bzy, zwane lilakami lub odwrotnie :). Moje najukochańsze, oszałamiająco pachnące oznaki wiosny. Zawsze marzyłam, by przy moim domu nigdy nie zabrakło kwitnących krzewów bzu. Takie wspomnienia wyniosłam jako dziecko z domu rodzinnego, w maju pachnącego bzami, a w czerwcu zaś odurzająco kwitnącymi jaśminami. I tak się stało, przed domem szpalerRead More

Syrop (miodek) z mniszkowych kwiatków – syropek z mniszka

Syrop (miodek) z mniszkowych kwiatków – syropek z mniszka Potrzeba nam będzie do tego starego, rodzinnego przepisu cały słój litrowy kwiatków mniszka, cukru lub miodu lipowego około 10 łyżek, od 1 – 2 łyżek spirytusu 75%. I cóż dalej? Kwiatki mniszkowe przesypujemy lub zalewamy miodem, warstwa po warstwie, ugniatamy tak,Read More

Szpinak- zielone zdrowie

Szpinak- zielone zdrowie Liście szpinaku zawsze gościły na naszym stole. Uczyłam jeść szpinakowe zieloności moje dzieci, od najmłodszych lat. Wyszłam z założenia, że czym skorupka za młodu nasiąknie, tym na starość trąci. Taktyka okazała się na tyle skuteczna, że czasami miałam już dość próśb w typie- mamo a kiedy będzieRead More

Gorzknik kandyjski ( Hydrastis canadensis) – zioło mało znane

Gorzknik kanadyjski (tu kupisz tanio)» to mrozoodporna bylina osiągające wysokość do 30 cm. Posiada zielonkawo białawe kwiaty, bez płatków. Do niedawna używany do barwienia , ze względu na żółtopomarańczowy barwnik zawarty w korzeniu gorzknika kanadyjskiego (Berberyna). Nalewkę z gorzknika stosuje się do przemywania owrzodzeń skóry, czyrakach, ropniach lub w kropelkachRead More

Wiesiołek dwuletni – ( Oenothera biennis ), magiczny olejek z wiesiołka

Czy wiecie, że korzeń wiesiołka dwuletniego można gotować, marynować i  że stanowi świetny dodatek do sałatek lub do napojów typu aperitif ? U Indian zaś liście i łodygi wiesiołka, stanowiły popularne pożywienie. A u nas ? Kwitnie wiesiołek od połowy lata do wczesnej jesieni. O kwiatach żółtych, w nocy przyciągająRead More